Σαρηγιάννης: "Τον Νοέμβριο τα κρούσματα θα φτάνουν τα 800" - Δερμιτζάκης: H Ελλάδα είναι η χειρότερη μεταξύ 10 χωρών στην αναλογία θανάτων-κρουσμάτων

Ανησυχητικές οι προβλέψεις για την Ελλάδα... 

Τον κώδωνα του κινδύνου για την εξέλιξη της επιδημίας κορονοϊού στην Ελλάδα, κρούει ο καθηγητής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

"Τα νούμερα είναι σταθερά υψηλά. Απο μέσα Οκτωβρίου πρέπει να έχουμε μάσκες μέσα και έξω", τόνισε.

Πηγαίνουμε προβλέψιμα ανησυχητικά. Τα μοντέλα προβλέπουν ότι από τη στιγμή που θα πιάσει το κρύο θα ξεκινήσει η πίεση. Εκτιμάται ότι τον Νοέμβριο θα έχουμε γύρω στα 800 κρούσματα καθημερινά αν δεν πάρουμε νέα μέτρα. Πρέπει να προλάβουμε να πάρουμε μέτρα μέχρι τον Οκτώβριο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σαρηγιάννης αναφερόμενος στα μέτρα είπε ότι "αν κρατούσαμε την τηλεργασία στο 75% θα βοηθούσε πολύ την κατάσταση. Επίσης από μέσα Οκτωβρίου πρέπει να έχουμε μάσκες μέσα και έξω» τόνισε.

 

 

 

Σχετικά με τα σχολεία, υποστήριξε ότι «πρέπει να γίνουν τάξεις των 15 παιδιών. Είναι και παραμένει ευκτέο κάτι τέτοιο. Να βρεθούν χώροι στους Δήμους. Σε τάξεις με μεγάλο συγχρωτισμό εκεί είναι δύσκολο να τηρηθούν συνθήκες υγιεινής, θα πρέπει να βρεθούν τεχνολογικές λύσεις (για εξαερισμό κλπ)».

Ο κ. Σαρηγιάννης είπε ακόμη ότι "τα ασανσέρ των δημοσίων κτιρίων είναι υγειονομική βόμβα. Τα σωματίδια παραμένουν και αιωρούνται 20 λεπτά".

Καθηγητής Δερμιτζάκης: «Είναι ψέμα να λέμε πως η Ελλάδα τα πηγαίνει καλύτερα από άλλες χώρες» 

Νέο «καμπανάκι» για την Ελλάδα αναφορικά με την εγχώρια εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού, αυτή τη φορά από τον καθηγητή γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου της Γενεύης, Μανόλη Δερμιτζάκη.

«Όπως φαίνεται από τους θανάτους ανά εκατομμύριο, είμαστε σε μια μέση προς χειρότερη κατάσταση στην Ευρώπη», παρατηρεί, απορρίπτοντας την προσέγγιση πως η εικόνα της χώρας μας «ξεχωρίζει» για το πόσο αποτελεσματικά διαχειρίζεται την υγειονομική κρίση.

Ειδικότερα, ο καθηγητής Μ. Δερμιτζάκης, μέσα από μια εκτενή ανάρτησή του στο Facebook, εκφράζει τη διαφωνία του ως προς το «αφήγημα» πως η Ελλάδα παρουσιάζει μία καλή επιδημιολογική εικόνα σε σύγκριση με άλλες χώρες, όπως συχνά ακούγεται στο δημόσιο λόγο.

Ειμαστε σε καλη επιδημιολογικη κατασταση στην Ελλαδα; Τον τελευταιο καιρο ακουω πολυ συχνα οτι η Ελλαδα ειναι απο τις...

Δημοσιεύτηκε από Manolis Dermitzakis στις Τρίτη, 29 Σεπτεμβρίου 2020

Και όχι μόνο αυτό, αλλά, όπως αναφέρει, η χώρα μας αποτελεί τη χειρότερη μεταξύ δέκα ευρωπαϊκών χωρών ως προς τους θανάτους σε σχέση με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού. Επιπρόσθετα, ανάμεσα στις ίδιες χώρες, η Ελλάδα έρχεται στην 4η χειρότερη θέση αναφορικά με τους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού.

Εξηγώντας, κατόπιν, τους λόγους πίσω από τις παρατηρήσεις αυτές, ο κ. Δερμιτζάκης συμπεραίνει πως «η λογική ότι είμαστε από τους καλυτέρους όχι μόνο δε βοηθάει στο να κάνουμε προσπάθεια, καθώς φέρνει εφησυχασμό, αλλά και δεν είναι πια αλήθεια».

Κλείνοντας την ανάρτησή του επισημαίνει πως «η πανδημία δεν έχει τελειώσει και η κορύφωση της είναι μπροστά μας. Ακόμα και με τα εμβόλια θα συνεχίσουμε να έχουμε μικρότερα αλλά σημαντικά θέματα να λύσουμε, τουλάχιστον για 1-2 χρόνια ακόμα».

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ