Νέα επιδείνωση του καιρού μέχρι & την Τρίτη με βροχές & καταιγίδες - Αναλυτικά οι χάρτες με το "σφυροκόπημα" σε Κεντρική & Δυτική Ελλάδα

Η ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας... 

Το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού επικαιροποιήθηκε πριν από λίγο από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με τη νέα πρόγνωση του καιρού, ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένεται να επηρεάσουν από τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (28-09-2020) τα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική και βαθμιαία την υπόλοιπη Πελοπόννησο και πρόσκαιρα την ανατολική Στερεά και τη Θεσσαλία. Εξασθένηση αναμένεται από τις βραδινές ώρες.

Παράλληλα, τη νύχτα της Δευτέρας και τις πρωινές ώρες της Τρίτης (29-09-2020) τα έντονα φαινόμενα είναι πιθανό να επηρεάσουν τη Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

Μάλιστα και η Πολιτική Προστασία εξέδωσε νέα ανακοίνωση, καλώντας τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. 

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωσή της, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

  • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
  • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
  • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
  • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
  • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
  • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Παράλληλα, ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μαρουσάκης, με ανάρτησή του στο facebook, αναφέρεται στο τρίτο "σφυροκόπημα" του καιρού σε Κεντρική και Δυτική Ελλάδα. 

ΤΡΙΤΟ "ΣΦΥΡΟΚΟΠΗΜΑ" ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΟ ΚΥΚΛΩΝΑ Το σκληρό του πρόσωπο...

Δημοσιεύτηκε από Klearhos Marousakis στις Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2020

«Το σκληρό του πρόσωπο αναμένεται να δείξει ο καιρός για άλλη μία φορά, την τρίτη αν δεν κάνω λάθος μετά τον Μεσογειακό κυκλώνα, στα δυτικά και κεντρικά τμήματα της χώρα μας όπου αναμένονται επικίνδυνα φαινόμενα ικανά να δημιουργήσουν πολλά προβλήματα και καταστροφές...» τόνισε ο ίδιος. 

«ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Βαθύ και καλά οργανωμένο βαρομετρικό χαμηλό από την κεντρική Μεσόγειο συνοδευόμενο από μέτωπα κακοκαιρίας αναμένεται μέσα στις επόμενες ώρες να κινηθεί ανατολικά με τις εκτιμήσεις να θέλουν να προσεγγίζει τα δυτικά τμήματα της χώρας μας μέσα στη νύχτα σήμερα. Καθώς θα κινείται για αρκετές ώρες πάνω από θερμές θαλάσσιες εκτάσεις, θα συσσωρεύσει μεγάλο όγκο νερού μέρος του οποίου θα το εναποθέσει στην Ιταλία και στη συνέχεια στο Ιόνιο, την δυτική ηπειρωτική Ελλάδα αλλά και μέρος της κεντρικής.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΟΡΟΣΕΙΡΑΣ ΤΗΣ ΠΙΝΔΟΥ

Καθώς το σύστημα αυτό θα κινηθεί ανατολικά, θα αλληλεπιδράσει με την οροσειρά της Πίνδου. Η Πίνδος λειτουργεί σαν "ομπρέλα" προστασίας για την ανατολική ηπειρωτική χώρα. Έτσι λοιπόν και με δεδομένη την τροχιά που θα ακολουθήσει το σύστημα είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χάσει ένα μεγάλο μέρος της δυναμικής του. Παρόλα αυτά τα μετεωρολογικά μοντέλα και κυρίως τα παγκόσμια, δεν "βλέπουν" ρεαλιστικά αυτούς τους ορεινούς όγκους με αποτέλεσμα να υπάρχουν διαφοροποιήσεις ανάμεσα στην πρόγνωση και την πραγματική τελικά εξέλιξη.

Έτσι λοιπόν δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα πυρήνες καταιγίδων να "ξεγλιστρήσουν" από το φυσικό εμπόδιο της Πίνδου και να κινηθούν ανατολικότερα δίνοντας προβλήματα και σε πιο ανατολικές περιοχές του ηπειρωτικού κορμού της χώρας μας...». 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ