Καρέ καρέ όλοι οι πίνακες & οι χάρτες με τα βαρομετρικά των επόμενων ημερών - Αυξημένος κίνδυνος για πλημμύρες σε Ήπειρο, Ιόνιο & Δυτική Στερεά

Νέα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα αναμένονται στη χώρα μας τις επόμενες ημέρες... 

Λίγες μέρες μετά τον «Ιανό», ο καιρός αναμένεται να παρουσιάσει νέα επιδείνωση, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο που εξέδωσε σήμερα η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Όπως αναφέρει η ΕΜΥ, οι ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες που ήδη εκδηλώνονται σήμερα στο βόρειο Ιόνιο, θα συνεχιστούν και τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας και θα συνοδεύονται πρόσκαιρα από ισχυρούς ανέμους και πιθανώς από χαλαζοπτώσεις.

Παράλληλα, τα έντονα φαινόμενα αναμένεται να επηρεάσουν μέχρι το απόγευμα και την Ήπειρο, ενώ μετά το μεσημέρι σταδιακά θα επεκταθούν και στο νότιο Ιόνιο.

Διαβάστε επίσης: Έκτακτο δελτίο καιρού: Χαλαζοπτώσεις σε Ιόνιο & Ήπειρο – Ισχυροί άνεμοι & σφοδρές καταιγίδες

Σύμφωνα, δε, με τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr, οι βροχές και οι τοπικές καταιγίδες αναμένεται να σημειωθούν αρχικά στο Βόρειο Ιόνιο και στην Ήπειρο, βαθμιαία θα επεκταθούν στη Δυτική Μακεδονία, στη Θεσσαλία, στα υπόλοιπα δυτικά ηπειρωτικά και κυρίως στα ορεινά της Κεντρικής Στερεάς και της υπόλοιπης Μακεδονίας.

Τα φαινόμενα ενδέχεται να είναι κατά τόπους έντονα στο Βόρειο Ιόνιο όπου αναμένονται και χαλαζοπτώσεις και τις μεσημεριανές ώρες στην Ήπειρο και στη Δυτική Μακεδονία, ενώ οι βροχές μετά το απόγευμα στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας θα σταματήσουν, με εξαίρεση το Ιόνιο όπου τοπικά θα συνεχιστούν.

Στον χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται τα εκτιμώμενα ημερήσια ύψη βροχής, καθώς επίσης και οι περιοχές όπου υπάρχει πιθανότητα για τοπικά έντονα φαινόμενα.  

Παράλληλα, με ανάρτησή του στη σελίδα του στο facebook ο μετεωρολόγος Κλέαρχος Μανουσάκης προειδοποιεί πως τις επόμενες ημέρες αναμένεται να επιστρέψει ο "εφιάλτης" των πλημμύρων. 

ΕΠΙΣΤΡΕΦΕΙ Ο "ΕΦΙΑΛΤΗΣ" ΤΩΝ ΠΛΗΜΜΥΡΩΝ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΗΜΕΡΕΣ Η χώρα μας τις επόμενες ημέρες αναμένεται να βρεθεί στην...

Δημοσιεύτηκε από Klearhos Marousakis στις Τρίτη, 22 Σεπτεμβρίου 2020

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του «Η χώρα μας τις επόμενες ημέρες αναμένεται να βρεθεί στην πορεία ενός πολύ επικίνδυνου βαρομετρικού χαμηλού το οποίο καθώς θα κινηθεί από την κεντρική Ευρώπη ανατολικά νοτιοανατολικά θα βαθύνει και θα οργανωθεί σημαντικά με αποτέλεσμα να είναι σε θέση να δώσει πολύ μεγάλο όγκο νερού σε αρκετές περιοχές της χώρας μας. 

Στον πρώτο επισυναπτόμενο χάρτη αποτυπώνεται αυτή η οργανωμένη και εκτεταμένη ατμοσφαιρική διαταραχή η οποία θα σαρώσει μεγάλο μέρος της γηραιάς ηπείρου φέρνοντας το καιρικό στα πρώτα θέματα της επικαιρότητας.

Έτσι λοιπόν το Σάββατο τμήμα αυτής της διαταραχής θα χτυπήσει τη χώρα μας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα δυτικά και βορειοανατολικά τμήματα.

Αυξημένο κίνδυνο για πλημμύρες εμφανίζουν τα νησιά του Ιονίου πελάγους, η δυτική ηπειρωτική χώρα (Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος) και στην πορεία της διαταραχής αυτής η ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και πιθανόν το βόρειο βορειοανατολικό Αιγαίο. 

Τα προβλεπόμενα ύψη βροχής αποτυπώνονται στους πέντε επόμενους επισυναπτόμενους χάρτες (μετά τον πρώτο χάρτη με τα βαρομετρικά συστήματα). 

Από εκεί και μετά νέα διαταραχή θα μας απασχολήσει την Δευτέρα της άλλης εβδομάδας βάζοντας στο "κόκκινο" αρκετές περιοχές του Ιονίου και της ηπειρωτικής χώρας αρχικά και στην εξέλιξη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου εξέλιξη που αποτυπώνεται στους τελευταίους τρεις επισυναπτόμενους χάρτες. 

ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟΥ

Βρισκόμαστε σε μία περίοδο όπου η ατμόσφαιρα πηγαίνει σε ψυχρότερες καταστάσεις λόγω και της θέσης της Γης σε σχέση με τον ήλιο. Έτσι ψυχρότερος αέρας κινείται ολοένα και πιο συχνά από μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη προς μικρότερα συναντώντας θερμή επιφάνεια που αποκτά και μεγάλα ποσά υγρασίας όταν συναντά θαλάσσιες εκτάσεις.

Η χώρα μας περιβάλλεται από θερμή (αυτή την εποχή) θάλασσα συν του ότι οι ηπειρωτικές εκτάσεις γύρω μας είναι αρκετά θερμές μέχρι στιγμής. Άρα οι κακοκαιρίες που δημιουργούνται οργανώνονται αρκετά μέχρι να μας "χτυπήσουν" την πόρτα και γίνονται αρκετά επικίνδυνες στην εξέλιξή τους λόγω και της έντονης τοπογραφίας της χώρας μας.

ΟΡΓΑΝΩΝΟΜΑΣΤΕ ΠΡΙΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ

Η εμπειρία έχει δείξει ότι προειδοποιήσεις της τελευταίας στιγμής δεν αρκούν για να οργανωθούν πολίτες και κρατική μηχανή. Για τον λόγο αυτό όσο έχουμε χρόνο φροντίζουμε ώστε ο καθένας από την πλευρά του να κάνει ότι χρειάζεται.

Ελέγχουμε τις υδρορροές, στερεώνουμε σωστά επικίνδυνα αντικείμενα, ελέγχουμε φρεάτια στο σπίτι μας και την περιοχή μας γενικότερα ενημερώνοντας όταν κρίνουμε σκόπιμο τις αρμόδιες αρχές. Σε κάθε περίπτωση ακολουθούμε τις συστάσεις της πολιτείας μέσω της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας.

Το κυριότερο, δεν υπερεκτιμάμε τις δυνάμεις μας απέναντι στη Φύση. Άρα δεν κάνουμε τους μεγάλους και τρανούς περνώντας από χειμάρρους ή πλημμυρισμένους δρόμους θέλοντας να πειστούμε ότι είτε εμείς είτε το αυτοκίνητό μας θα τα καταφέρει...».   

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ