Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Τι είπαν στην τηλεφωνική συνομιλία τους ο Πρόεδρος της Γαλλικής δημοκρατίας, Emmanuel Macron με τον Recep Tayyip Erdogan (φωτό - βίντεο)

«Οι Ευρωπαίοι είμαστε έτοιμοι για διάλογο, έτοιμοι για την απαραίτητη σύναψη μιας Pax Mediterranea. Όχι όμως εν μέσω εκφοβισμών, όχι με βάση το δίκαιο του ισχυρού.

Ο Γάλλος Πρόεδρος Emmanuel Macron είχε σήμερα τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του, Recep Tayyip Erdogan.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Προεδρίας της Γαλλικής Δημοκρατίας, «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Emmanuel Macron, συνομίλησε τηλεφωνικώς για πάνω από μια ώρα με τον Πρόεδρο της Τουρκικής Δημοκρατίας, Recep Tayyip Erdogan, με θέμα την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, στη Λιβύη και στη Συρία». 

 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Emmanuel Macron (@emmanuelmacron) on

 

Ο Macron, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά «χαιρέτισε την εκκίνηση των διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας προς επίλυση των διαφορών τους», ενώ, παράλληλα, «εξέφρασε την επιθυμία ο διάλογος να διεξαχθεί καλή τη πίστει και να οδηγήσει στην επίτευξη μακροπρόθεσμης εξομάλυνσης των εντάσεων».

Επίσης, ο Γάλλος Πρόεδρος «απηύθυνε κάλεσμα για να γίνει δεκτός από την Τουρκία ένας παρόμοιος διάλογος με τη Δημοκρατία της Κύπρου, στο ίδιο πνεύμα». 

 

 

Ο Emmanuel Macron, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους, υπενθύμισε στον Erdogan, την «πάγια διάθεσή του για διάλογο και το ενδιαφέρον του για μια σταθερή σχέση μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας, σε μια ξεκάθαρη βάση, με σεβασμό στα συμφέροντα του καθενός».

 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Recep Tayyip Erdoğan (@rterdogan) on

 

«Συναφώς, κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως την κυριαρχία των Κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς και το διεθνές δίκαιο, να αποφύγει οποιαδήποτε νέα μονομερή ενέργεια πρόκλησης εντάσεων και να δεσμευτεί με σαφήνεια υπέρ της οικοδόμησης ενός χώρου ειρήνης και συνεργασίας στη Μεσόγειο.

Επίσης, κάλεσε την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη στο πλαίσιο που έχει οριστεί σε επίπεδο Ηνωμένων Εθνών, καθώς και τα συμφέροντα ασφαλείας των συμμάχων της στη Συρία.

 

 

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τον συχνό διάλογο αναφορικά με τα ζητήματα αυτά, τόσο μεταξύ τους όσο και σε επίπεδο υπουργών» καταλήγει η ανακοίνωση της Γαλλικής Προεδρίας. 

Παράλληλα, ο Πρόεδρος Macron δήλωσε στο πλαίσιο της 75ης γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, σχετικά με την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως «πρέπει να εκκινήσει εκ νέου ένας αποτελεσματικός και ξεκάθαρος διάλογος, προς αποφυγήν συγκρούσεων και αμφισβητήσεων του διεθνούς δικαίου».

 

 

«Οι μεσογειακές χώρες της ΕΕ εκφράστηκαν με σαφήνεια επ’ αυτού πριν λίγες ημέρες στο Ajaccio. Σεβόμαστε την Τουρκία. Είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε διάλογο μαζί της, αλλά περιμένουμε να σεβαστεί την ευρωπαϊκή κυριαρχία και το διεθνές δίκαιο, καθώς και να αποσαφηνίσει τη στάση της στη Λιβύη αλλά και στη Συρία.

Οι προσβολές είναι αλυσιτελείς και τέτοιου είδους λόγια και πράξεις δεν έχουν θέση σε μια υπεύθυνη σχέση μεταξύ Κρατών. Οι Ευρωπαίοι είμαστε έτοιμοι για διάλογο, έτοιμοι για την απαραίτητη σύναψη μιας Pax Mediterranea. Όχι όμως εν μέσω εκφοβισμών, όχι με βάση το δίκαιο του ισχυρού. Με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και στη συνεργασία, με σεβασμό μεταξύ συμμάχων. Οι αρχές αυτές είναι αδιαπραγμάτευτες» κατάληξε ο Γάλλος Πρόεδρος. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ