Tι κοινό έχουν η Κλεοπάτρα, η Μπουμπουλίνα, η Μητέρα Τερέζα και η Madonna; Το Τοp-10 των σημαντικότερων γυναικών του κόσμου!

Είναι πολύ περισσότερες. Το ξέρουμε. Είναι και οι γυναίκες της διπλανής πόρτας, είναι και η μητέρα σου είναι και η αδερφή είναι και η γυναίκα σου. Διαλέξαμε 13 (δεν χωράνε όλες)!

Έτσι  είναι κάποιες γυναίκες. Υπάρχουν όμως και οι άλλες: αυτές που είναι χειριστικές, ύπουλες, αδίστακτες (σου ήρθαν άραγε κάποιες στο μυαλό;).

Οι γυναίκες είναι άνθρωποι. Δεν είναι εξωπραγματικά όντα. Ζουν εδώ, ανάμεσά μας, και όπως και οι άντρες μπορεί να είναι καλόψυχες μπορεί και όχι. Μπορεί να είναι ήρεμες μπορεί και όχι. Θα βρεις γυναίκες των ονείρων σου, θα βρεις και άλλες, βγαλμένες από την κόλαση. Δεν μπορείς να τις "τσουβαλιάσεις" σε μια κατηγορία. 

Ούτε όλες οι μητέρες είναι καλές (δεν λέμε για τη δική σου, no worries). Υπάρχουν και εκείνες που κρέμονται σαν τσαμπιά από τα παιδιά τους για να αποκτήσουν λόγο ύπαρξης, να τα ελέγξουν, να εκπληρώσουν μέσα από αυτά ό,τι δεν μπόρεσαν ή δεν τόλμησαν να ζήσουν.

Και, ναι! Πολλές γυναίκες έμειναν στην ιστορία, γιατί πρόσθεσαν ένα λιθαράκι ή έναν ογκόλιθο σε αυτόν τον κόσμο. Βρήκαμε 13 από αυτές:

Σαπφώ (570 π.Χ.) 

Μια από τις πρώτες γυναίκες συγγραφείς. Πολλά από τα λυρικά της ποιήματα χάθηκαν, η φήμη της ωστόσο διασώθηκε και απλώθηκε σε όλο τον αρχαίο κόσμο. Ο Πλάτων αναφέρει τη Σαπφώ από τη Λέσβο, ως μια από τις σημαντικότερες ποιήτριες. Είχε σχηματίσει μάλιστα έναν κύκλο γυναικών με τις οποίες συζητούσαν θέματα κοινωνικά, λογοτεχνίας και θρησκείας, σαν ένα είδος ανεπίσημου σχολείου σκέψου.

Είπε: "Ο όμορφος είναι όμορφος όσο μπροστά σου στέκει. Μα ο αγαθός ειν' όμορφος κι αργότερα και πάντα".

Κλεοπάτρα (69-30 π.Χ) 

Σε μα εποχή που οι γυναίκες έμεναν στο σπίτι, η Κλεοπάτρα, η τελευταία της δυναστείας των Πτολεμαίων, κυβερνούσε την Αίγυπτο. Κατάφερε μάλιστα να εμποδίσει την κυριαρχία της χώρας της από τους Ρωμαίους, συνάπτοντας σχέσεις με δυο από τους πιο ισχυρούς άντρες της Ρώμης, τον Μάρκο Αντώνιο και τον Ιούλιο Καίσαρα. Αν και οι σχέσεις αυτές φημολογείται ότι ήταν ερωτικές, στην πραγματικότητα μπορεί να ήταν απλώς συμμαχίες...

Jeanne d' Arc (1412-1431) 

Η 17χρονη Jeanne d' Arc έμεινε στην ιστορία γιατί κατάφερε να εμπνεύσει και να οδηγήσει τον γαλλικό στρατό σε νίκη απέναντι στους Βρετανούς στην Ορλεάνη, ενθαρρύνοντάς τους με τα οράματα και τις φωνές που άκουγε.

Είπε: "Ό,τι έχουμε είναι μια ζωή και τη ζούμε όπως πιστεύουμε. Αλλά το να θυσιάσεις αυτό που είσαι και να ζεις χωρίς πίστη, αυτό είναι πιο φοβερό και από το θάνατο".

Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα (1771-1825) 

Κόρη του υδραίου πλοιάρχου Σταυριανού Πινότση και της επίσης υδραίας Σκεύως Κοκκίνη, η Μπουμπουλίνα πούλησε το μεγαλύτερο μέρος της (μεγάλης) περιουσίας της για να διαθέσει τα χρήματα στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821, όπου συμμετείχε με το δικό της εκστρατευτικό σώμα.

*Με αφορμή τη γέννηση της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας

Είπε: "Το παιδί μου είναι παιδί του Σουλίου και σα γλιτώσει το Σούλι γλιτώνει και το παιδί μου".

 

Mary Wollstonecraft (1759 - 1797) 

Μέρα που είναι σήμερα, δεν θα μπορούσαμε να αφήσουμε εκτός λίστας την Βρετανίδα συγγραφέα που έδωσε σκληρό αγώνα για να αποδείξει στον βαθύτατα φαλλοκρατικό κόσμο του 18ου αιώνα ότι μια γυναίκα δεν είναι κατώτερη από έναν άντρα. Μέχρι τότε ακόμα και ο χειρότερος άντρας εθεωρείτο ανώτερος από την καλύτερη γυναίκα.Το βιβλίο της "Α Vindication of the Rights of Women" αποτέλεσε το "ευαγγέλιο" των δικαιωμάτων της γυναίκας.

Είπε: "Η αρετή μπορεί να ανθίσει μόνο ανάμεσα σε ίσους"

Jane Austen (1775-1817) 

Έγραψε αρκετές νουβέλες σε μια εποχή που οι γυναίκες συγγραφείς ήταν εξαιρετικά σπάνιες. Τα πιο γνωστά βιβλία της "Έμμα", "Περηφάνια και Προκατάληψη" και άλλα, παραμένουν δημοφιλή ακόμα και στις μέρες μας και σίγουρα άνοιξαν το δρόμο και σε άλλες συγγραφείς.

Είπε: "Το ένα μισό του κόσμου δεν μπορεί να καταλάβει τι ευχαριστεί το άλλο μισό"

Μαρία Κιουρί  (1867-1934) 

Η Μαρία Κιουρί ήταν η πρώτη γυναίκα που πήρε Νόμπελ και ο πρώτος άνθρωπος που κέρδισε το βραβείο σε δυο διαφορετικές κατηγορίες: στη Φυσική (1903) και στη Χημεία (1911). Εκτός από το γεγονός ότι ανακάλυψε το ράδιο, λίγα χρόνια αργότερα συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη των ακτινογραφικών μηχανημάτων.

Είπε: "Το ράδιο δεν βρέθηκε για να κάνει πλούσιο κανέναν. Το ράδιο είναι ένα στοιχείο, ανήκει στην ανθρωπότητα".

Μητέρα Τερέζα (1910 - 1997) 

Έβαλε δεύτερο τον εαυτό της και έκανε προτεραιότητά της να απαλύνει τον πόνο του κόσμου. Για περισσότερα από 45 χρόνια, η Μητέρα Τερέζα, που γεννήθηκε στην Αλβανία, στάθηκε δίπλα στους φτωχούς και τους αρρώστους όλου του κόσμου, βοηθώντας τους ακούραστα. Το όνομά της έγινε συνώνυμο της ανιδιοτέλειας. Αμέσως μετά το θάνατό της, το 1997, αγιοποιήθηκε από τον Πάπα Ιωάννη Παύλο Β', αλλά αυτό δεν λέει τίποτα. Το πιο σημαντικό είναι ότι είναι αγία στη συνείδηση και τις καρδιές μας.

Είπε: "Θα έπρεπε να λέμε λιγότερα λόγια. Ένα κήρυγμα δεν είναι σημείο συνάντησης. Τι να κάνουμε λοιπόν; Ας πάρουμε μια σκούπα και ας καθαρίσουμε το σπίτι κάποιου. Αυτό λέει πολλά"

Coco Chanel (1883-1971) 

Είναι μια από τις πιο καινοτόμους σχεδιάστριες μόδας  που καθόρισε τη γυναικεία εμφάνιση τον 20ο αιώνα. Οι ιδέες της ήταν πολύ μπροστά από την εποχή της, ενώ συχνά χρησιμοποιούσε παραδοσιακά αντρικά ρούχα, τα οποία σχεδίαζε ξανά για να ταιριάζουν στο γυναικείο σώμα. 

Είπε: " Η μόδα δεν είναι κάτι που υπάρχει μόνο στα φορέματα. Η μόδα είναι στον ουρανό, στο δρόμο, έχει να κάνει με ιδέες, με τον τρόπου που ζούμε, με ό,τι συμβαίνει".

Ingrid Newkirk (1949) 

Ακτιβίστρια, συνιδρύτρια και πρόεδρος της PETA (People for the Ethical Treatment of Animals), Η Βρετανίδα Ingrid Newkirk είναι γνωστή για τον ανεξάντλητο αγώνα της για την προάσπιση των δικαιωμάτων των ζώων. Χωρίς αυτήν ο κόσμος μας θα ήταν πιο φτωχός.

Είπε: "Όσοι υπερασπίζονται τα δικαιώματα των ζώων δεν διαχωρίζουν τον άνθρωπο, ώστε να υπάρχει μια λογική βάση στο να πει κανείς ότι ένας άνθρωπος έχει περισσότερα δικαιώματα. Ένα ποντίκι είναι ένα γουρούνι είναι ένας σκύλος είναι ένα αγόρι. Όλα είναι θηλαστικά".

Oprah Winfrey (1954) 

Το show της έκανε απίστευτα νούμερα τηλεθέασης στην Αμερική και δημιούργησε μια νέα σχολή στα τηλεοπτικά show που επηρέασε τους παρουσιαστές σε όλο τον κόσμο.  Όπως το έθεσε το Vanity Fair, "η Oprah επηρέασε τον πολιτισμό μας περισσότερο από οποιοδήποτε πρόεδρο πανεπιστημίου, πολιτικό ή θρησκευτικό ηγέτη, με εξαίρεση τον Πάπα. 

Είπε: "Η μεγαλύτερη περιπέτεια που μπορείς να βρεις είναι να ζήσεις τη ζωή των ονείρων σου"

Madonna (1958) 

H Madonna είναι (ίσως) η πιο επιτυχημένη γυναίκα μουσικός όλων των εποχών. Έχει πουλήσει περισσότερα από 250 εκατομμύρια δίσκους από το 1982 που κυκλοφόρησε το πρώτο της single. Με το μοναδικό της στιλ έχει επηρεάσει τις επόμενες γενιές των γυναικών μουσικών (και όχι μόνο) της pop κουλτούρας.

Είπε: "Πολλοί άνθρωπο φοβούνται να ζητήσουν αυτό που θέλουν. Γι' αυτό τελικά δεν το παίρνουν".

Waris Dirie (1965) 

Μοντέλο, συγγραφέας, ηθοποιός και ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η  μητέρα της, της έδωσε το όνομα Waris, που στα σομαλικά σημαίνει «λουλούδι της ερήμου». Πίσω από αυτό το λουλούδι κρύβεται μια ιστορία και ένα θαύμα. Αν και παντρεύτηκε με το ζόρι στα 13 της και υπέστη κλειτοριδεκτομή κατά την σομαλική παράδοση, η Waris δεν άντεξε αυτόν τον τρόπο ζωής. Αγωνίστηκε και τελικά τον άλλαξε. Και τώρα, μέσω του ιδρύματός της, αγωνίζεται να αλλάξει και τη ζωή χιλιάδων ανθρώπων που έχουν ανάγκη.

Είπε: "Κάθε θρησκευτική κοινότητα πρέπει να ταχθεί ξεκάθαρα κατά της πρακτικής της κλειτοριδεκτομής".

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ