Η Ντίνα Νικολάου δημιούργησε πάλι: Ψαρονέφρι με μαυροδάφνη & κινόα με δυόσμο

Το ψαρονέφρι ετοιμάζεται γρήγορα και δεν απαιτεί ιδιαίτερη προετοιμασία. Η μαυροδάφνη και τα μπαχάρια το αναδεικνύουν και το «δυναμώνουν».

ΥΛΙΚΑ
3 ψαρονέφρια περίπου 250 γρ. το καθένα
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
1/3 κουτ. γλυκού μπαχάρι, σκόνη
½ κουτ. γλυκού κόλιανδρο, σκόνη
2 κουτ. σούπας αλεύρι
40 ml ελαιόλαδο
300 ml Mαυροδάφνη
30 ml ξίδι βαλσαμικό
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την κινόα
200 γρ. κινόα
750 ml ζωμό λαχανικών
30 ml ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
½ φλιτζ. τσαγιού φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
 

ΒΗΜΑ 1:  Κόβω τα ψαρονέφρια σε λεπτές φέτες του 1 ή των 1,5 εκ. τις αλατοπιπερώνω. Σε ένα μπολ ετοιμάζω ένα μίγμα με το αλεύρι, το κόλιανδρο, το μπαχάρι και λίγο πιπέρι. Πανάρω τα φιλετάκια και τα αφήνω στην άκρη.
ΒΗΜΑ 2: Σε ένα βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, ζεσταίνω το ελαιόλαδο. Ρίχνω το κρεμμύδι και σοτάρω μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτω το σκόρδο και μαγειρεύω για 1-2 λεπτά. Στρώνω τα παναρισμένα φιλετάκια και τα σοτάρω και από τις δύο πλευρές. Σβήνω με τη Μαυροδάφνη και το βαλσαμικό, αλατοπιπερώνω  και χαμηλώνω τη φωτιά. Σκεπάζω με το καπάκι και μαγειρεύω για 7-8 λεπτά. Στα μισά, γυρίζω τα φιλετάκια για να μη κολλήσουν.
ΒΗΜΑ 3: Για την κινόα: Βάζω την κινόα σε ένα σουρωτήρι και ξεπλένω με άφθονο τρεχούμενο νερό. Βάζω σε μια κατσαρόλα το ζωμό και μόλις πάρει βράση, ρίχνω την κινόα. Αλατοπιπερώνω και την αφήνω να βράσει για 15 λεπτά. Σβήνω τη φωτιά, σκεπάζω με το καπάκι και αφήνω την κινόα για 10 λεπτά μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά.
ΒΗΜΑ 4 : Σε ένα τηγανάκι βάζω το ελαιόλαδο να ζεσταθεί καλά. Ρίχνω το κρεμμύδι, αλατίζω και σοτάρω μέχρι να ροδίσει. Ρίχνω το κρεμμύδι στην κατσαρόλα με την κινόα. Προσθέτω τον δυόσμο και ανακατεύω καλά. Σερβίρω την κινόα στα πιάτα και μοιράζω το ψαρονέφρι ραντίζοντας με λίγη σάλτσα μαυροδάφνης.

Who is Whο

Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.

Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.

Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ