Άκης Πετρετζίκης: Ο αγαπημένος μας σεφ μας προτείνει λαβράκι με λαχανικά & κους κους

Υπέροχες γεύσεις…

Συστατικά

Για το κους κους

  • 200 γρ. κους κους
  • 100 γρ. αρακά, κατεψυγμένο
  • 1/4 ματσάκι κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 πιπεριά τσίλι, ψιλοκομμένη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • φέτες λάιμ, για το σερβίρισμα

Για τα λαβράκια

  • 2 καρότα
  • 2 κρεμμύδια, ξερά
  • 1 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 10 γρ. τζίντζερ, φρέσκο, ψιλοκομμένο
  • 2 λαβράκια, καθαρισμένα
  • 80 γρ. σάλτσα σόγιας
  • αλάτι
  • πιπέρι

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το κους κους

  • Μαγειρεύουμε το κους κους σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά, στραγγίζουμε το κους κους, το μεταφέρουμε σε ένα μπολ, και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρειαστούμε.
  • Σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά βράζουμε τον αρακά για 5 λεπτά.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά, στραγγίζουμε τον αρακά και τον προσθέτουμε στο μπολ με το κους κους.
  • Προσθέτουμε τον κόλιανδρο, τα κρεμμυδάκια, την πιπεριά τσίλι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
  • Σερβίρουμε με φέτες από λάιμ.

Για τα λαβράκια

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.
  • Καθαρίζουμε και κόβουμε τα καρότα σε μπαστουνάκια 0,5x7 εκ.
  • Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες πάχους 0,5 εκ. 
  • Μεταφέρουμε σε ένα οβάλ πυρίμαχο σκεύος 30 εκ. τα καρότα και το κρεμμύδι.
  • Προσθέτουμε το σκόρδο, το τζίντζερ, και από πάνω τοποθετούμε τα λαβράκια.
  • Ρίχνουμε τη σόγια σος, το αλάτι, το  πιπέρι, ανακατεύουμε με τα χέρια μας ώστε να πάνε παντού, και μεταφέρουμε στον φούρνο. Προσέξτε την ποσότητα του αλατιού που θα βάλετε ώστε να μη βγει αλμυρό το φαγητό!
  • Ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο και σερβίρουμε με το κους κους.

 

 

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ