Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας δίνει την καλύτερη συνταγή για μπισκότα με κομμάτια σοκολάτας - Όλα τα μυστικά επιτυχίας!

Η καλύτερη συνταγή για μπισκότα με κομμάτια σοκολάτας, με όλα τα μυστικά επιτυχίας. Τέτοια chocolate chip cookies δεν έχεις ξαναφτιάξει. Να διπλασιάσεις τα υλικά και να φτιαξεις πολλά γιατί μια δόση δεν είναι ποτέ αρκετή!

 

Υλικά Συνταγής

270 γραμ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

½ κ.γλ. σόδα μαγειρικής

220 γραμ. βούτυρο γάλακτος

100 γραμ. ζάχαρη

150 γραμ. καστανή ζάχαρη

1/2 κ.γλ. αλάτι

2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας

1 κρόκο από μεγάλο αυγό

1 μεγάλο αυγό

200 γραμ. κουβερτούρα σε σταγόνες

80 γραμ. καρύδια ψιλοκομμένα

Ευχαριστούμε θερμά την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Για τα μπισκότα με κομμάτια σοκολάτας (chocolate chip cookies) προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 C στον αέρα και στρώνουμε λαδόκολλα σε λαμαρίνα.

Κοσκινίζουμε σε μπολ το αλεύρι και τη σόδα.

Βάζουμε το μισό βούτυρο σε αντικολλητικό τηγανάκι και το λιώνουμε σε μέτρια φωτιά. Αφήνουμε το βούτυρο να ροδίσει και να μοσχομυρίσει για επιπλέον 2-3 λεπτά.

Αδειάζουμε το καυτό βούτυρο σε ανοξείδωτο ή γυάλινο σκεύος.

Προσθέτουμε το υπόλοιπο βούτυρο κι ανακατεύουμε να λιώσει καλά.

Ρίχνουμε και τα δύο είδη ζάχαρης, το αλάτι και τη βανίλια.

Χτυπάμε με σύρμα ή με μίξερ χειρός για να ομοιογενοποιηθεί το μείγμα, να λιώσει η ζάχαρη και να κρυώσει καλά.

Προσθέτουμε το αυγό και τον κρόκο πάντα χτυπώντας με το μίξερ ή με το σύρμα μέχρι το μείγμα να γυαλίσει και να κρεμώσει. Αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 3-4 λεπτά. Το ξαναχτυπάμε να αφρατέψει.

Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι κι ανακατεύουμε για 1′. Τέλος προσθέτουμε τα κομμάτια σοκολάτας και τα καρύδια.

Με σκουπ παγωτού αφήνουμε κουταλιές από το μείγμα στο ταψί, ή εναλλακτικά, με ένα κουτάλι παίρνουμε κουταλιά ζύμης και πλάθουμε σε μπάλα και ακουμπάμε στη λαδόκολλα, αφήνοντας 3-4 εκ. κενό ανάμεσα (απλώνουν στο ψήσιμο).

Ψήνουμε τα μπισκότα για περίπου 15′ μέχρι να ροδίσουν οι άκρες αλλά η μέση να παραμείνει μαλακή.

Αφού ψηθούν, με προσοχή – πρέπει να είναι ακόμη μαλακά –, τα μεταφέρουμε σε σχάρα για να κρυώσουν και να σταθεροποιηθούν.

Μυστικά για τα ωραιότερα μπισκότα με κομμάτια σοκολάτας (Chocolate Chip Cookies)

•Όλα τα υλικά πρέπει να είναι στην θερμοκρασία δωματίου (αυγό, βούτυρο κλπ.). Αν ξεχάσατε να τα βγάλετε από το ψυγείο, δείτε εδώ πώς να μαλακώσετε γρήγορα το παγωμένο βούτυρο και εδώ πώς να φέρετε τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου.

•Το βούτυρο πρέπει να είναι μαλακό.

•Τα δύο είδη ζάχαρης είναι απαραίτητα για να καραμελώσουν σωστά τα μπισκότα.

•Φροντίστε το μέγεθος των μπισκότων να είναι αρκετά μεγάλο και το ύψος τους αρκετά παχύ γιατί μόνο έτσι θα διατηρήσουν το σχήμα τους και δεν απλώσουν πολύ. Αλλιώς θα γίνουν πολύ λεπτά και τραγανά.

•Αφού φτιάξουμε και δώσουμε σχήμα στα μπισκότα μπορούμε να τα βάλουμε στην κατάψυξη να παγώσουν καλά.

•Στην κατάψυξη αφού παγώσουν, τα βάζουμε σε σακουλάκια και τα σφραγίζουμε. Διατηρούνται έως και 3 μήνες. Μπορείτε να τα ψήνετε λίγα λίγα για μεγαλύτερη απόλαυση.

•Παγώνοντας στην κατάψυξη τη ζύμη των μπισκότων πετυχαίνουμε καλύτερο σχήμα στο μπισκότο κι ελαφρώς μαλακή υφή στην καρδιά τους. Αν τα ψήσετε κατευθείαν, απλώνουν ελαφρά και γίνονται πιο τραγανά. Εάν θέλετε μαλακά τα μπισκότα σας, θα πρέπει απαραιτήτως να μπουν κατάψυξη και να παγώσουν.

•Αφήστε πάντα αρκετό κενό ανάμεσα τους, γιατί με το ψήσιμο τα υλικά λιώνουν και τα μπισκότα απλώνουν.

•Εκτός από το μέγεθος που θα τα πλάσετε και ο χρόνος ψησίματος, παίζει σημαντικό ρόλο στο πόσο μαλακά ή τραγανά θα γίνουν.

Who is who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην ΑθήναBραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι. Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας. Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ