Άκης Πετρετζίκης: Ο αγαπημένος μας σεφ δημιουργεί αλμυρά scones - Απίστευτα!

Μικρές λιχουδιές που μοιάζουν λίγο με κέηκ, λίγο με αφράτο ψωμί...

Συστατικά

  • 140 γρ. βούτυρο, παγωμένο
  • 300 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
  • 30 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 150 γρ. γάλα
  • 1 κ.γ. ρίγανη, ξερή
  • 1 κρόκο, αραιωμένο με 1 κ.σ. νερό
  • 1 κ.σ. σουσάμι

Για το σερβίρισμα

  • τυρί κρέμα
  • ζαμπόν, σε φέτες
  • γκούντα, σε φέτες
  • παστράμι

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο στον αέρα.
  • Κόβουμε το βούτυρο σε κυβάκια και το βάζουμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια. Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, το πιπέρι και χτυπάμε πολύ καλά για 2 λεπτά μέχρι να πάρει το μείγμα υφή βρεγμένης άμμου. Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, την παρμεζάνα, το γάλα και την ξερή ρίγανη.
  • Χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά μεταξύ τους. Πασπαλίζουμε με αλεύρι τον πάγκο εργασίας και βάζουμε το ζυμάρι πάνω. Πλάθουμε με τα χέρια μας αφού τα πασπαλίσουμε με αλεύρι γιατί το ζυμάρι είναι κολλώδες. 
  • Ανοίγουμε με τον πλάστη σε 3 εκ. πάχος το ζυμάρι. Κόβουμε με στρογγυλά κουπάτ 7 εκ. το ζυμάρι. Ιδανικά πρέπει να τα κόψουμε με μία κίνηση πιέζοντας το κουπάτ στη ζύμη. Βάζουμε τα στρογγυλά κομμάτια που κόψαμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Το ζυμάρι που περισσεύει στον πάγκο το πλάθουμε ξανά, το ανοίγουμε με τον ίδιο τρόπο και κόβουμε με το κουπάτ μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
  • Μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα, αλείφουμε με τον αραιωμένο κρόκο την επιφάνεια τους, πασπαλίζουμε με το σουσάμι και ψήνουμε για 12-15 λεπτά.
  • Κόβουμε τα scones στη μέση εγκάρσια και απλώνουμε το τυρί κρέμα. Βάζουμε το ζαμπόν, το τυρί, το παστράμι και σερβίρουμε.

 

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ