Ταχίνι: Ένα τρόφιμο με πλούσια θρεπτική αξία - Τα οφέλη του στην υγεία!

Το ταχίνι αποτελείται από πολτοποιημένους σπόρους σησαμιού

Έχοντας ως πρώτη ύλη το σουσάμι, αποτελεί φυτικής προέλευσης τρόφιμο με πολλές θρεπτικές ιδιότητες, πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και πολλές βιταμίνες (Β1, Β2, νιασίνη, Ε).

Είναι τρόφιμο πλούσιο σε αμινοξέα, όπως η μεθειονίνη, η λευκίνη, η αργινίνη και η τρυπτοφάνη, ενώ είναι σχετικά φτωχό όσον αφορά στην λυσίνη. Για αυτόν τον λόγο όταν συνδυαστεί με τρόφιμα τα οποία περιέχουν λυσίνη, όπως τα όσπρια και οι ξηροί καρποί, η πρωτεΐνη που προκύπτει πλησιάζει την βιολογική αξία των ζωικών πρωτεϊνών. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο προτιμάται ιδιαίτερα από όσους βρίσκονται σε περίοδο νηστείας.

Περιέχει μικρή αναλογία υδατανθράκων, από τους οποίους το μεγαλύτερο μέρος είναι με την μορφή των φυτικών ινών, οι οποίες βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος, προκαλούν μεγαλύτερο και παρατεταμένο κορεσμό και καθυστερούν μετά το γεύμα την πέψη και την απορρόφηση των υδατανθράκων, ρυθμίζοντας με αυτόν τον τρόπο καλύτερα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.  Έτσι το ταχίνι κατατάσσεται στις τροφές με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και αποτελεί μία πολύ καλή επιλογή για τους διαβητικούς.

Όσον αφορά στην περιεκτικότητά  του σε λίπη, περιέχει καλής ποιότητας λίπος, κυρίως μονοακόρεστα ή πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (ω-6, τα οποία συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης. Αυτό ενισχύεται και λόγω των φυτοστερολών και λιγνανών (σεσαμίνη, σεσαμολίνη), που δρουν αποτοξινωτικά, αντιοξειδωτικά και φαρμακευτικά, μειώνοντας την χοληστερόλη και την υπέρταση στον οργανισμό.

Επιπρόσθετα, τα θρεπτικά του οφέλη το καθιστούν ιδιαίτερα χρήσιμο τρόφιμο για ευαίσθητες ηλικιακές ομάδες, όπως είναι τα παιδιά και οι ηλικιωμένοι, καθώς μπορεί να συνεισφέρει στην καλή υγεία πολλών οργάνων, όπως το συκώτι και οι νεφροί.

Τέλος, το ταχίνι είναι πλούσιο σε:

  • Ασβέστιο, συστατικό των οστών και των δοντιών που είναι σημαντικό στην πήξη του αίματος, στη μυϊκή σύσπαση και στην ενεργοποίηση ενζύμων
  • Σίδηρο, ενισχύοντας τη σωματική και πνευματική ευεξία
  • Χαλκό, ο οποίος μειώνει τον πόνο των αρθρώσεων
  • Μαγνήσιο, το οποίο μειώνει τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες
  • Φώσφορο, που παίρνει μέρος σε όλες τις ενεργειακές αντιδράσεις με τη μορφή ΑΤΡ
  • Κάλιο, που βοηθά στην ισορροπία του νερού και στην πρωτεΐνοσύνθεση
  • Βιταμίνη Ε, η οποία δρα προστατευτικά στον οργανισμό από τις φθορές που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες και τα υποπροϊόντα του μεταβολισμού, όπως αναφέρει το logodiatrofis.gr. 
  • Μαγγάνιο, που είναι συμπαράγοντας στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών, των υδατανθράκων και των λιπών 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ