Έκτακτο - Νέα πρόκληση των Τούρκων στα ανοιχτά της Χάλκης: Παρενόχλησαν ελληνικά πλοία – Τα ηχητικά ντοκουμέντα & τα λέιζερ (Φωτό & Βίντεο)

Τριήμερη αεροναυτική άσκηση Κύπρου-Ελλάδας-Γαλλίας

Νέα τουρκική πρόκληση τα ξημερώματα στη Χάλκη κατά ελικοπτέρου του Πολεμικού Ναυτικού, την ώρα που βρίσκονταν σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης αλλοδαπών μετά από ναυάγιο.

Αρχικά τουρκική ακταιωρός με προβολείς, ακτίνες λέιζερ αλλά και δημιουργώντας θόρυβο προσπάθησε να «τυφλώσει» ελικόπτερο Super Puma του Πολεμικού Ναυτικού την ώρα που επιχειρούσε να παραλάβει ναυτικό που είχε τραυματιστεί. Ο ναυτικός είναι μέλος πληρώματος παραπλέοντος σκάφους που βοηθούσε στη διάσωση μεταναστών στο σημείο.

Στη συνέχεια έγινε και προσπάθεια από τουρκική ακταιωρό να εμβολίσει σκάφος του Λιμενικού την ώρα που έκανε έρευνα και διάσωση στην περιοχή.

Το διπλό επεισόδιο αξιολογείται ως σοβαρό και ως προσπάθεια της Άγκυρας να αμφισβητήσει το δικαίωμα της έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας σε περιοχή ευθύνης της.

Τα ηχητικά ντοκουμέντα

Σύμφωνα με τα ηχητικά ντοκουμέντα που έχουν έρθει στο φως από το Militaire gr, του δημοσιογράφου Πάρη Καρβουνόπουλου, αποδεικνύεται η αδιαφορία με την οποία οι Τούρκοι αντιμετωπίζουν τις ανθρώπινες ζωές στο Αιγαίο, προκειμένου να ασκήσουν την πολιτική τους.

Την ώρα που η πυραυλάκατος ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ, με ελικόπτερο του ΠΝ και της ΠΑ, μαζί με 5 παραπλέοντα πλοία και σκάφη του Λιμενικού Σώματος, έδιναν μάχη για να σώσουν 96 ανθρώπινες ψυχές, οι Τούρκοι έστειλαν στην περιοχή σκάφη της ακτοφυλακής τους τα οποία καλούσαν από τον ασύρματο τα εμπορικά πλοία να αποχωρήσουν, γιατί "βρίσκονταν σε τουρκική περιοχή”.

Ακόμη χειρότερα τα πληρώματα των τουρκικών σκαφών με λέιζερ προσπαθούσαν να προκαλέσουν προβλήματα στα πληρώματα των ελικοπτέρων διάσωσης. Πλήρη αδιαφορία για τις ανιθρώπινες ζωές. Πληροφορίες αναφέρουν μάλιστα ότι πλήρωμα τουρκικού σκάφους απαίτησε από καπετάνιο φορτηγού πλοίου, να τους παραδώσουν τους 15 ναυαγούς που είχαν περισυνελλέξει.

 

 

Μιχάλης Ιγνατίου: Επιχειρεί νέα Ίμια η Τουρκία;

Στους παλαιότερους θυμίζει το νέο περιστατικό την υπόθεση των Ιμίων, γράφει ο Μιχάλης Ιγνατίου στο Hellasjournal.gr

Σύμφωνα με πληροφορίες η Αθήνα θα προβεί σε όλες τις νομικές ενέργειες για παρακώλυση διάσωσης ναυαγών με επίσημη διαμαρτυρία στο eurocontrol. Λόγω της συγκέντρωσης πολλών πολεμικών πλοίων Ελλάδας και Τουρκίας, παρατηρείται ότι για άλλη μια φορά η Άγκυρα επιχειρεί να αμφισβητήσει το δικαίωμα της έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας σε περιοχή ευθύνης της Ελλάδας. Χαρακτηριστικό είναι ότι τουρκικά πολεμικά πλοία που βρίσκονται στην περιοχή του ναυαγίου προσπαθούν να διασώσουν ναυαγούς τους οποίους τους δίνουν στη συνέχεια σε σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής.

Δεν είναι λίγοι οι ναυαγοί που έχει περισυλλέξει ελληνική πυραυλάκατος που βρίσκεται επί τόπου και συνδράμει στις προσπάθειες του Λιμενικού.

 

Φίλιπ Ρίκερ: Οι κινήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο «αυξάνουν τις εντάσεις»

Στη συνολική καταδίκη της τουρκικής πολιτικής στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο προχώρησε ο αρμόδιος για ευρωπαϊκές και ευρασιατικές υποθέσεις υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Ρίκερ, τονίζοντας ότι οι ενέργειες της Άγκυρας υπονομεύουν την ενότητα του ΝΑΤΟ, κατά συνέπεια έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις στρατηγικές προτεραιότητες που έχει θέσει η Ουάσιγκτον στην περιοχή.

«Έχουμε διαβιβάσει επανειλημμένα στην Τουρκία ότι οι υπερπτήσεις της πάνω από την ελληνική επικράτεια, οι γεωτρητικές δραστηριότητες της στα ύδατα της Κύπρου, η υπογραφή του μνημονίου για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με την Λιβύη, καθώς και η δηλωμένη πρόθεσή της να πραγματοποιήσει έρευνες για υδρογονάνθρακες στη βάση αυτού του μνημονίου αποτελούν προκλητικές και μη βοηθητικές ενέργειες που αυξάνουν τις εντάσεις στην περιοχή», επισήμανε ο Αμερικανός υφυπουργός.

Εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία των ΗΠΑ για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Ρίκερ υποστήριξε ότι βασικός στόχος της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής είναι να υπάρξει αποκλιμάκωση και να διασφαλιστεί ότι οι γραμμές επικοινωνίας θα παραμείνουν ανοιχτές προκειμένου να υποστηριχθεί η συμμαχική ενότητα εντός ΝΑΤΟ.

 

Συνεχίζοντας, αναγνώρισε τη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου και εξήγησε την οπτική του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, λέγοντας ότι «η αμερικανική κυβέρνηση ανησυχεί βαθιά για τις αυξημένες εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδίως μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας, δυο νατοϊκών συμμάχων. Αυτές οι εντάσεις περιπλέκουν τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ να παρουσιάσει ένα κοινό μέτωπο απέναντι στις αποσταθεροποιητικές δραστηρίοτητες της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο και ενέχουν τον κίνδυνο μιας ακούσιας κλιμάκωσης».

Αν και αναγνώρισε ότι υπάρχουν προκλήσεις που ταλανίζουν τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, ο Φίλιπ Ρίκερ είπε ότι η Τουρκία παραμένει σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν να συνεργάζονται μαζί της σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Νέα προειδοποίηση για τους S-400

«Είμαστε σίγουροι ότι ο πρόεδρος [της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ] Ερντογάν και οι ανώτεροι αξιωματούχοι του καταλαβαίνουν τη θέση μας», σημείωσε ο Φίλιπ Ρίκερ, λέγοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να αντιτίθεται σθεναρά στην αγορά των S-400 από την Τουρκία, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

«Η αναστολή της συμμετοχής και η εκκρεμότητα της αποπομπής της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35 σε αντίδραση για την αγορά των S-400 σηματοδοτεί τη σοβαρότητα με την οποία η αμερικανική κυβέρνηση προσεγγίζει το συγκεκριμένο θέμα και τη βούλησή μας να υπάρξουν συνέπειες. Ανησυχούμε βαθιά για τις πληροφορίες ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές για να θέσει σε λειτουργία τους S-400 και έχουμε τονίσει ότι το ζήτημα των S-400 παραμένει σημαντικό εμπόδιο στη διμερή σχέση και στο ΝΑΤΟ», τόνισε.

 

Τριήμερη αεροναυτική άσκηση Κύπρου-Ελλάδας-Γαλλίας

Αεροναυτική άσκηση με την συμμετοχή μαχητικών σκαφών της Ελλάδας και της Γαλλίας, καθώς και της Εθνικής Φρουράς Κύπρου πρόκειται να διεξαχθεί δυτικά της Κύπρου από τις 26 Αυγούστου 2020 εως και τις 28 Αυγούστου 2020.

Τρία γαλλικά μαχητικά Rafael και ισάριθμα ελληνικά F-16 κατέφθασαν στην αεροπορική βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο.

Στην άσκηση, η οποία θα ξεκινήσει σήμερα Τετάρτη, με προασκήσεις και δοκιμές, για να καταλήξει στην τελική της φάση της Παρασκευή, θα συμμετάσχει και η φρεγάτα του γαλλικού πολεμικού ναυτικού Lafayette. Και η Ιταλία θα λάβει μέρος με ναυτικά και αεροπορικά μέσα.

Παρούσα θα είναι και η Εθνική Φρουρά της Κύπρου, με ναυτικά και αεροπορικά μέσα, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

Η τετραμερής κοινή άσκηση υπό το όνομα «Ευνομία» θα περιλαμβάνει μεγάλο φάσμα ναυτικών και αεροπορικών ασκήσεων, δίνοντας ηχηρή απάντηση στην κλιμακούμενη προκλητικότητα της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή.

Η πρωτοβουλία αποτελεί απτή απόδειξη της κοινής αντίληψης και προσήλωσης στους Κανόνες Δικαίου ως μέρος της πολιτικής αποκλιμάκωσης της έντασης, αναφέρει η Κύπρος.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

 

«Τα τέσσερα Ευρωπαϊκά Κράτη της Μεσογείου», αναφέρει το υπουργείο Άμυνας της Κύπρου, «επιθυμούν να συνεισφέρουν με σκοπό μια ενισχυμένη, συλλογική, ναυτική παρουσία, που θα βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση, στο διάλογο και στη συνεργασία. Προτεραιότητα δίδεται στα διπλωματικά κανάλια επικοινωνίας, τόσο σε διμερές όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεδομένου ότι μόνο ο διάλογος μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση στην περιοχή. (…) Η πρωτοβουλία αυτή καταδεικνύει τη συλλογική πρόθεση και δέσμευση των τεσσάρων Ευρωπαϊκών Χωρών, για εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS) και του Εθιμικού Διεθνές Δίκαιου, την διατήρηση της σταθερότητας και του σεβασμού στους Κανόνες Δικαίου, ενώ αποτελεί εγγύηση για την ελεύθερη ναυσιπλοΐα στην Ανατολική Μεσόγειο.».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ