Good news: Το Νοεμβριο φτάνει την Ελλάδα 1,5 δις ευρώ από το SURE - Συνολικά 2,7 δισ. για την τόνωση της απασχόλησης λόγω covid

2,7 δισ. συνολικά για την Ελλάδα...

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν επιβεβαίωσε ότι οι πρώτες εγκρίσεις από την Κομισιόν για την στήριξη των μέτρων απασχόλησης λόγω Covid-19 έχουν ξεπεράσει τα 81,4 δισ. ευρώ σε ένα σύνολο 15 χωρών μελών της Ε.Ε. 

Για την Ελλάδα το σύνολο των δαπανών που εγκρίθηκαν φτάνει τα 2,7 δισ. ευρώ και δεν αποκλείεται εφ' όσον διευρυνθούν οι πόροι του Ταμείου, πέραν των διαθέσιμων 100 δισ. ευρώ, το ποσό για την Ελλάδα να αυξηθεί. 

Προς το παρόν ο σχεδιασμός των εισροών προβλέπει την εκταμίευση περί του 1,5 δισ. ευρώ πριν από το τέλος του έτους - πιθανώς μέσα στον Νοέμβριο - και τα υπόλοιπα στο α΄εξάμηνο του 2021.    

Η στήριξη αυτή είναι μέρος του "πακέτου” που είχε αποφασισθεί τον περασμένο Μάιο από το Eurogroup και αποδίδεται στις χώρες δικαιούχους μετά από αίτημά τους με την μορφή δανείου σχεδόν μηδενικού κόστους, όσον αφορά την εξυπηρέτησή του και χωρίς προϋποθέσεις πέραν εκείνων που στοιχειοθετούν την σκοπιμότητά του, ήτοι την διάθεσή του σε μέτρα στήριξης της απασχόλησης.

Η ταχύτητα εκταμίευσης του δανείου θα επηρεάσει πάντως και το συνολικό δανειακό πρόγραμμα του ΟΔΔΗΧ, καθώς τα "έσοδα" από το SURE έχουν συνυπολογισθεί στον συνολικό δανεισμό του Υπουργείου Οικονομικών για το 2020 – 21.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, οι εισροές από το SURE θα καλύψουν ήδη διαθέσιμες ή (ήδη) προγραμματισμένες δαπάνες για την στήριξη της απασχόλησης μετά τον Μάρτιο και αφορούν τόσο τους εργαζόμενους, όσο και τις επιχειρήσεις.   

Η κατανομή με βάση τον πίνακα της Κομισιόν μεταξύ βασικών χωρών της Ε.Ε. είναι η ακόλουθη : 

Βέλγιο 7,8 δισ. ευρώ

Βουλγαρία 511 εκατ. ευρώ

Τσεχία 2 δισ. ευρώ

Ελλάδα 2,7 δισ. ευρώ

Ισπανία 21,3 δισ. ευρώ

Κροατία 1 δισ. ευρώ

Ιταλία 27,4 δισ. ευρώ

Κύπρος 479 εκατ. ευρώ

Λετονία 192 εκατ. ευρώ

Λιθουανία 602 εκατ. ευρώ

Μάλτα 244 εκατ. ευρώ

Πολωνία 11,2 δισ. ευρώ

Ρουμανία 4 δισ. ευρώ

Σλοβακία 631 εκατ. ευρώ

Σλοβενία 1,1 δισ. ευρώ

Η πρόεδρος κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: "Έχουμε χρέος να πράξουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διαφυλάξουμε τις θέσεις εργασίας και να προστατεύσουμε τις ζωές των συμπολιτών μας. Σήμερα κάναμε ένα σημαντικό βήμα στη σωστή κατεύθυνση: τέσσερις μόλις μήνες αφότου πρότεινα τη δημιουργία του, η Επιτροπή προτείνει τη χορήγηση κονδυλίων ύψους 81,4 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του μέσου SURE για την προστασία των θέσεων εργασίας και των εργαζομένων που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορονοϊού σε όλη την ΕΕ. Το SURE αποτελεί σαφή ένδειξη της αλληλεγγύης μας απέναντι στην άνευ προηγουμένου κρίση. Η Ευρώπη τηρεί τις δεσμεύσεις της για την προστασία των πολιτών της".

"Το πρόγραμμα #SURE και οι ενισχύσεις που εγκρίναμε σήμερα θα επιτρέψουν σε 15 Κράτη Μέλη να χρηματοδοτήσουν προγράμματα ενίσχυσης της απασχόλησης που είναι αναγκαία στη τωρινή συγκυρία. Η Ελλάδα από τους κερδισμένους με ποσό 2.7 δις€. Ακόμη μια ψηφίδα στην εικόνα της ανάκαμψης" γράφει στον προσωπικό του λογαριασμό, στο twitter, o αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος αρμόδιος για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής μας, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ