Κορωνοϊός: Πότε θα είναι έτοιμο το νέο εμβόλιο & ποιοι θα το κάνουν πρώτοι (Φωτό & Βίντεο)

Μέχρι τα τέλη του έτους αναμένεται να διανεμηθεί σε πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωση

Το εμβόλιο, με την ονομασία AZD1222, που αναπτύσσουν από κοινού το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης (με επικεφαλής τη Σάρα Γκίλμπερτ) και η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, πιστεύεται ότι θα είναι το πρώτο που θα λάβει έγκριση για ευρεία χρήση –αν και η Ρωσία έχει ήδη εγκρίνει ένα εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, το Sputnik V, με τον Βλαντιμίρ Πούτιν να λέει ότι το έχει ήδη κάνει η κόρη του.

 

«Αν όλα πάνε καλά, η Ελλάδα θα λάβει σε επτά τμηματικές παραδόσεις αυτό που της αναλογεί, από το συμφωνηθέν εμβόλιο» για τον κορωνοϊό, σημείωσε το πρωί, σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.

Η αναφορά του υπουργού Υγείας έχει να κάνει με τη συμφωνία της ΕΕ για 40Ο εκατ. δόσεις του εμβολίου που ανέπτυξε το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης σε συνεργασία με την AstraZeneca. Ο κ. Κικίλιας είπε ότι θα διατεθούν στη χώρα μας συνολικά 3 εκατ. δόσεις του εμβολίου, με την πρώτη παρτίδα να φτάνει τον Δεκέμβριο, με την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί με επιτυχία και η φάση 4 των κλινικών δοκιμών τον Νοέμβριο.

Συγκεκριμένα, τόνισε: «Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον Λάιεν, τουίταρε τη συμφωνία με την AstraZeneca για 400 εκατ. δόσεις του εμβολίου που έχει φτάσει ήδη στη φάση 3 και αναμένεται μέσα στον Νοέμβριο να ολοκληρωθεί και η φάση 4 και να πάρει αδειοδότηση. Τέλος Δεκεμβρίου, Ιανουαρίου, Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Μαΐου και Ιουνίου, αν όλα πάνε καλά, η Ελλάδα θα πάρει σε επτά τμηματικές παραδόσεις αυτό που της αναλογεί, από το συμφωνηθέν εμβόλιο. Θα ξεκινήσουμε με 700.000 δόσεις τον Δεκέμβριο που θα είναι μονή ή διπλή δόση, και γύρω στα 3 εκατ. δόσεις συνολικά».

Σχετικά με την εξέλιξη της επιδημίας στη χώρα μας και την επιστροφή των εκδρομέων του καλοκαιριού, ο υπουργός Υγείας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιπλέον μέτρων, εφόσον απαιτηθούν, επισημαίνοντας: «Επειδή ξέρουμε ότι επωάζεται σε δύο εβδομάδες ο ιός, θα μετρήσουμε σε δύο εβδομάδες αν θα μαζευτεί το πράγμα και θα προχωρήσουμε και σε άλλα μέτρα αν χρειαστεί».

Δωρεάν σε όλους τους Έλληνες

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεδιάσκεψη για τον νέο κορωνοϊό διαβεβαίωσε πως το νέο εμβόλιο- το κόστος του οποίου ανά δόση υπολογίζεται στα 3 ευρώ (1,7 ευρώ θα καλυφθεί από το Ελληνικό Δημόσιο και το υπόλοιπο 1,3 ευρώ από την Ε.Ε.) θα είναι δωρεάν σε όλους τους Έλληνες, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

«Θέλω να είμαι απολύτως ξεκάθαρος, το εμβόλιο θα διατεθεί δωρεάν σε όλους τους έλληνες πολίτες. Δεν ξέρουμε ακόμα αν θα είναι ένα ή αν θα είναι περισσότερα. Δεν ξέρουμε πότε θα το έχουμε στη διάθεσή μας. Ελπίζουμε συντομότερα και όχι αργότερα. Αλλά όποτε και αν έχουμε το εμβόλιο στη διάθεσή μας, αυτό θα διατεθεί δωρεάν, για όλους τους Έλληνες πολίτες».

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός, προτεραιότητα στο εμβόλιο θα έχουν οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό κλάδο, ώστε να θωρακιστεί το σύστημα υγείας, αλλά και οι ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι.

Photo: Eurokinissi 

 

«Αυτό το οποίο θα κάνει η πολιτεία, διότι προφανώς δεν θα έχουμε από την πρώτη μέρα διαθέσιμες δόσεις για να καλύψουμε το σύνολο του πληθυσμού, θα είναι να καθορίσει με απόλυτη σαφήνεια τη σειρά προτεραιότητας με την οποία θα πρέπει να εμβολιαστούν οι συμπολίτες μας, ξεκινώντας προφανώς από τους υγειονομικούς και από τις ομάδες υψηλού κινδύνου», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μαγιορκίνης: Τι θα γίνει με σχολεία και ολοήμερα

Τις εναλλακτικές που εξετάζει η επιτροπή λοιμωξιολόγων για την έναρξη της σχολικής χρονιάς εν μέσω πανδημίας, εξήγησε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημολογίας στο ΕΚΠΑ μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την Πηνελόπη Γκάλιου και τον Σταύρο Ιωαννίδη.

Τόνισε ότι το βασικό σενάριο είναι να ανοίξουν τα σχολεία στις 7 Σεπτεμβρίου κάτι που έχει μεγάλες πιθανότητες να συμβεί «διότι η επιδημία αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε ένα σχετικά ελεγχόμενο επίπεδο».

Ο καθηγητής πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση η επιτροπή δεν επεξεργάζεται μόνο ένα σενάριο αλλά εναλλακτικά, ώστε να είναι έτοιμο και το υπουργείο να εφαρμόσει τα μέτρα που απαιτούνται ανάλογα με την εξέλιξη της επιδημίας.

Για παράδειγμα είπε πως εάν παρατηρηθεί αύξηση της επιδημίας στο ηλικιακό γκρουπ 19 με 20 τότε θα πρέπει να ανοίξουν μια εβδομάδα αργότερα Γυμνάσια και Λύκεια. Σε περίπτωση που υπάρξει γενικευμένη αύξηση κρουσμάτων πανελλήνια, τότε εξετάζεται ένα plan c σύμφωνα με το οποίο θα μεταφερθεί συνολικά για αργότερα το άνοιγμα των σχολείων.

Τι θα γίνει με τα ολοήμερα

Αναφορικά με τα ολοήμερα, ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι η επιτροπή είναι γενικά θετική στη λειτουργία τους και πως οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν από την υποεπιτροπή Παιδείας.

«Η αίσθηση που έχω από την υποεπιτροπή της Παιδείας, γιατί δεν συμμετέχω σε αυτήν, είναι θετική, ότι δηλαδή θα πρέπει να λειτουργήσουν», τόνισε ο καθηγητής και πρόσθεσε ότι είναι εξαιρετικά μικρό το ποσοστό των παιδιών που νοσεί βαριά.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ