Kόκκινο μανιτάρι Reishi: Καταπολεμά τον καρκίνο, ενισχύει το ανοσοποιητικό & βελτιώνει την αποτοξίνωση

Θεωρείται ο "Βασιλιάς των μανιταριών"...

Το κόκκινο μανιτάρι Reishi είναι ένας βρώσιμος τύπος φαρμακευτικού μύκητας που χρησιμοποιείται για τις θεραπευτικές του ικανότητες χιλιάδες χρόνια και είναι μια πραγματική σούπερ τροφή, γνωστή ως «βασιλιάς των μανιταριών».

Το κόκκινο  μανιτάρι reishi θεωρείται προσαρμοστικό βότανο, δηλαδή βοηθά το σώμα να αντιμετωπίσει φλεγμονές, μειωμένα επίπεδα ενέργειας, καρδιαγγειακές καταστάσεις και ορμονικές διαταραχές. Σύμφωνα με μελέτες τα μανιτάρια Reishi έχουν αντιοξειδωτικές ικανότητες, ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού απέναντι στον καρκίνο, σε αυτοάνοσες καταστάσεις, καρδιακές παθήσεις, αλλεργίες, λοιμώξεις κ.α.

Ας δούμε για ποιους λόγους μπορούμε να προσθέσουμε το κόκκινο αυτό μανιτάρι στη διατροφή μας.

Τι είναι το μανιτάρι Reishi;

Είναι ένας τύπος μύκητα που αναπτύσσεται στην ύπαιθρο, είναι εγγενής σε πολλά μέρη της Ασίας, όπως η Κίνα, η Κορέα και η Ιαπωνία. Ενώ είναι βρώσιμα με πικρή γεύση και σκληρή υφή, συνήθως τα βρίσκουμε σε μορφή συμπληρώματος, βάμματος ή σκόνης.

Τα μανιτάρια Reishi, επίσης γνωστά με την επιστημονική τους ονομασία Ganoderma lucidum χρησιμοποιούνται, αποξηραμένα, στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική, ως θεραπευτικό τσάι, ρόφημα, ή σούπα.

Σήμερα, χρησιμοποιείται μια τεχνική επεξεργασίας όπου το μανιτάρι βράζει πολλές φορές σε υψηλή πίεση, επιτρέποντας τα δραστικά συστατικά να εξαχθούν για να σχηματίσουν βάμμα.

Οι συμπυκνωμένες ενώσεις που βρίσκονται σε αυτά τα μανιτάρια χαρίζουν πιθανά οφέλη, όπως πρόληψη καρκινογένεσης, βελτιωμένη ηπατική λειτουργία, καλύτερη καρδιακή υγεία, ενισχυμένο έλεγχο σακχάρου και μειωμένο κίνδυνο άσθματος, αλλεργιών και λοιμώξεων.

 

Θρεπτικές ουσίες μανιταριών Reishi

Σε μορφή συμπληρώματος, τα μανιτάρια reishi περιέχουν συνήθως λίγες ή καθόλου θερμίδες και ελάχιστη ποσότητα διαιτητικών ινών και πρωτεϊνών. Ωστόσο, τα πραγματικά οφέλη για την υγεία προέρχονται από τα συστατικά που δεν περιλαμβάνονται στην ετικέτα.

Συγκεκριμένα, τα μανιτάρια Reishi είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και ενώσεις που ενισχύουν την υγεία όπως τα πολυσακχαρίτες και τα τριτερπένια. Αυτές οι ισχυρές ενώσεις διαθέτουν αντιφλεγμονώδεις, αντικαρκινικές και αντιδιαβητικές ιδιότητες.

 

Πώς λειτουργούν τα μανιτάρια Reishi στην καταπολέμηση της νόσου;

Σύμφωνα με μελέτες στην Ιαπωνία, την Κίνα, τις Η.Π.Α. και το Ηνωμένο Βασίλειο τα μανιτάρια reishi προστατεύουν από πολλές καταστάσεις, όπως: 

φλεγμονές
κόπωση (και χρόνια κόπωση)
συχνές λοιμώξεις (βρογχίτιδα, λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος κ.λπ.)
ηπατική νόσο
τροφικές αλλεργίες και άσθμα
πεπτικά προβλήματα, έλκη στομάχου και σύνδρομο διαρροής
ανάπτυξη όγκου και καρκίνο
δερματικές διαταραχές
αυτοάνοσες ασθένειες
διαβήτη
ιούς, γρίπης, HIV/AIDS, ηπατίτιδας
καρδιακές παθήσεις, υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη
διαταραχές ύπνου
άγχος και κατάθλιψη

Λειτουργώντας ως «ανοσοποιητής», το μανιτάρι reishi βοηθά στην αποκατάσταση της ορμονικής ισορροπίας, επαναφέρει το σώμα στην κατάσταση ομοιόστασης και ρυθμίζει το ανοσοποιητικό, βοηθώντας στην καταπολέμηση των όγκων και των καρκινικών κυττάρων.

Σύμφωνα με έρευνες τα μανιτάρια reishi δρουν ως κανονικοποιητική ουσία, ρυθμίζοντας διάφορες κυτταρικές λειτουργίες και συστήματα, όπως το ενδοκρινικό (ορμονικό), το ανοσοποιητικό, το καρδιαγγειακό, το κεντρικό νευρικό και το πεπτικό σύστημα.

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη των μανιταριών Reishi είναι ότι οι παρενέργειες είναι ελάχιστες, ενώ είναι πολύ λιγότερο τοξικά από τα παραδοσιακά φάρμακα. Πράγματι, οι περισσότεροι λήπτες αναφέρουν γρήγορη ανανέωση του επιπέδου ενέργειας, καλύτερη ψυχική κατάσταση, βελτιωμένη διάθεση, ανακούφιση από πόνους, αλλεργίες, πεπτικές διαταραχές και λοιμώξεις.

Το μυστικό είναι τα διάφορα δραστικά συστατικά που περιέχει το μανιτάρι reishi, όπως τα σάκχαρα γνωστά ως βήτα-γλυκάνες, φυτικές στερόλες, πολυσακχαρίτες που καταπολεμούν την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων και όξινες ουσίες που ονομάζονται τριτερπένια και απενεργοποιούν την αντίδραση του οργανισμού σε αλλεργίες. 

 

Ας δούμε πώς τα μανιτάρια Reishi ενισχύουν την υγεία μας: 

ενεργοποίηση κυτταροτοξικών υποδοχέων (NKG2D / NCR)
αναστολή πολλαπλασιασμού των κυττάρων
καταστολή του αγγειακού ενδοθηλιακού αυξητικού παράγοντα
αύξηση της αντιοξειδωτικής ικανότητας του πλάσματος
ενίσχυση της ανοσολογικής αντίδρασης
μετατροπή της περίσσειας τεστοστερόνης σε διυδροτεστοστερόνη:
Τα μανιτάρια Reishi στην παραδοσιακή ιατρική.

Πολλές μορφές ολιστικής ιατρικής αξιοποιούν το πλήρες εύρος των πλεονεκτημάτων του μανιταριού Reishi και το χρησιμοποιούν για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών.

Μανιτάρια Reishi: Τα 7 κορυφαία Οφέλη!

Πλούσιο σε ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες.

Τα μανιτάρια Reishi περιέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά, όπως αντιοξειδωτικά, β-γλυκάνες και αμινοξέα. Σύμφωνα με ερευνητές ένα από τα πιο ευεργετικά συστατικά του είναι οι πολυσακχαρίτες του, οι οποίοι είναι υδατοδιαλυτοί τύποι θρεπτικών ουσιών που απαντώνται σε τροφές με υδατάνθρακες που είναι γνωστό ότι έχουν αντικαρκινικές ικανότητες

Οι πολυσακχαρίτες είναι ανοσοδιαμορφωτικές ουσίες, προστατεύουν το DNA και εμποδίζουν τις μεταλλάξεις των κυττάρων διατηρώντας τα κύτταρα υγιή.  Σύμφωνα με μελέτες, ορισμένα ιαματικά μανιτάρια συμβάλλουν στην καταπολέμηση του καρκίνου επειδή οι πολυσακχαρίτες έχουν σημαντικά βιολογικά οφέλη, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών, νευροπροστατευτικών, ραδιοπροστατευτικών, αντιδιαβητικών και αντικαταθλιπτικών ιδιοτήτων. 

Σύμφωνα με εργαστηριακές εξετάσεις τα τριτερπένια που βρίσκονται στα μανιτάρια Reishi μπορεί να έχουν ιδιότητες καταπολέμησης του καρκίνου. Οι ενώσεις τριτερπενίου φαίνεται ότι αναστέλλουν τον σχηματισμό όγκων και τις μεταστάσεις.  Οι β-γλυκάνες βοηθούν επίσης στην καταπολέμηση του σχηματισμού καρκίνου, εμποδίζοντας την ανάπτυξη και εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων και αυξάνοντας τη δραστηριότητα του ανοσοποιητικού συστήματος. 

Σύμφωνα με μελέτες το μανιτάρι αυτό έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για την καταπολέμηση του καρκίνου των μαστών, των ωοθηκών, του προστάτη, του ήπατος και των πνευμόνων σε μελέτες in-vitro, ενίοτε και σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες

Η έρευνα σε ασθενείς με καρκίνο έχει δείξει ότι το μανιτάρι reishi ανακουφίζει από τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας και ενισχύει τις αντικαρκινικές του ιδιότητες .

Βελτιώνει την ηπατική λειτουργία

Το συκώτι είναι υπεύθυνο για την αποτοξίνωση, βοηθά στην επεξεργασία, την αποθήκευση και την κυκλοφορία του αίματος και των θρεπτικών ουσιών.

Τα μανιτάρια Reishi αποτρέπουν ηπατικές νόσους, επιτρέποντας στο σώμα να αποβάλλει αποτελεσματικότερα τις τοξίνες και τα βακτηρίδια, βελτιώνουν το ανοσοποιητικό και διαθέτουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες. 

Ενισχύει την υγεία της καρδιάς

Τα τριτερπένια που βρίσκονται στο μανιτάρι Reishi καταπολεμούν την υπέρταση, μειώνουν τη χοληστερόλη, ενώ παράλληλα αποκαθιστούν την ορμονική ισορροπία. Η υπέρταση και η υψηλή χοληστερόλη ενδεχομένως να οφείλονται σε ορμονικές διαταραχές, αλλά τα μανιτάρια Reishi βοηθούν στην αποκατάσταση των βέλτιστων ορμονικών επιπέδων για την ενίσχυση του καρδιαγγειακού συστήματος. 

Εκτός των άλλων, το εκχύλισμα μανιταριού Reishi μπορεί να βελτιώσει την υγεία του κυκλοφορικού, μειώνοντας τυχόν φλεγμονές που επιδεινώνουν καρδιακά προβλήματα και αποτρέπει τις φραγμένες αρτηρίες διατηρώντας τη χοληστερόλη υπό έλεγχο. 

Εξισορροπεί τα επίπεδα των ορμονών

Τα μανιτάρια Reishi βοηθούν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει το στρες πιο αποτελεσματικά και ρυθμίζει τα επίπεδα ορμονών. Αν και η έρευνα περιορίζεται επί του παρόντος σε πειραματόζωα, μερικές μελέτες δείχνουν ότι το εκχύλισμα μανιταριού reishi ενδεχομένως να εξομαλύνει τα επίπεδα ορμονών με στόχο τη θεραπεία του καρκίνου. 

Σύμφωνα με άλλες μελέτες μπορεί επίσης να προστατεύσει και να επηρεάσει θετικά το ενδοκρινικό σύστημα. 

Σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου

Το σάκχαρο μπορεί να έχει καταστροφικές επιπτώσεις στην υγεία, όπως κόπωση, απώλεια βάρους και συχνοουρία. Σύμφωνα με ορισμένες έρευνες τα μανιτάρια Reishi διαθέτουν αντιδιαβητικές ιδιότητες, διατηρώντας το σάκχαρο σε φυσιολογικά επίπεδα και βοηθούν σε μια ισορροπημένη λειτουργία της ινσουλίνης .

Καταπολεμά τις αλλεργίες και το άσθμα

Ένα από τα δραστικά συστατικά των μανιταριών reshi τα τριτερπένια, συμβάλλουν στην ανακούφιση από τις αλλεργίες, ή αντιδράσεις που σχετίζονται με το άσθμα και βελτιώνουν την ηπατική λειτουργία. 

Προστατεύει από τις λοιμώξεις και τους ιούς

Τα μανιτάρια Reishi θεωρούνται φυσική αντιιική, αντιβακτηριακή και αντιμυκητιακή ουσία χάρη στις δραστικές ενώσεις που περιέχουν.  Τα μανιτάρια reishi βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος, μειώνουν φλεγμονές, αντιμετωπίζουν μολύνσεις, καταπολεμούν την κόπωση και θεραπεία συμπτωμάτων και αιτιών των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, της ηπατίτιδας και ακόμη και του HIV / AIDS. 

Η μάχη των μανιταριών: Μανιτάρι Reishi vs. Turkey Tail vs. Chaga vs. Lion’s Mane vs. Shiitake

Μας ταιριάζουν όλα τα μανιτάρια; Καλύτερα να μελετήσετε τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται σε αυτά τα φαρμακευτικά μανιτάρια για να δείτε ποιο σας ταιριάζει καλύτερα.

Ας δούμε πώς το μανιτάρι reishi συγκρίνεται με άλλες δημοφιλείς ποικιλίες άλλων φαρμακευτικών μανιταριών:

Μανιτάρι Reishi: εξισορροπεί τα επίπεδα των ορμονών, βελτιώνει την λειτουργία της καρδιάς και του ήπατος, σταθεροποιεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και καταπολεμά τις αλλεργίες, το άσθμα και τυχόν μολύνσεις.
Μανιτάρι Tail Turkey: τροφοδοτεί με ευεργετικά βακτήρια το έντερο, αποτρέπει τις λοιμώξεις και καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα
Μανιτάρι Lion‘s Mane: προστατεύει τη λειτουργία του εγκεφάλου, ανακουφίζει από φλεγμονές, ενισχύει την υγεία του πεπτικού και καταπολεμά τον σχηματισμό ελεύθερων ριζών
Μανιτάρι Chaga: ενισχύει την αντοχή, μειώνει τυχόν φλεγμονές, διεγείρει την ανοσολογική λειτουργία και περιέχει αντιιικές ιδιότητες.
Μανιτάρι Shiitake: ενισχύει το ανοσοποιητικό, καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα, βοηθά την υγεία του δέρματος και παρέχει πλειάδα σημαντικών βιταμινών Β για τη διατήρηση της ενέργειας.

Πού μπορεί κανείς να βρει μανιτάρια Reishi!

Μπορείτε να βρείτε σκόνη μανιταριού Reishi, συμπληρώματα κάψουλας ή εκχύλισμα σε καταστήματα υγιεινής διατροφής και διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες σχετικά με τη δοσολογία.

Φροντίστε τα προϊόντα να είναι πιστοποιημένα, να παράγονται σε ασιατικές χώρες και να είναι σε μορφή εκχυλίσματος. Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι προϊόντων reishi.

Τα προϊόντα από την Ιαπωνία θεωρούνται αγνά και καλλιεργούνται συνήθως με τεχνικές που διατηρούν τις ευαίσθητες ουσίες του reishi. Ελέγξτε την επισήμανση του προϊόντος για την ονομασία του είδους (Ganoderma lucidum), την αναλογία του εκχυλίσματος, τη χώρα προέλευσης και τα εάν υπάρχουν πρόσθετα.

Τα μανιτάρια Reishi είναι πιο αποτελεσματικά όταν λαμβάνονται το πρωί με άδειο στομάχι, ενώ μπορείτε να συνδυάσετε με τροφές που περιέχουν βιταμίνη C, για καλύτερη απορρόφηση των δραστικών συστατικών και των αντιοξειδωτικών. Μπορείτε επίσης να δοκιμάσετε να παρασκευάσετε ένα ρόφημα μανιταριών reishi ή καφέ Ganoderma για να ξεκινήσετε το πρωί σας με ευεξία.

Συνταγές με μανιτάρια Reishi.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να προσθέσετε το reishi στη διατροφή σας. Ας δούμε μερικές απλές και εύγευστες συνταγές:

Ζωμός Ginger Reishi
Τσάι μανιταριών Reishi
Σούπα μανιταριών Reishi με καρότα
Κακάο Reishi Green Smoothie

Συμπληρώματα μανιταριών Reishi και δοσολογία

Η συνιστώμενη δόση ποικίλει ανάλογα με τον τύπο του συμπληρώματος. Όταν καταναλώνεται φρέσκο, η δοσολογία κυμαίνεται μεταξύ 25-100 γραμμάρια ημερησίως. Αντίθετα, οι κάψουλες, οι σκόνες και το εκχύλισμα απαιτούν μικρότερη ποσότητα για ίδια αποτελέσματα.

Σύμφωνα με μελέτες 2-9 γραμμάρια σκόνη μανιταριού reishi, κάψουλες ή βάμματα είναι αρκετό για να επηρεάσει θετικά την υγεία.  Σε κάθε περίπτωση μελετήστε τις οδηγίες για τη δοσολογία.

Ιστορικά στοιχεία για το μανιτάρι Reishi!

Η χρήση του μανιταριού reishi καταγράφηκε για πρώτη φορά πριν από 2.000 χρόνια και συχνά αναφέρεται ως «Μανιτάρι της Αθανασίας» στα αρχαία κείμενα, όπως αναφέρει το Natural soul

Σύμφωνα με το κείμενο :

Το Chi Zhi (Ganoderma rubra) είναι πικρό και ισορροπημένο. Αντιμετωπίζει κυρίως το βάρος στο στήθος, οξύνει την ευσπλαχνία και βελτιώνει τη μνήμη. Η παρατεταμένη λήψη μπορεί να κάνει το σώμα ελαφρύ και να οδηγήσει στην αθανασία. Λέγεται και Dan Zhi (Cinnabar Ganoderma). Αναπτύσσεται σε βουνά και κοιλάδες.

Σήμερα, το μανιτάρι Reishi είναι διεθνώς αναγνωρισμένο για τα οφέλη που προσφέρει στην υγεία και τις φαρμακευτικές του ιδιότητες και έχει κατηγοριοποιηθεί όπως και τα υπόλοιπα θεραπευτικά μανιτάρια, όπως το μανιτάρι chaga και το μανιτάρι portobello.

Προφυλάξεις / παρενέργειες των μανιταριών Reishi

Το Reishi θεωρείται «Κλάση 1: Βότανα που μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια όταν χρησιμοποιούνται με τον κατάλληλο τρόπο». Μερικές φορές μπορεί να εμφανιστούν ήπιες πεπτικές διαταραχές και δερματικά εξανθήματα, αλλά αυτές οι παρενέργειες απομακρύνονται και συνήθως αποτελούν απειλή μόνο σε ευαίσθητα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. 

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας πριν τα χρησιμοποιήσετε. Σύμφωνα με μελέτες, το μανιτάρι Reishi φαίνεται να είναι ασφαλές για ενήλικες όταν λαμβάνεται από το στόμα σε κατάλληλες δόσεις για ένα χρονικό διάστημα. Είναι πιθανό η σκόνη reishi να είναι ισχυρότερη, ή μολυσμένη σε σπάνιες περιπτώσεις, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο τοξικότητας, οπότε χρειάζεται προσοχή όταν θα προμηθεύεστε σκόνη reishi.

Εάν παρατηρήσετε κάποια από τις παρακάτω ανεπιθύμητες ενέργειες του μανιταριού Reishi, διακόψτε τη χρήση αμέσως και επισκεφτείτε το γιατρό σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχετε αλλεργική αντίδραση ή τοξικές επιπτώσεις ήπατος:

ξηροστομία
ξηρότητα ή φαγούρα στο λαιμό
φαγούρα στη ρινική περιοχή
έντονη δυσπεψία, καούρα ή στομαχικές διαταραχές
αιμορραγίες
εξανθήματα

Αν είστε έγκυος ή θηλάζετε, καλύτερα να αποφύγετε τα μανιτάρια reishi, εκτός εάν βρίσκεστε υπό ιατρική επίβλεψη.

Εάν έχετε υποστεί αιμορραγική διαταραχή, χειρουργική επέμβαση, φαρμακευτική αγωγή για υπέρταση, ή αν έχετε λάβει θρομβολυτικά, φάρμακα χημειοθεραπείας ή ανοσοκατασταλτικά ή πάσχετε από προβλήματα πήξης του αίματος, καλύτερα να αποφύγετε τα μανιτάρια Reishi.

Ανακεφαλαιώνοντας….

Το μανιτάρι Reishi είναι ένα ισχυρό φαρμακευτικό μανιτάρι που έχει αποδειχθεί ότι προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία.
Μερικά από τα κορυφαία οφέλη περιλαμβάνουν καλύτερη ηπατική και καρδιακή λειτουργία, προστασία από αλλεργίες, άσθμα, λοιμώξεις και πρόληψη του καρκίνου. Τα μανιτάρια Reishi βοηθούν επίσης στην ισορροπία των ορμονικών επιπέδων και να διατηρήσουν τα επίπεδα σακχάρου σε φυσιολογικές τιμές.

Αν και τα μανιτάρια Reishi είναι βρώσιμα, βρίσκονται κυρίως ως συμπληρώματα με τη μορφή κάψουλας, σκόνης, εκχυλίσματος και βάμματος.
Τα μανιτάρια Reishi θεωρούνται γενικά ασφαλή, αλλά ίσως έχουν ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες και μπορεί να αντενδείκνυνται με κάποια φάρμακα.
Προσθέστε τα μανιτάρια σε σούπες, ροφήματα, καφέ και ζωμούς για έναν γρήγορο και εύγεστο τρόπο ενίσχυσης των θρεπτικών συστατικών της διατροφής σας

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ