Ερντογάν - Κωνσταντινούπολη: Σε τζαμί μετατρέπει την ιστορική Μονή της Χώρας με ωραιότερα βυζαντινά και από την Αγιά Σοφιά (φωτό & βίντεο)

Τζαμί και η Μονή της Χώρας στην Κωνσταντινούπολη...

Μετά την Αγία Σοφία η κυβέρνηση Ερντογάν μετατρέπει σε τζαμί ένα ακόμη μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, τη Μονή της Χώρας («Εκκλησία του Αγίου Σωτήρος εν τη Χώρα») στην Κωνσταντινούπολη.

 

 

 

Η απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης δημοσιεύτηκε την Παρασκευή. Να σημειώσουμε πως η Μονή της Χώρας μετατράπηκε σε τζαμί από τους Οθωμανούς και είχε γίνει μουσείο το 1958, ωστόσο πέρυσι είχε εκδοθεί απόφαση από το Ανώτατο Τουρκικό Δικαστήριο να μετατραπεί σε τζαμί, η οποία δεν είχε εφαρμοστεί. 

 

 

 

Με την απόφαση του Ερντογάν, η διαχείριση της ιστορικής Μονής της Χώρας μεταφέρεται στη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων στην περιοχή Φατίχ της Πόλης και ανοίγει ως χώρος λατρείας για τους μουσουλμάνους.

Οπως αναφέρεται στο κείμενο, η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου του 1945 για τη χρήση της Μονής της Χώρας ως μουσείο ακυρώθηκε από την απόφαση του 19ου τμήματος του Συμβουλίου Επικρατείας, σύμφωνα με το Greek Reporter.

Επίσκεψη στη Μονή της Χώρας

Επίσκεψη στη Μονή της Χώρας

Η μονή χτίστηκε στη θέση της σημερινής συνοικίας Εντιρνέ Καπού, νότια του Κεράτιου κόλπου και σε κοντινή απόσταση από τα Θεοδοσιανά τείχη. Το μνημείο σήμερα είναι γνωστό με το όνομα Μουσείο Χώρας. Ο κύριος ναός δεν είναι επισκέψιμος αφού βρίσκεται σε διαδικασία αποκατάστασης. Επίσης το εξωτερικό του ναού είναι καλυμμένο για εργασίες αναστήλωσης (Μάιος 2017).

Επίσκεψη στη Μονή της Χώρας

Επίσκεψη στη Μονή της Χώρας

Eίναι ένας ναός που χτίστηκε από την πεθερά του Αλεξίου Α' Κομνηνού, Μαρία Δούκαινα, περί τα 1077-81 , πάνω σε παλαιότερα κτίσματα, επισκευάστηκε από τον σεβαστό αυτοκράτορα Ισαάκιο Κομνηνό το 1120 και μεταξύ του 1316 και 1321 ανακαινίστηκε από τον Θεόδωρο Μετοχίτη. 

Με την είσοδο στο ναό βλέπουμε τις διάφορες αναπαραστάσεις, στους νάρθηκες του καθολικού και του παρεκκλησίου, που προβάλλουν με λεπτομέρειες τους κύκλους των παιδικών χρόνων του Ιησού, της Γενεαλογίας του και του κύκλου των θαυμάτων του.

Επίσκεψη στη Μονή της Χώρας

Επίσκεψη στη Μονή της Χώρας

Επίσκεψη στη Μονή της Χώρας

Πάνω από την βασίλειο πύλη παριστάνεται ο Θεόδωρος Μετοχίτης, Λογοθέτης του Γενικού επί Ανδρόνικου Β' Παλαιολόγου και λόγιος να προσφέρει ομοίωμα του ναού στον ένθρονο Χριστό. Τον "Χριστό Χώρα των Ζώντων" όπως αναφέρεται στο επιβλητικό ψηφιδωτό και συμπληρώνει την γνώση μας για το όνομα "Μονή της Χώρας", αναφέρει η ιστοσελίδα pemptousia.

Παράλληλα με τα ψηφιδωτά, όμως, έχουμε μεγαλοπρεπείς τοιχογραφίες ,όπως αυτή με την παράσταση της Ανάστασης στο ημιθόλιο της Αψίδας του ιερού βήματος. Ο Αναστημένος Χριστός με λευκό δοξαστικό ένδυμα τραβάει έξω από τους τάφους τους προπάτορες Αδάμ και Εύα.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ