Θεϊκός ψητός σολομός με βούτυρο λεμονιού από τον Άκη Πετρετζίκη

Πεντανόστιμη επιλογή.

Υλικά:

  • 1 λίτρο νερό
  • 1 κ.σ. σάλτσα σόγιας
  • 1 κ.σ. αλάτι
  • 4 φιλέτα σολομού χωρίς δέρμα των 200 γρ.
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 50 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • χυμό και ξύσμα από 1 λάιμ
  • 1 σκ. σκόρδο
  • πιπέρι
  • 1 κ.σ σουσάμι

 

Advertisement

Για το σερβίρισμα

  • ρύζι μπασμάτι
  • 1 λάιμ σε φέτες
  • 1 κ.σ. φρέσκος κόλιανδρος

Εκτέλεση

  • Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το νερό με τη σόγια και το αλάτι. Βουτάμε τα φιλέτα στο μπολ και τα αφήνουμε για 30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220ο C στον αέρα. Αφαιρούμε τα φιλέτα από το μπολ και με μπόλικο απορροφητικό χαρτί κουζίνας τα στεγνώνουμε καλά. Βάζουμε σε ένα ταψί, που έχουμε στρώσει με λαδόκολλα, το ένα φιλέτο δίπλα στο άλλο. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ελαιόλαδο, το βούτυρο, τον χυμό και το ξύσμα του λάιμ, το σκόρδο ψιλοκομμένο και το πιπέρι.
  • Με ένα πινέλο αλείφουμε το αρωματικό βούτυρο πάνω από τα φιλέτα και ψήνουμε για 10-15 λεπτά. Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Σερβίρουμε με το ρύζι, τις φέτες λάιμ και τον φρέσκο κόλιανδρο.

Ευχαριστούμε το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ