Η πρόεδρος Κατερίνα Σακελλαροπούλου με τις δύο γιαγιάδες που έγιναν παγκόσμιο σύμβολο ανθρωπιάς, όταν έδωσαν μπιμπερό σε προσφυγόπουλο (φωτό)

Συμβολική επίσκεψη της Προέδρου της Δημοκρατίας στις εμβληματικές γιαγιάδες της Σκάλας Συκαμνιάς...

Σε ένα προσφυγόσπιτο του συνοικισμού της Σκάλας Συκαμνιάς συναντήθηκε αργά χθες το απόγευμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με δυο από τις εμβληματικές γιαγιάδες της Σκάλας Συκαμνιάς.

Πρόκειται για την 90χρονη σήμερα Αιμιλία Καμβύση και την 94χρονη Ευστρατία Μαυραπίδου, τις οποίες η Κατερίνα Σακελλαροπούλου ευχαρίστησε για όσα έπραξαν την περίοδο της κορύφωσης της προσφυγικής – ανθρωπιστικής κρίσης «εκ μέρους όλων των Ελλήνων», όπως χαρακτηριστικά είπε.

«Ήσασταν και είσαστε οι γιαγιάδες όλων μας. Μας κάνατε περήφανους και σας ευχαριστούμε για αυτό» σημείωσε η κ. Σακελλαροπούλου.

Περιτριγυρισμένες από παιδιά, εγγόνια και δισέγγονα στην αυλή του προσφυγόσπιτου της Ευστρατίας Μαυραπίδου, οι δυο γυναίκες ευχαρίστησαν την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την επίσκεψη και την τιμή. Κερνώντας την παραδοσιακό ντόπιο αμυγδαλένιο μπακλαβά, «το παραδοσιακό μας γλυκό», όπως της είπαν.

 

 

Η ιστορία των γιαγιάδων

Οι δυο γυναίκες μαζί με την Μαρίτσα Μαυραπίδου, που έφυγε πριν από δυο χρόνια από τη ζωή, παιδιά και οι τρεις προσφύγων από το Μικρασιατικό Μοσχονήσι, έγιναν σύμβολα των εθελοντών κατοίκων της Λέσβου, όταν ο φωτογραφικός φακός τις απαθανάτισε το καλοκαίρι του 2015 να περιποιούνται ένα βρέφος, ταΐζοντάς το με το μπιμπερό. Επρόκειτο για το παιδί μιας γυναίκας πρόσφυγα από τη Συρία που μόλις είχε αποβιβασθεί στην ακτή.

Αυτό, το να βοηθούν δηλαδή τους νεοεισερχόμενους πρόσφυγες, οι τρεις γιαγιάδες συνέχισαν να το κάνουν όλο τον καιρό που το χωριό τους είχε γίνει το επίκεντρο της προσφυγικής – ανθρωπιστικής κρίσης. Κάθε μέρα κατέβαιναν στην ακτή και κάθονταν μαζί με άλλους αλληλέγγυους στους πρόσφυγες πολίτες, συμπαραστεκόμενες με όποιον τρόπο μπορούσαν στους χιλιάδες πρόσφυγες, κυρίως του πολέμου της Συρίας, που καθημερινά έφταναν από τις απέναντι τουρκικές ακτές.

H Eιρήνη Νικολοπούλου είχε επισκεφθεί την Σκάλα Συκαμνιάς το 2016 και μίλησε με τις ηρωίδες γιαγιάδες. 

Δείτε εδώ όλο το ρεπορτάζ.

Σακελλαροπούλου: Ήρθα να σας τιμήσω, υπήρξατε σύμβολο

«Οι λιγοστοί άνθρωποι της Συκαμνιάς, είπε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας στην ‘πλατεία ειρήνης’ της Σκάλας που την υποδέχθηκε μαζί με εκπροσώπους των κατοίκων του χωριού ο Πρόεδρος της Κοινότητας Συκαμιάς Γιώργος Σαρόγλου, δώσαμε δείγματα γραφής ανθρωπισμού, αξιοπρέπειας, αλληλεγγύης.

Στείλαμε μηνύματα σε όλο τον κόσμο, στους δυνατούς της γης, στους εμπόρους του πολέμου. Τους είπαμε, ότι αυτοί σκοτώνουνε αθώα παιδιά κι εμείς δίνουμε ζωή, τους δίνουμε γάλα» είπε ο Πρόεδρος της Κοινότητας ευχαριστώντας την Πρόεδρο για την επίσκεψη της. Προσφέροντας της το βιβλίο «Παναγιά η γοργόνα», δημιούργημα του παιδιού της Συκαμνιας Στρατή Μυριβήλη.

«Ο λόγος που έρχομαι είναι κυρίως για να σας τιμήσω και να σας ευχαριστήσω για όλα αυτά που κάνατε τόσα χρόνια γιατί υπήρξατε πραγματικά ένα σύμβολο» είπε απευθυνόμενη στον Πρόεδρο του χωριού και στους κατοίκους του η κ. Σακελλαροπούλου.

Και συνέχισε: «Η ψυχή της Ελλάδας ήταν εδώ. Με όλα αυτά τα ‘μωρέλια’ και τους πονεμένους ανθρώπους που βοηθήσατε. Δείξατε όλη ακριβώς την ενσυναίσθηση και την αλληλεγγύη που χρειάζεται η ανθρωπότητα σήμερα. Υπάρχουν κι άλλα μηνύματα που πρέπει να δώσει κανείς αλλά πράγματι στην ώρα που χρειάστηκε τη συνδρομή σας την είχε από όλους εσάς και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που το έμαθε όλος ο κόσμος. Θέλησα κι εγώ τώρα να το δείξω» κατέληξε. 

Η κ. Σακελλαροπούλου επισκέφθηκε επίσης το γραφικό εκκλησάκι της Παναγιάς της γοργόνας ενώ βρήκε και το χρόνο να καθίσει σε ένα καφενείο στο λιμανάκι μαζί με τους κατοίκους για μια σπιτική βυσσινάδα, αναφέρει το nisi.gr

Η επίσκεψη της κ. Προέδρου στη Λέσβο από το περασμένο Σαββάτο με αφορμή τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστο συνδυάζεται με ολιγοήμερες διακοπές στη Λέσβο έως και την ερχόμενη Πέμπτη. Με τις δημόσιες της εμφανίσεις η παρουσία της ερμηνεύεται ως μήνυμα στήριξης προς την τοπική νησιωτική ακριτική κοινωνία.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ