Συρίγος - Καιρίδης on camera: O Ερντογάν πήρε αποφάσεις - Η Τουρκία έχει αλλάξει "πίστα" - Επικοινωνιακό σόου του λαϊκιστή προέδρου (βίντεο)

Η τουρκική προκλητικότητα στο επίκεντρο των δύο διεθνολόγων...

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Άγγελος Συρίγος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ σχετικά με την τουρκική προκλητικότητα, ανέφερε πως η Τουρκία έχει «αλλάξει πίστα» και πως «δεν την ενδιαφέρει τόσο η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, αλλά να αποδείξει ότι είναι επικυρίαρχος χώρα στην Ανατολική Μεσόγειο, oπότε ενοχλείται από την ελληνοαιγυπτιακή πρωτοβουλία». 

«Το ότι βγάζει πλοίο για σεισμογραφική έρευνα δείχνει ότι το πάει στα άκρα» ανέφερε ο κ. Συρίγος, ενώ συμπλήρωσε πως «Είναι πολύ σοβαρή η κατάσταση. Στην 21 Ιουλίου προσπάθησε να μας αιφνιδιάσει εκδίδοντας Navtex, αλλά τώρα προχωρά συνειδητά σε αυτές τις ενέργειες ξέροντας ότι θα είμαστε στην περιοχή και τη γερμανική παρέμβαση δείχνει δηλαδή ότι είναι οριστική απόφαση να προχωρήσει σε παραβίαση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας».

«Ο Ερντογάν έχει πάρει τις αποφάσεις του, προχώρα με αποφασιστικότητα στο σχέδιο της 21ης Ιουλίου» είπε χαρακτηριστικά.

 

Ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Δημήτρης Καιρίδης μίλησε και εκείνος με την σειρά του, για την τουρκική προκλητικότητα και τις έρευνες του Oruc Reis. 

«O Ερντογάν είναι λαϊκιστής. Κάνει και ένα επικοινωνιακό σόου. Πληγώθηκε στον Έβρο. Πληγώθηκε στην προηγούμενη αναδίπλωση. Πληγώθηκε από το ελληνοαιγυπτιακό και από την ευρύτερη απομόνωση στην οποία βρίσκεται» ανέφερε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. 

Όπως εξήγησε ο κ. Καιρίδης, δεν υπήρχε παραβίαση κυριαρχικού δικαιώματος, καθώς δεν υπήρξαν έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. 

«Το Oruc Reis κινείται σε διεθνή ύδατα. Η υφαλοκρηπίδα είναι ο βυθός. Το ύδωρ πάνω από το βυθό είναι διεθνές και ο καθένας μπορεί να κινείται χωρίς άδεια κανενός. Αυτό λέει το διεθνές δίκαιο.  Εάν ποντίσει καλώδια και κάνει έρευνες, τότε και μόνο τότε, έχουμε παραβίαση της υφαλοκρηπίδας. Οι φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα δεν έχουν καλώδια».

Μάλιστα, ο ίδιος προειδοποίησε πως είναι πιθανό να υπάρξουν εξελίξεις «όχι μόνο στην Λιβύη, αλλά και στον Λίβανο», καθώς «ο Ερντογάν προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την κρίση στον αραβικό κόσμο».

Στη συνέχεια, επεσήμανε πως «η Ευρώπη πρέπει να αφυπνιστεί. Ο Ερντογάν είναι ο μοχλός για την γεωστρατηγική αφύπνιση της Ευρώπης. Η Γερμανία κινείται, αργά αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση». 

«Χρειάζεται αποφασιστικότητα και ψυχραιμία. Μην πέσουμε στην παγίδα του Ερντογάν» τόνισε.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ