Φονική «Θάλεια»: 5 οι νεκροί από τις πλημμύρες στην Εύβοια, ανάμεσά τους & ένα βρέφος 8 μηνών -2 αγνοούμενοι (Φωτό & Βίντεο)

 Οι τραγικές στιγμές που ζουν…

Πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τις πλημμύρες στην Εύβοια, ενώ άλλοι δύο αγνοούνται, ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσης Νίκος Χαρδαλιάς, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του στο δημαρχείο Βασιλικού.

 

Μεταξύ των θυμάτων είναι ένα βρέφος 8 μηνών το οποίο απεγκλωβίστηκε από αστυνομικούς από σπίτι στα Πολιτικά παρουσία της Πυροσβεστικής και παραδόθηκε στο ΕΚΑΒ. Με ασθενοφόρο διακομίσθηκε σε νοσοκομείο, όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός του. Νεκροί είναι και δύο ηλικιωμένοι από τα Πολιτικά, ενώ όπως είπε ο υφυπουργός οι άλλοι δύο έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθεια να διαφύγουν.

Δείτε επίσης: Φονική «Θάλεια»: Νεκρό 1 μωρό 8 μηνών & 2 ηλικιωμένοι στην Εύβοια – Καταστροφικές πλημμύρες – Συγκλονίζουν οι φωτό & τα βίντεο

Ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι «είναι μια δύσκολη μέρα μετά από μια δύσκολη νύχτα» και αναφέρθηκε στη μεγάλη μάχη που έδωσαν οι άνθρωποι του κρατικού μηχανισμού κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Όπως δε επισήμανε βρισκόμαστε μπροστά σε φαινόμενα για τα οποία χρειάζεται να δώσουμε τον καλύτερο μας εαυτό για να φτιάξουμε δομές που να μπορούν να τα αντιμετωπίσουν.

.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία συνεχίζει τις επιχειρήσεις για απομακρύνσεις των εγκλωβισμένων από τις πλημμύρες στην Εύβοια, ενώ σε επιφυλακή βρίσκεται όλος ο μηχανισμός, καθώς σύμφωνα με την ΕΜΥ τα φαινόμενα αναμένεται τα συνεχιστούν μέχρι τις μεσημεριανές ώρες σήμερα, Κυριακή 9 Αυγούστου.

 

Σημειώνεται ότι από νωρίς τη νύχτα είχε γίνει στην Εύβοια μεγάλη κινητοποίηση με τις κατευθύνσεις και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ενώ το Πυροσβεστικό Σώμα ήταν σε επιφυλακή από τις προηγούμενες ημέρες λόγω των προβλέψεων της ΕΜΥ. Ωστόσο, όπως λένε αρμόδιοι αξιωματικοί, ο όγκος νερού που έπεσε ήταν πάρα πολύ μεγάλος με αποτέλεσμα να σημειωθούν οι μεγάλες πλημμύρες.

 

Στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος ο Μ. Χρυσοχοΐδης. Σύσκεψη υπό τον Ν. Χαρδαλιά στο δημαρχείο Βασιλικών

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης βρίσκεται εδώ και αρκετή ώρα στο Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από όπου παρακολουθεί τις ενέργειες του κρατικού μηχανισμού για τις επιχειρήσεις διάσωσης στην Εύβοια.

Στο δημαρχείο Βασιλικών βρίσκεται ήδη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, όπου πραγματοποιεί συσκέψεις με τον περιφερειάρχη, τους δημάρχους και τους επικεφαλής όλων των δυνάμεων που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στην πληγείσα περιοχή.

Σε πλήρη εξέλιξη οι επιχειρήσεις διάσωσης 

Στο μεταξύ, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι επιχειρήσεις διάσωσης στην πληγείσα από την κακοκαιρία Εύβοια όπου μέχρι τώρα έχουν χαθεί τρεις ανθρώπινες ζωές. Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από το Π.Σ., το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας δέχτηκε κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Διρφύων-Μεσσαπίων (Δ.Κ. Ψαχνών και Τ.Κ. Πολιτικών) και Δήμου Χαλκιδέων Ευβοίας και κυρίως στις περιοχές Μπούρτζι, Βασιλικό, Πολιτικά, Λευκαντί, Σταυρό, Κοντοδεσπότι, Ψαχνά και Χαλκίδα.

Φωτογραφίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αναλυτικά, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 495 κλήσεις οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούν αντλήσεις υδάτων. Έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί από οχήματα και οικίες 47 απομακρύνσεις ατόμων τα οποία έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο.

 

Επίσης, μέχρι τώρα έχουν απομακρυνθεί οκτώ άτομα με ελικόπτερο του ΠΣ από εναέριους διασώστες της 1ης ΕΜΑΚ. Πρόκειται για μια οικογένεια από τα Πολιτικά.

Η Πυροσβεστική παρακαλεί τους πολίτες στις περιοχές που εκδηλώθηκαν τα πλημμυρικά φαινόμενα, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

Λόγω των προβλέψεων της ΕΜΥ η Πυροσβεστική καλεί τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης έκτακτων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.

 

Συνεχίζει η κακοκαιρία και τα προβλήματα στην Εύβοια 

«Ήδη έχουν καταγραφεί δύο νεκροί ένας άνδρας 85 χρονών και μία γυναίκα 86 χρονών που έμειναν σε διαφορετικά σπίτια, εγκλωβίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους» δηλώνει στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο δήμαρχος Διρφύων Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς προσθέτοντας ότι «αναζητούμε έναν ακόμη και ελπίζουμε να μην είναι ο τρίτος νεκρός».

 

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, ιδιαίτερα στα Ψαχνά και στα Πολιτικά το μεγαλύτερο μέρος των σπιτιών έχουν πλημμυρίσει και οι προσπάθειες απεγκλωβισμού συνεχίζονται, μέσα από νερά και λάσπες, ενώ μετά τις 8 το πρωί άρχισε σιγά-σιγά να πέφτει η ένταση της βροχής και το κύμα μετακινήθηκε περισσότερο νότια.

Στα Πολιτικά και στα Ψαχνά αλλά και στην ευρύτερη περιοχή όπως τα χωριά Στενή, Πούρνος, Καμπιά κ.ά. έχουν υπάρξει τεράστιες ζημιές και σε σπίτια και σε υποδομές αλλά και στο οδικό δίκτυο. Το μόνο θετικό σημάδι είναι ότι έχει σταματήσει βροχή.

 

Ήδη χωματουργικά μηχανήματα εργάζονται στο κεντρικό δρόμο προς τα Πολιτικά για να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία.

Με ελικόπτερο οι απεγκλωβισμοί σε Μπούρτζι και Λευκαντί

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο νότια της Χαλκίδας εκεί όπου οι πυροσβέστες αδυνατούν να φτάσουν στα σπίτια γιατί οι δρόμοι είναι κομμένοι και ζήτησαν ενισχύσεις από ελικόπτερο ώστε να ξεκινήσουν απεγκλωβισμοί ανθρώπων από τις ταράτσες των σπιτιών.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

 

Όπως έγινε γνωστό, διατέθηκε ελικόπτερο και σε λίγο θα βρίσκεται εκεί έτσι ώστε να βοηθήσει, ιδιαίτερα στο Μπούρτζι και το Λευκαντί, καθώς έχει καταστραφεί το οδικό δίκτυο και τα νερά δεν επιτρέπουν την κίνηση κανενός αυτοκινήτου. Τα μονά οχήματα που έχουν μπει στην περιοχή είναι χωματουργικά οχήματα που έχει διαθέσει η Περιφέρεια, ενώ συνεχίζεται η βροχόπτωση με συνέπεια να μην υπάρχει μια πρώτη αποτίμηση των ζημιών δεν είναι δυνατόν να προσεγγίσουν τα Πυροσβεστικά οχήματα.

 

 

Σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα το ΕΚΑΒ Ευβοίας. ‬Σε επιφυλακή τα νοσοκομεία και το ΚΥ της περιοχής

Από την πρώτη στιγμή έχει τεθεί σε μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα το ΕΚΑΒ Ευβοίας και έχει ενισχυθεί προληπτικά με ασθενοφόρα από Θήβα & Αθήνα. ‬Σε επιφυλακή το ΓΝ Χαλκίδας, το ΓΝ Κύμης, το ΚΥ Ψαχνών, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

 

 

‪Ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ-ΚΕΠΥ και ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ βρίσκονται στην περιοχή έπειτα από εντολή του υπουργού Υγείας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ