Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Εξοχότατε πρόεδρε Ερντογάν ευχαριστούμε για τα έργα ανακαίνισης στην Παναγία Σουμελά (φωτό - βίντεο)

Χθες πραγματοποιήθηκαν διπλά εγκαίνια από τον Ερντογάν με την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης δυο ιστορικών κέντρων της Ορθοδοξίας στην Τραπεζούντα: της Μονής της Παναγίας Σουμελά και της Αγίας Σοφίας.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε, σε χθεσινές του δηλώσεις, πως σκοπεύει να «ανοίξει» την Ιερά Μονή Παναγίας Σουμελά.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Recep Tayyip Erdoğan (@rterdogan) on

 

«Θα ήθελα να ανακοινώσω ότι οι Ορθόδοξοι συμπολίτες μας θα μπορέσουν να τελέσουν τη λειτουργία τους φέτος τον Δεκαπενταύγουστο στη Μονή Σουμελά, η οποία διακόπηκε λόγω των έργων αναστήλωσης» ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος, σύμφωνα με το sabah.com.tr.

Χθες πραγματοποιήθηκαν διπλά εγκαίνια από τον Ερντογάν με την ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης δυο ιστορικών κέντρων της Ορθοδοξίας στην Τραπεζούντα: της Μονής της Παναγίας Σουμελά και της Αγίας Σοφίας.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Murat Demir (@muratdmr37) on

 

«Αν ήμασταν ένα έθνος που κατέστρεφε τα σύμβολα των άλλων θρησκειών, όπως ισχυρίζονται κάποιοι, τότε στη θέση αυτού του μοναστηριού που βρίσκεται στα χέρια μας εδώ και πέντε αιώνες δεν θα υπήρχε τίποτα. Το ίδιο ισχύει και για τα άλλα μνημεία που είναι διάσπαρτα στην Ανατολία. Εμείς ποτέ δεν θελήσαμε να ισοπεδώσουμε και να καταστρέψουμε, θελήσαμε να τα κρατήσουμε ζωντανά», υποστήριξε ο κ. Ερντογάν.

 

 

 

Όπως ανέφερε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Τουρκία, Αριάνα Φερεντίνου, ωστόσο, φέτος λόγω των μέτρων κατά του κορωνοϊού είναι πιθανό να μην πραγματοποιηθεί στη Μονή Σουμελά η λειτουργία τον Δεκαπενταύγουστο.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επαναλειτουργία της Μονής της Παναγίας Σουμελά, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο  Ερντογάν.

 

 

Αν και αρχικά το Πατριαρχείο με ανακοίνωσή του είχε δηλώσει πως δεν είχε λάβει σχετική άδεια για την τέλεση Θείας Λειτουργίας στη Μονή Σουμελά τον Δεκαπενταύγουστο, τελικά με νεότερη ανακοίνωσή του ανέφερε πως όντως δόθηκε η άδεια. 

 

 

«Εὐχαρίστως ἀνακοινοῦται, ὅτι κατόπιν νεωτέρου ἐγγράφου τῆς Νομαρχίας Τραπεζοῦντος, ἀλλά καί σχετικῆς ἀνακοινώσεως τοῦ Ἐξοχωτάτου κυρίου Προέδρου τῆς Τουρκικῆς Δημοκρατίας, ἐπετράπη ἡ τέλεσις τῆς Θείας Λειτουργίας ἐν τῇ Ἱερᾷ Μονῇ Παναγίας Σουμελᾶ κατά τήν ἑορτήν τῆς Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου.

Τήν πανηγυρικήν αὐτήν Λειτουργίαν θά τελέσουν κατά τήν μεγάλην Θεομητορικήν ἑορτήν οἱ Σεβ. Μητροπολῖται Καλλιουπόλεως καί Μαδύτου κ. Στέφανος, Σηλυβρίας κ. Μάξιμος καί Ζάμπιας κ. Ἰωάννης, Ἱεράρχης τοῦ Πατριαρχείου Ἀλεξανδρείας.

Α. Θ. Παναγιότης ὁ Οἰκουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαῖος τήν 28ην τ. μ. ἐπεκοινώνησε τηλεφωνικῶς πρός τόν Ἐξοχώτατον Πρόεδρον κ. Recep Tayyip Erdoğan καί τόν ηὐχαρίστησε διά τά γενόμενα ἐν τῇ ὡς ἄνω ἱστορικῇ Μονῇ συστηματικά ἀνακαινιστικά ἔργα καί, ἐπί τῇ εὐκαιρίᾳ, διεβίβασεν εἰς αὐτόν τάς εὐχάς καί τά συγχαρητήρια τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου καί τῆς περί αὐτό ἐνταῦθα Ὁμογενείας διά τήν ἐπί θύραις ἑορτήν τῶν θυσιῶν (Kurban Bayramı)» αναφέρει η ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ