Η δεξίωση της 24ης Ιουλίου στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου- Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Η Τουρκία κλιμακώνει την επιθετικότητά της (φωτό)

Όσα συνέβησαν στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου...

Δεξίωση πραγματοποιήθηκε χθες, 24 Ιουλίου, για τα 46 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στους Κήπους του Προεδρικού Μεγάρου. 

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, υποδέχθηκε πρόσωπα από τον πολιτικό και πνευματικό κόσμο, στην καθιερωμένη δεξίωση που φέτος πραγματοποιήθηκε με βάση τους νέους κανόνες για τον κορωνοϊό, με αποτέλεσμα οι προσκεκλημένοι να μην συνοδεύονται. 

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου τόνισε στην ομιλία της πως «Ο σεβασμός στη δημοκρατία και η προσήλωση στην υπεράσπιση της πατρίδας είναι σήμερα το πιο ηχηρό μήνυμα ενότητας και ευθύνης όλων μας».

Όπως υπογράμμισε, επίσης, η επέτειος της αποκατάστασης της Δημοκρατίας είναι ημέρα τιμής, καθώς «σαράντα έξι χρόνια μετά την πτώση του καθεστώτος, η δημοκρατία μας διαθέτει πλούσιο θεσμικό κεκτημένο. Στάθηκε όρθια στις κρίσεις και εμπεδώθηκε στη συνείδηση του λαού μας. Δεν είναι πλέον μόνον η αδιαπραγμάτευτη βάση του πολιτεύματός μας, αλλά συνδέεται αναπόσπαστα με τις αξίες μας και τον τρόπο ζωής μας».

Η ΠτΔ δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στην Τουρκία, καθώς χθες άνοιξε για πρώτη φορά μετά από 86 χρόνια ως τζαμί η Αγιά Σοφιά, ενώ το τελευταίο διάστημα οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο είναι συνεχείς.

Όπως ανέφερε, η Τουκία κλιμακώνει την επιθετικότητα και «υπονομεύει ανοικτά τον διάλογο και τις διμερείς μας σχέσεις» και πρόσθεσε ότι «η Τουρκία εργαλειοποιεί τη συμφωνία για το μεταναστευτικό και το προσφυγικό, κατευθύνοντας μεταναστευτικές ροές προς τη χώρα μας. Προβάλλει παράνομες διεκδικήσεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, αμφισβητεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και αποσταθεροποιεί την ευρύτερη περιοχή».

Παράλληλα, σχετικά με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, υπογράμμισε ότι πρόκειται για γεγονός που μας πληγώνει βαθιά και υποστήριξε ότι προσβάλλει βάναυσα όχι μόνο τους ορθοδόξους και όλους τους χριστιανούς αλλά συνολικά την πολιτισμένη ανθρωπότητα, ενώ επιφέρει σοβαρό πλήγμα στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα.

«Η Τουρκία απομακρύνεται από τις αρχές του κοσμικού κράτους και τις αξίες της ανεκτικότητας και του θρησκευτικού πλουραλισμού. Διολισθαίνει προς τον ακραίο εθνικισμό και εξισλαμισμό και αλλοιώνει έναν τόπο συνάντησης θρησκειών και πολιτισμών» τόνισε.

Συμπλήρωσε, ωστόσο, πως «Tο περίλαμπρο αυτό οικοδόμημα, όσο υπάρχει ιστορική μνήμη, θα εξακολουθήσει να αποκαλείται με το όνομά του και να παραμένει σύμβολο της θρησκευτικής συνύπαρξης και μνημείο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς».

Μετά την ομιλία της, η Πρόεδρος κατευθύνθηκε προς τους παρευρισκόμενους, χαιρετώντας τους προσωπικά.

Το "παρών" στην εκδήλωση έδωσαν μέλη της πολιτικής ηγεσίας, όπως ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, οι Πρόεδροι των πολιτικών κομμάτων, Υπουργοί και βουλευτές, καθώς και πρόσωπα του πνευματικού κόσμου της χώρας. 

Οι πρώην Πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης, Αντώνης Σαμαράς, Γιώργος Παπανδρέου και Λουκάς Παπαδήμος βρέθηκαν επίσης στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου και συνομίλησαν σε θερμό κλίμα.

(Photo: ΕUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ