Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

 

Τεταμένη η ατμόσφαιρα στο Αιγαίο: Το διάβημα του ελληνικού ΥΠΕΞ, η προκλητική απάντηση της Τουρκίας & η συνομιλία Ερντογάν - Μέρκελ

Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας εξακολουθούν να βρίσκονται σε επιφυλακή

Δύσκολη ήταν η χθεσινή νύχτα στο Αιγαίο, μετά τις τουρκικές προκλήσεις και τη Navtex που εξέδωσε η Τουρκία με την οποία ορίζει ότι το Oruc Reis πρόκειται να πραγματοποιήσει σεισμογραφικές έρευνες σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότια και ανατολικά του Καστελλόριζου.

Διαβάστε επίσης: Επιφυλακή στις ένοπλες δυνάμεις - Η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις - Μονόδρομος οι κυρώσεις

Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας μας εξακολουθούν να βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ χθες το βράδυ το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών έκανε διάβημα σχετικά με την «κλιμάκωση της έντασης» από την πλευρά της Τουρκίας, την οποία κάλεσε «να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή».

Η ανακοίνωση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών

Η σημερινή αναγγελία τουρκικών ερευνών σε τμήμα ελληνικής υφαλοκρηπίδας με νέα παράνομη τουρκική Navtex συνιστά κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.

Καταδεικνύει την εμμονή της Τουρκίας στην παραβατικότητα και την απόλυτη περιφρόνηση, από πλευράς της, του Διεθνούς Δικαίου, του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, των κανόνων καλής γειτονίας, καθώς και των προτροπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Πρεσβεία μας στην Άγκυρα έχει ήδη προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, ενώ οι αρχές μας έχουν ήδη εγείρει το θέμα στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ και στον ΟΗΕ, καθώς και στις πρωτεύουσες των μονίμων μελών του ΣΑΗΕ.

Καλούμε την Τουρκία να τερματίσει άμεσα τις παράνομες ενέργειές της που παραβιάζουν κυριαρχικά μας δικαιώματα και υπονομεύουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή.

Ο μόνος δρόμος για τη σταθερότητα στην περιοχή είναι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας.

Τουρκία: Μαξιμαλιστικές οι θέσεις της Ελλάδας - Το Oruc Reis θα κάνει έρευνες εντός της υφαλοκρηπίδας 

«Η θαλάσσια περιοχή που θα κάνει έρευνες το Oruc Reis είναι εντός των συνόρων των περιοχών που η χώρα μας έχει δηλώσει ως υφαλοκρηπίδα της στον ΟΗΕ και των περιοχών που η κυβέρνηση μας έχει παραχωρήσει οικόπεδα στην TPAO. Σε μέρος αυτής της περιοχής το σεισμογραφικό μας σκάφος Μπαρμπαρός είχε κάνει έρευνες τα περασμένα έτη» δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας Χαμί Ακσόι.

Ο Χαμί Ακσόι συνέχισε λέγοντας: «Η Ελλάδα, όμως, εκφράζει τις ενστάσεις της στις δραστηριότητες μας αυτές αναφέροντας πως γίνονται εντός της υφαλοκρηπίδας της. Η Ελλάδα βασίζει αυτούς τους ισχυρισμούς με τα νησιά που βρίσκονται μακριά από την ηπειρωτική της χώρα κυρίως με το Καστελλόριζο.

Ο μαξιμαλιστικός ισχυρισμός της Ελλάδας για την υφαλοκρηπίδα της είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο, στο εθιμικό δίκαιο και στις δικαστικές αποφάσεις. Δεν είναι λογικό και μία άποψη που βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, ένα νησί το οποίο έχει έκταση 10 τ χλμ., 2 χιλιόμετρα από την Ανατολία και σε απόσταση 580 χιλιομέτρων από την ελληνική ηπειρωτική χώρα να δημιουργεί 40.000 τ χλμ υφαλοκρηπίδας. Γι αυτό απορρίπτουμε αυτούς τους ισχυρισμούς της Ελλάδας.

Η Τουρκία επαναλαμβάνει την έκλησή της για διάλογο σε όλα τα επίπεδα με την Ελλάδα, όπως έχει ανακοινώσει επανειλημμένα μέχρι σήμερα, όμως θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της τα οποία προκύπτουν από το διεθνές δίκαιο», όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Συνομίλιες Ερντογάν - Μέρκελ

Παράλληλα, η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, η συνομιλία των δύο ηγετών αφορούσε τις εξελίξεις στη Λιβύη και τη Συρία, καθώς και την ανάπτυξη διμερών σχέσεων, κυρίως στους τομείς της οικονομίας και του τουρισμού.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται πως στην τηλεφωνική επικοινωνία Μέρκελ και Ερντογάν συζητήθηκαν και οι τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο, σε μια προσπάθεια αποκλιμάκωσης της έντασης που προκάλεσαν οι κινήσεις της Αγκυρας στην περιοχή. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ