Όλο το κείμενο της ιστορικής συμφωνίας της ΕΕ με 750 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης μετά τον κορωνοϊό (φωτό - βίντεο)

Μια ιστορική στιγμή για την Ευρώπη...

Μετά από μία μαραθώνια Σύνοδο Κορυφής που διήρκεσε τελικά σχεδόν πέντε ημέρες (από δύο που ήταν να διαρκέσει αρχικά), οι 27 Ευρωπαίοι Ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία για το σχέδιο ανάκαμψης, σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Charles Michel (@charlesmichel) on

 

Το ταμείο ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ, που αποφασίστηκε, θα συνδράμει τις οικονομίες των ευρωπαϊκών στην προσπάθειά τους να ξεπεράσουν το πλήγμα που υπέστησαν από την πανδημία του κορωνοϊού.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

We have a deal! #EUCO #nextgenerationeu

A post shared by Charles Michel (@charlesmichel) on

 

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε μέσω twitter της επίτευξη της συμφωνίας, γράφοντας αρχικά ένα απλό «Deal», ενώ στη συνέχεια, ανέβασε το βίντεο από την συνέντευξη τύπου, στο οποίο ανέφερε «Τα καταφέραμε! Φτάσαμε σε συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης... Ένας μαραθώνιος που κατέληξε σε επιτυχία και για τα 27 κράτη - μέλη, αλλά κυρίως για τους πολίτες. Είναι μία καλή συμφωνία, μια "δυνατή" συμφωνία. Είναι η σωστή συμφωνία για την Ευρώπη αυτή τη στιγμή».

 

 

 

 

Με την σειρά του ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, τόνισε πως πρόκειται για μία ιστορική μέρα για την Ευρώπη.

Στη συνέχεια, δε, ανέφερε πως υιοθετήθηκε από τους 27 ένα τεράστιο σχέδιο ανάκαμψης και ένα κοινό δάνειο για την αντιμετώπιση της κρίσης- κάτι που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στο παρελθόν. 

 

 

 

Η Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε πως η συγκεκριμένη συμφωνία για το ταμείο ανάκαμψης δείχνει ότι η ΕΕ έχει τη δυνατότητα να δράσει από κοινού, ακόμη και κατά τη διάρκεια της μεγαλύτερης κρίσης.

 

 

«Έχουμε συμφωνία. Καλή συμφωνία! Με έναν προϋπολογισμό 1,074 τρισ. ευρώ για την περίοδο 2021-2027 κι ένα σχέδιο ανάκαμψης 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, ουδέποτε η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν είχε αποφασίσει να επενδύσει με τόσο φιλόδοξο τρόπο στο μέλλον», συνόψισε και η Βελγίδα πρωθυπουργός, Sophie Wilmès.

Το ποσό που θα χορηγηθεί υπό μορφή ενισχύσεων ή δανείων θα αντληθεί από τις αγορές, ενώ η απόφαση επιβεβαιώνει ότι το κοινό χρέος της ΕΕ θα εκδοθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξ ονόματος των 27.

Επίσης, θα είναι διαθέσιμα 360 δισ. ευρώ για περαιτέρω δανεισμό.

Δείτε εδώ όλο το κείμενο της συμφωνίας

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ