Το μήνυμα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου για τη Γαλλική Επάνασταση (Φωτό & Βίντεο)

Κ. Σακελλαροπούλου: Η Γαλλική Επανάσταση άλλαξε την ιστορία της Γαλλίας και της Ευρώπης

Το δικό της μήνυμα για την επέτειο της Γαλλικής Επανάστασης απέστειλε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, με ανάρτησή της στο Twitter.

 

«Η γαλλική Επανάσταση άλλαξε την ιστορία της Γαλλίας και της Ευρώπης, ενάντια στην καταπίεση και την απολυταρχία. Στις καθολικές της αξίες, την ελευθερία, την ισότητα και την αδελφότητα, αναγνωρίζουμε τις καταβολές και τις διαρκείς διεκδικήσεις της κοινωνίας μας», έγραψε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Σε ανάρτησή της η γαλλική πρεσβεία στην Ελλάδα αναφέρει: «Τα χρώματα (της γαλλικής σημαίας) ανυψώθηκαν προς τιμήν του ιατρικού, πολιτικού και στρατιωτικού προσωπικού που ασχολείται με την καταπολέμηση της Covid-19. Ευχόμαστε καλούς εορτασμούς στους Γάλλους και στους Γαλλόφιλους που διαμένουν στην Ελλάδα.»

14 Ιουλίου 1789 : Η Πτώση της Βαστίλης

Η επέτειος της Πτώσης της Βαστίλης, ένα από τα σημαντικότερα επεισόδια στην πορεία επικράτησης της Γαλλικής Επανάστασης, τιμάται ως εθνική εορτή της Γαλλίας. Στα μέσα του 1789 η Γαλλία δονείται από επαναστατικό ενθουσιασμό.

Το αριστοκρατικό και φεουδαρχικό καθεστώς της χώρας βρίσκεται υπό κατάρρευση και η λεγόμενη Τρίτη Τάξη (αστοί, αγρότες και λαϊκές τάξεις των πόλεων) διεκδικεί μερίδιο στην εξουσία.

Στις 9 Ιουλίου η Εθνοσυνέλευση, στην οποία πλειοψηφούν οι αστοί και οι φιλελεύθεροι ευγενείς, μετατρέπεται σε Συντακτική Συνέλευση και απαιτεί Σύνταγμα από το βασιλιά. Η απόλυτη μοναρχία του Λουδοβίκου ΙΣΤ’ έχει καταργηθεί.

Ο μονάρχης αντιδρά και συγκεντρώνει στρατό στο Παρίσι για να χτυπήσει τους επαναστάτες και παράλληλα αποπέμπει το δημοφιλή υπουργό οικονομικών Ζακ Νεκέρ, που έχαιρε της εμπιστοσύνης της εθνοσυνέλευσης (11 Ιουλίου).

Οι βουλευτές δεν έχουν τη δύναμη να αντιπαρατεθούν με τη στρατιωτική δύναμη του μονάρχη. Η αντεπανάσταση καραδοκεί. Την κρίσιμη στιγμή αναλαμβάνει δράση ο λαός του Παρισιού, που εισέρχεται πρώτη φορά στο προσκήνιο της επανάστασης.

Καθοδηγούμενος από φλογερούς δημοκρατικούς ρήτορες, όπως ο Καμίλ Ντεμουλέν, καταλαμβάνει το δημαρχείο και οργανώνει πολιτοφυλακή. Για τον εξοπλισμό της πολιτοφυλακής, οι εξεγερμένοι Παριζιάνοι αρπάζουν χιλιάδες τουφέκια από το Μέγαρο των Απομάχων το πρωί της 14ης Ιουλίου.

Την ίδια ημέρα πολιορκούν τη Βαστίλη, το φρούριο στην ανατολική πλευρά του Παρισιού, που χρησίμευε ως φυλακή των αντιφρονούντων του παλαιού καθεστώτος. Το εξεγερμένο πλήθος ζητά από το διοικητή της Βαστίλης, μαρκήσιο Ντε Λονέ, να παραδώσει το φρούριο.

Αυτός αρνείται και διατάσσει τους λιγοστούς άνδρες του να ανοίξουν πυρ εναντίον τους. Στα κελιά του φρουρίου δε βρίσκουν παρά μόνο επτά ποινικούς κρατουμένους, όμως η κατάληψη της Βαστίλης γιορτάζεται ξέφρενα από τους Παριζιάνους, καθώς αυτή συμβολίζει τη μοναρχική καταπίεση αιώνων.

Ο λαός βρίσκεται πρώτη φορά στο προσκήνιο της ιστορίας και η Γαλλική Επανάσταση, με το σύνθημα "Ελευθερία – Ισότητα – Αδελφότητα", μάχεται για την επικράτησή της και εμπνέει τους καταπιεσμένους λαούς του κόσμου.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ