O Άκης Πετρετζίκης μας προτείνει μια μοναδική συνταγή - Αρνίσια κεφτεδάκια κοκκινιστά (Βίντεο)

Υπέροχη συνταγή! 

Συστατικά

Για τα κεφτεδάκια

  • 1 φρέσκο κρεμμυδάκι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κ.γ. κύμινο
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 40 γρ. ψωμί τριμμένο
  • 50 γρ. ελιές, σε ροδέλες
  • 100 γρ. φέτα
  • 500 γρ. κιμά αρνίσιο
  • αλεύρι γ.ο.χ., για το πανάρισμα
  • 500 ml ηλιέλαιο, για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα

  • 1 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.γ. κοφτό κύμινο
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 50 γρ. κρασί κόκκινο
  • 400 γρ. ντομάτα κονκασέ
  • 500 γρ. νερό
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1 κ.γ. δεντρολίβανο
  • 1 κ.γ. δυόσμο
  • 1 κ.γ. ρίγανη

Για το σερβίρισμα

  • πουρέ πατάτας
  • δεντρολίβανο
  • δυόσμο
  • ρίγανη
  • φέτα
  • πιπέρι

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής.

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τα κεφτεδάκια

  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε το soft.
  • Ψιλοκόβουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, το σκόρδο και τα βάζουμε στο τηγάνι. Προσθέτουμε το κύμινο, αλάτι, πιπέρι και σοτάρουμε.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα σε ένα μπολ και προσθέτουμε το ψωμί, τις ελιές, τη φέτα σπασμένη με τα χέρια μας, τον κιμά, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά.
  • Πλάθουμε περίπου 24 κεφτεδάκια και τα βάζουμε σε ταψί με αλεύρι. Φροντίζουμε να καλυφθεί όλη η επιφάνειά τους με το αλεύρι.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι με το ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά.
  • Αφαιρούμε το περιττό αλεύρι από τα κεφτεδάκια και τα βάζουμε στο καυτό λάδι. Τηγανίζουμε σε δόσεις για 2 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα. Κατά τη διάρκεια του τηγανίσματος μπορεί κάποια να σπάσουν.
  • Αφαιρούμε σε απορροφητικό χαρτί και αφήνουμε στην άκρη.

Για τη σάλτσα

  • Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά και βάζουμε το soft.
  • Κόβουμε το κρεμμύδι σε χοντρά κομμάτια, ψιλοκόβουμε το σκόρδο και τα βάζουμε στο τηγάνι.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη και σοτάρουμε. Βάζουμε το κύμινο, τον πελτέ και σοτάρουμε.
  • Σβήνουμε με το κρασί, βάζουμε τη ντομάτα, το νερό, αλάτι, πιπέρι, τα κεφτεδάκια και σιγοβράζουμε για 15-20 λεπτά με μέτρια προς χαμηλή φωτιά.
  • Ψιλοκόβουμε το δεντρολίβανο, τον δυόσμο και τη ρίγανη και τα προσθέτουμε στο τηγάνι.
  • Σερβίρουμε με πουρέ πατάτας, δεντρολίβανο, δυόσμο, ρίγανη, φέτα τριμμένη και πιπέρι.

 

 

 

Who is who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ