50 vintage φωτογραφίες της Tina Turner – Η μαύρη ντίβα του τραγουδιού σε εντυπωσιακά clicks (Φωτό)

Ποια είναι βραδιά που εκτοξεύθηκε η καριέρα της τον Ιανουάριο του 1983 εξαιτίας ενός θαυμαστή της;

Με τη χαρακτηριστική βραχνάδα στη φωνή, τα καλλίγραμμα πόδια και τα «ατίθασα» μαλλιά, η Τίνα Τάρνερ έμελλε να γίνει οπτικοακουστικό σύμβολο σε ηλικία 44 χρόνων. Την αναγνωρίζεις μεμιάς είτε ακούγοντας είτε βλέποντάς τη.

 

Η «βασίλισσα» της ροκ μέτρησε περισσότερα από 50 χρόνια στο μουσικό στερέωμα, γεγονός που θα καλούσε σε αναπροσαρμογή του τιμητικού της τίτλου, μιλώντας πια για «γιαγιά» της ροκ!

 

Η Anna Mae Bullock, όπως είναι το κανονικό της όνομα μεγάλωσε στο Nutbush, του Tennessee. Γεννήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 1939. Κόρη δύο μεροκαματιάριδων, των Floyd και Zelma Bullock.

 

Όταν η Άννα, αργότερα Τίνα, ήταν 10 ετών, η μητέρα της άφησε την οικογένειά της και το σπίτι της, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Ο μπαμπάς της Τίνα τελικά έφυγε κι αυτός, αναγκάζοντας αυτήν και την μεγαλύτερη αδελφή της, Alline, να μεγαλώσουν πιο γρήγορα από την ηλικία τους.

 

Ανατράφηκαν από τη γιαγιά τους, και όταν αυτή πέθανε έφτασαν στο Σαιντ Λούις, όπου είχε εγκατασταθεί η αποξενωμένη μητέρα τους.

 

Αυτά ήταν μόνο η αρχή των δύσκολων στιγμών για το κοριτσάκι που θα μεγάλωνε για να γίνει μία από τις μεγαλύτερες τραγουδίστριες στον κόσμο, με τις υψηλότερες πωλήσεις δίσκων.

 

H βραδιά στην οποία εκτοξεύθηκε επιτέλους η καριέρα της ήρθε τον Ιανουάριο του 1983, χάρη σε έναν από τους μεγαλύτερους θαυμαστές της: έναν τύπο που άκουγε στο όνομα «Ντέιβιντ Μπόουι». Όταν ο Thin White Duke εμφανίστηκε στη Νέα Υόρκη, τα αφεντικά στην Capitol έτριβαν τα χέρια τους που είχαν πιάσει την καλή, ήθελαν να τον τραπεζώσουν, αλλά ο Μπόουι τους είπε ότι είχε κανονίσει εκείνο το βράδυ: θα πήγαινε ν' ακούσει την αγαπημένη του τραγουδίστρια στο Ritz. Και τους είπε ότι και αυτοί θα έκαναν το ίδιο. Η αγαπημένη τραγουδίστρια του Μπόουι δεν ήταν άλλη από την Τίνα Τέρνερ.

Όταν ανέβηκε η Τίνα στη σκηνή εκείνο το βράδυ, δεν είχε ιδέα ότι ο Μπόουι είχε σύρει μαζί του τα μεγάλα κεφάλια της Capitol και τις μισές ροκ εντ ρολ διασημότητες του Μεγάλου Μήλου. 

Ενώ ζούσε στο Σεντ Λούις, η Τίνα συναντήθηκε με τον άντρα που θα ερχόταν να προκαλέσει μεγάλη αγωνία και πόνο στη ζωή της, τον Ike Turner.

 

Η σχέση της Τίνα Τέρνερ με τον μετέπειτα σύζυγό της και μουσικό Άικ, που την κακοποιούσε, την έκανε ιδιαίτερα επιφυλακτική όσον αφορά στις σχέσεις.

 

Ήταν μόλις το 1985, περίπου μία δεκαετία αφότου εγκατέλειψε τον Άικ για πάντα, όταν γνώρισε τον επόμενο σύζυγό της, Έρβιν Μπαχ. Παρόλο που ήταν 16 χρόνια μικρότερός της, ο έρωτας ήταν κεραυνοβόλος. Παρά την φήμη της ως παγκόσμια σούπερ σταρ, η Τέρνερ παραδέχεται ότι πάλευε συχνά με την αυτοπεποίθησή της όταν δεν βρισκόταν στο επίκεντρο.

Καθ'όλη την διάρκεια της καριέρας της, η Τέρνερ έχει κερδίσει 12 βραβεία Γκράμμυ, τρία βραβεία Grammy Hall of Fame και ένα βραβείο Grammy Lifetime Achievement.

 

Είναι η μόνη γυναίκα καλλιτέχνης που έχει λάβει συνεχόμενες υποψηφιότητες στα βραβεία Γκράμμυ στις κατηγορίες pop, rock και R&B. Το 1993, τα World Music Awards αναγνώρισαν τα χρόνια και την προσφορά της στην μουσική βιομηχανία και της απένειμαν το βραβείο Legend Award.

Το 2000 η Τέρνερ έγινε η γυναίκα καλλιτέχνις με τις περισσότερες συναυλίες μέσα σε έναν χρόνο, μεταξύ των οποίων 25 συναυλίες στην Wembley Arena και 5 συναυλίες στο Wembley Stadium (τρεις το 1996 και δυο το 2000).

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, είναι η πρώτη γυναίκα καλλιτέχνις της οποίας οι επιτυχίες βρίσκονται στο top 40 επί έξι συνεχόμενες δεκαετίες. Στο top 40 έχουν συμπεριληφθεί 34 επιτυχίες της.

 

Το περιοδικό Rolling Stone κατέταξε την Τέρνερ στην 63η θέση στην λίστα με τους 100 καλύτερους καλλιτέχνες όλων των εποχών και στην 17η θέση στην λίστα με τους 100 καλύτερους τραγουδιστές όλων των εποχών.

 

Το 1991, η Τέρνερ μπήκε στο Rock and Roll Hall of Fame. Η Τέρνερ έχει το δικό της αστέρι στην Λεωφόρο της Δόξας του Χόλιγουντ και το δικό της αστέρι στην Λεωφόρο της Δόξας του St. Louis.

Το 2014 έλαβε το βραβείο Soul Music Hall of Fame Lifetime Achievement.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στο vintage-everyday.com

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ