Καλημέρα με ταξίδι σε 5 ασυνήθιστους προορισμούς για τα Xριστούγεννα-Εκεί που σίγουρα δεν θα πάνε οι πολλοί (φωτογραφίες)

Εκτός από τις μεγάλες πόλεις, τα Χριστούγεννα γιορτάζονται εξίσου εντυπωσιακά και μερικές φορές πιο ουσιαστικά σε μικρές γωνιές. Εκεί που τα τραπέζια γεμίζουν με σπιτικά φαγητά και τα στολίδια κρέμονται από τον ουρανό.

Εκτός από τις μεγάλες πόλεις, τα Χριστούγεννα γιορτάζονται εξίσου εντυπωσιακά και μερικές φορές πιο ουσιαστικά σε μικρές γωνιές. Εκεί που τα τραπέζια γεμίζουν με σπιτικά φαγητά και τα στολίδια κρέμονται από τον ουρανό. Δείτε τις προτάσεις από το Arttravel.gr.

Trømso, Νορβηγία



Χριστούγεννα στον Αρκτικό Κύκλο. Η χιονισμένη πόλη Trømso προσφέρει εξαιρετική θέα του Βόρειου Σέλαος, το οποίο είναι ορατό  από τις 6 το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα. Η Tromso δεν είναι απλώς μια πόλη της Νορβηγίας που έχει την τύχη να την λούζει στα φώτα της το Βόρειο Σέλας. Στον 18ο και 19ο αιώνα θεωρούταν το «Παρίσι του Βορρά», μιας και οι κάτοικοι της ήταν μορφωμένοι και με πολλές πολιτιστικές ανησυχίες.



Ασχολούνταν με τις τέχνες και τα γράμματα μιας και η πόλη τους ήταν σημαντικό λιμάνι του Βορρά και δεχόταν ερεθίσματα από πολλές κουλτούρες. Μια από τις πιο όμορφες γειτονιές της είναι το κέντρο της πόλης με τα παλιά, ξύλινα σπίτια. Διαθέτει το μεγαλύτερο σε αριθμό, τέτοιων σπιτιών σε όλη την Νορβηγία. Το πιο παλιό χρονολογείται από το 1789. Ακόμη, η πόλη συγκεντρώνει πολλά πολιτιστικά events, ιδιαίτερα το καλοκαίρι και είναι πατρίδα πολλών διάσημων μουσικών της σύγχρονης εγχώριας, αλλά και διεθνούς μουσικής σκηνής. Ο Svein Berge των Royksopp μεγάλωσε και ξεκίνησε την καριέρα στο Tromso.

Χαϊδελβέργη, Γερμανία



Ιδανικά, θα ήταν μια επιβεβλημένη στάση στο γιορτινό road trip κατά μήκος της Γερμανίας. Η Χαϊδελβέργη, πενήντα μόλις μίλια από την Φρανκφούρτη είναι μια από τις πιο ατμοσφαιρικές πόλεις για να περάσει κανείς τις γιορτινές αυτές ημέρες. Μακριά από όλα. Ακόμα και από τον χρόνο. Η πόλη έχει διατηρήσει την γοτθική ομορφιά της, η οποία και καθρεφτίζεται στα νερά του ποταμού Νέκαρ, στις όχθες του οποίου είναι κτισμένη. Ιδιαίτερα φροντισμένη χωρίς όμως να σου δίνει την εντύπωση πως έχει μπει σε κάποια σε βιτρίνα για να διατηρείται έτσι αψεγάδιαστη.



Περίτεχνα κτήρια μπαρόκ αρχιτεκτονικής, αλλά και με στοιχεία από την εποχή της Αναγέννησης, που στο εσωτερικό τους δεν φιλοξενούν μόνο υπηρεσίες και διοικητικά γραφεία, αλλά απλούς κατοίκους. Από την Hauptstrasse, τον κεντρικό της δρόμο φτάνουμε στην Weihnachtsmarkt στο Χριστουγεννιάτικο Παζάρι με τους πολύχρωμους πάγκους, γεμάτους με μαριονέτες, γλυκίσματα, χειροποίητες λιχουδιές και λούτρινες κούκλες για τα πιτσιρίκια που κοιτούν τριγύρω με μάτια, ορθάνοιχτα και γουρλωτά. Ο αέρας μοσχοβολά κανέλα και μπαχαρικά από τους ατμούς του αρωματικού κρασιού που ετοιμάζεται στις μεγάλες κατσαρόλες. Το άρωμα του, πιο κάτω θα μπλέξει με αυτό από τις Kartoffelpuffer (παραδοσιακές πατατόπιτες με extra τραγανή κρούστα) που συνηθίζουν να μοιράζουν οι ντόπιοι αυτές τις ημέρες. Τα γραφικά ερείπια του παλατιού και η παλιά πόλη, Altstadt είναι πιο φωτεινά από ποτέ. Ακολουθούμε τους ντόπιους και τους ήχους από τις καμπάνες. Θα μας οδηγήσουν σε συναυλίες στις εκκλησίες της πόλης, όπου μπάντες θα παίζουν Bach, Brahms και Beethoven όλο το βράδυ.
 

Ρέικιαβικ, Ισλανδία



Στη βορειότερη πρωτεύουσα του κόσμου, το φως της ημέρας αυτή την εποχή δεν κρατά πάνω από τέσσερις ώρες. Όμως, δεν θα σας πειράξει καθόλου μιας και το πράσινο βόρειο σέλας θα στολίζει το νυχτερινό ουρανό, δημιουργώντας το καλύτερο χριστουγεννιάτικο installation. Για χάρη του, όσο κρύο και να έχει, όσους βαθμούς και κάτω από το μηδέν να δείχνει το θερμόμετρο, αποκλείεται να μείνετε σε κλειστό χώρο. Θα βάλετε τα ισοθερμικά σας ρούχα και θα βγείτε στους δρόμους με τα χαμηλά, σπιτάκια και τις στολισμένες αυλές.



Στη Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα, εδώ πρωταγωνιστούν τα αγάλματα των 12 Yule Lads (η έκδοση ισλανδική του Αϊ-Βασίλη) που ξεπροβάλλουν κάτω από κάθε στολισμένο θάμνο, πόρτα, παράθυρο και βιτρίνα. Σε μινιατούρες κρέμονται ακόμα και στα αστικά λεωφορεία. Εκτός, από την σεληνιακή ομορφιά, το κρύο και την αίσθηση ότι έχετε αλλάξει πλανήτη θα σας κάνει εντύπωση, η απόλυτη ησυχία.



Στο Ρέικιαβικ, τις γιορτές χορταίνουν με  καπνιστό καρχαρία μαγειρεμένο με Schnapps (δυνατό οινοπνευματώδες ποτό). Αν θελήσετε να το δοκιμάσετε στην καλύτερη του  εκδοχή κλείστε τραπέζι στο Vid Tjörnina  (vidtjornina.is)
 

Προβηγκία, Γαλλία



Ο χειμώνας στην Προβηγκία μοιάζει έτσι κι αλλιώς με παραμύθι. Πόσο μάλλον τα Χριστούγεννα. Μουσικές δραπετεύουν από τα καμπαναριά, γεμίζουν τους δρόμους των μικρών χωριών  που είναι διάσπαρτά στους λόφους και στους γυμνούς αυτή την εποχή αμπελώνες.



Ο θόρυβος μεγαλώνει γύρω από τις ντόπιες, υπαίθριες αγορές που οι κάτοικοι ζεστά ντυμένοι τρέχουν να προλάβουν το καλύτερο κομμάτι foie gras. Εδώ, ξέρουν να το διαλέγουν όσο λίγοι άνθρωποι στο κόσμο. Το χωριό St. Rémy, όταν πέφτει το σκοτάδι μετατρέπεται σε ένα τεράστιο πάρτι με δωρεάν φαγητό και ποτά.



Στο μικρό Eygalières γύρω από το δέντρο της κεντρικής πλατείας, υπάρχει πάντα μια χορωδία που ψέλνει τα κάλαντα, ενώ σε όποιο οικισμό και να συναντήσετε στο δρόμο σας πρέπει να δοκιμάσετε τις ντόπιες σπεσιαλιτέ, μιας και η περιοχή είναι φημισμένη για την γαστρονομία της.
 

Castleton, Αγγλία



Ένα μικρό πέτρινο χωριό με μόλις 1000 κατοίκους στο Derbyshire Peak District της Αγγλίας ανάμεσα από το Dark Peak και το White Peak, της Hope Valley κατά μήκους του ποταμού Νώε. Αυτό το μικρό, αγγλικό, πανέμορφο χωριούδακι στην κοιλάδα της Ελπίδας λούζεται σε παραδοσιακά, παραμυθένια, χριστουγεννιάτικα φώτα. Χωρίς υπερβολές. Θα περπατήσετε σε ήσυχους δρόμους, με πέτρινα σπιτάκια, βικτοριανής αρχιτεκτονικής και vintage χριστουγεννιάτικα δέντρα που έχουν στολιστεί από αυθόρμητα χέρια.



Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ