Οι Έλληνες κλείνουν σπίτια με Airbnb σε Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Αθήνα – Όπου πάνε με αυτοκίνητο

Λίγες κρατήσεις γίνονται από το εξωτερικό για τα ελληνικά καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης

Τα ελληνικά Airbnb παρουσιάζουν σημάδια ανάκαμψης ως προς τη ζήτηση αλλά οι ενδιαφερόμενοι είναι για την ώρα σχεδόν αποκλειστικά Έλληνες, με πολύ λίγες κρατήσεις να γίνονται από το εξωτερικό.

 

Οι προορισμοί που φαίνεται ότι ανακάμπτουν πιο γρήγορα είναι η Χαλκιδική και η Θεσσαλονίκη, έπεται η Αθήνα, ενώ μικρότερη κίνηση σημειώνεται προς το παρόν σε νησιά, όπως η Κέρκυρα και η Κρήτη.

 

Μιλώντας χθες στο Delphi Economic Forum, ο κ. Τζιάκομο Τροβάτο επισήμανε πως πριν την πανδημία, η ελληνική αγορά ήταν κυρίως διεθνής και 8 στους 10 επισκέπτες προέρχονταν από χώρες του εξωτερικού - κυρίως από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Βρετανία και τη Γαλλία.

 

«Η εικόνα μέχρι και το πρώτο δίμηνο του 2020 συνηγορούσε υπέρ μιας αύξησης των διανυκτερεύσεων, σε σχέση με το 2019. Ωστόσο, η πανδημία οδήγησε σε κατάρρευση νέων κρατήσεων και ακυρώσεις υφιστάμενων κρατήσεων», εξήγησε ο κ. Τροβάτο.

 

Προς το παρόν, όμως, της ανάκαμψης αυτής ηγούνται σχεδόν αποκλειστικά οι Έλληνες επισκέπτες, οι οποίοι έχουν ήδη προσεγγίσει σχεδόν το επίπεδο κρατήσεων που είχαν πραγματοποιήσει την ίδια περίοδο το 2019.

 

«Οι Έλληνες ψηφίζουν Ελλάδα για τις διακοπές τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τροβάτο. Ωστόσο, για να υπάρξει ανάκαμψη, θα πρέπει να αυξηθούν και οι κρατήσεις από χώρες του εξωτερικού, κάτι που φαντάζει πολύ δύσκολο, ιδίως από χώρες όπως οι ΗΠΑ, που αποτελούν μία από τις σημαντικότερες για την ελληνική αγορά βραχυχρόνιων μισθώσεων. Αυτή τη στιγμή, η μόνη αγορά του εξωτερικού που εμφανίζει κινητικότητα είναι η γερμανική.

 

Άλλο ένα βασικό συμπέρασμα είναι πως οι περισσότερες κρατήσεις είναι σχετικά βραχυχρόνιες, δηλαδή δεν αφορούν διάστημα μετά τρεις - τέσσερις μήνες. «Περίπου το 60% των κρατήσεων αφορά τον Ιούνιο, ένα επιπλέον 20% τον Ιούλιο και το υπόλοιπο 20% το διάστημα από τον Αύγουστο και μετά», σημειώνει ο κ. Τροβάτο.

 

Ο κ. Trovato μίλησε αναλυτικά για την συνεργασία που έχει η εταιρία με τους Έλληνες ιδιοκτήτες που βασίζεται κυρίως σε αυτήν την φάση σε τρεις άξονες: ευέλικτες πολιτικές ακύρωσης (οι επισκέπτες θα μπορούν να πάρουν πίσω τα χρήματά τους μέχρι και λίγες ημέρες πριν το ταξίδι τους), άριστη υγιεινή στους χώρους φιλοξενίας και πολλές προσφορές λόγω του περιορισμένου προϋπολογισμού διακοπών που θα έχει φέτος ο κόσμος.

 

Σε σχέση με την υγιεινή στους χώρους φιλοξενίας, ο κ. Trovato τόνισε ότι ετοιμάζεται ένα σχετικό πρωτόκολλο σε συνεργασία με τον ΕΟΤ και τον ΕΟΔΥ.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ