Η συνέντευξή μου με τον Ούλωφ Πάλμε στα ‘’ΝΕΑ’’, 1 χρόνο πριν την δολοφονία του – Ο δημοσιογράφος που οδήγησε στον δολοφόνο του

Ο εισαγγελέας κατονόμασε τον δολοφόνο του Ούλωφ Πάλμε.... 

Ο Στιγκ Ενγκστρομ, γραφίστας, ήταν ο άνθρωπος που δολοφόνησε τον πρωθυπουργό της Σουηδίας Ούλωφ Πάλμε το 1986, ανακοίνωσε ο εισαγγελέας Κρίστερ Πέτερσον, κλείνοντας την υπόθεση που στοίχειωσε την Σουηδία επί δεκαετίες.

«Το πρόσωπο είναι ο Στιγκ», ανακοίνωσε κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο εισαγγελέας Πέτερσον σύμφωνα με το ΑΠΕ.

«Εξαιτίας του γεγονότος ότι ο άνθρωπος έχει πεθάνει, δεν μπορώ να απαγγείλω κατηγορίες εναντίον του και αποφάσισα να κλείσω την έρευνα».

 

 

Ο εισαγγελέας σημείωσε πως ο Ενγκστρομ αντιπαθούσε τον Πάλμε και την πολιτική του. Ήταν ένας από τους πρώτους που βρέθηκαν στη σκηνή της δολοφονίας και θεωρήθηκε αμέσως ως ο πιθανός ύποπτος.

Μάλιστα σύμφωνα με τους NYT τον Ενγκστρομ υπέδειξε ως ύποπτο ο δημοσιογράφος Τhomas Petterson ενώ εν συνεχεία υποστήριχθηκε ότι ο δράστης διέπραξε το φόνο επειδή δεν συμφωνούσε με τις αριστερές απόψεις του Πάλμε. 

 

Η δημοσιογράφος Ειρήνη Νικολοπούλου είχε πάρει συνέντευξη από τον Ούλωφ Πάλμε ένα χρόνο ακριβώς πριν την δολοφονία του και δημοσιεύτηκε στα ''ΝΕΑ'' στις 3 Φεβρουαρίου 1985.  Δείτε τι είχε πει ο Σουηδός Πρωθυπουργός

Ποιος ήταν ο Ούλωφ Πάλμε 

Ο Σβεν Ούλοφ Γιοαχίμ Πάλμε ήταν Σουηδός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός και πρωθυπουργός.

Υπήρξε ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος από το 1969 έως το 1986 και Πρωθυπουργός της Σουηδίας από τον Οκτώβριο του 1969 ως τον Οκτώβριο του 1976 και μαζί με Υπουργική Κυβέρνηση από τον Οκτώβριο του 1982.

Ο Πάλμε δολοφονήθηκε το 1986 και στη θέση του τον διαδέχτηκε ο Ίνγκβαρ Κάρλσον.

Ο Ούλοφ Πάλμε συχνά κυκλοφορούσε χωρίς καμία προστασία από σωματοφύλακες, και η νύχτα της δολοφονίας του ήταν μία από αυτές τις περιπτώσεις.

Επιστρέφοντας πεζός στο σπίτι του από έναν κινηματογράφο με τη σύζυγό του Λίσμπετ στον κεντρικό δρόμο Σβεαβέγκεν (Sveavägen) της Στοκχόλμης, γύρω στα μεσάνυχτα της 28 Φεβρουαρίου 1986, το ζευγάρι έπεσε θύμα επίθεσης από έναν δολοφόνο.

Ο Πάλμε πυροβολήθηκε δύο φορές στο στομάχι, και η σύζυγός του στην πλάτη.

Η αστυνομία ανέφερε πως ένας οδηγός ταξί χρησιμοποίησε τον κινητό ασύρματό του για να σημάνει συναγερμό. Δύο νεαρά κορίτσια που κάθονταν σε ένα αυτοκίνητο κοντά στη σκηνή του εγκλήματος προσπάθησαν να βοηθήσουν τον Πρωθυπουργό.

Μεταφέρθηκε επειγόντως στο νοσοκομείο αλλά ήταν νεκρός όταν έφτασε. Η κυρία Πάλμε θεραπεύτηκε από τον τραυματισμό της και ανάρρωσε. Ο δολοφόνος δραπέτευσε προς τα ανατολικά στη διασταύρωση Τουννελγκάταν και εξαφανίστηκε.

Ποιος ήταν ο  Στιγκ Ενγκστρομ

Ο Stig Engstrom έγινε γνωστός ως Skandia Man καθώς είχε εργαστεί στην ασφαλιστική εταιρεία Skandia.

Δούλευε ως αργά το απόγευμα της δολοφονίας στην έδρα της εταιρείας κοντά στη σκηνή του εγκλήματος.

 

 

Ο Ένγκστρομ, που ήταν ένας από τους 20 περίπου ανθρώπους που είδαν τη δολοφονία και  αυτοκτόνησε τελικά το 2000.

Αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά ως ύποπτος από τον δημοσιογράφο Thomas Pettersson και η αστυνομία άρχισε να εξετάζει τα στοχεία 18 χρόνια μετά το θάνατό του αναφέρει το BBC

Υποστηρίχθηκε ότι ο Έγκστρομ είχε σκοτώσει τον Πάλμε λόγω των αριστερών απόψεων του πρωθυπουργού. Είπε ψέματα για τις στιγμές μετά τη δολοφονία, υποστηρίζοντας ακόμη και ότι προσπάθησε να επαναφέρει τον Πάλμε μετά τον πυροβολισμό. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ