Υπεγράφη η συμφωνία για τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας & Ιταλίας - Δένδιας: Ιστορική μέρα, σημαντική εξέλιξη (φωτό - βίντεο)

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας, ενώ συμπλήρωσε πως «πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη».

Η συμφωνία για την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) Ελλάδας - Ιταλίας υπεγράφη σήμερα στην Αθήνα, ανάμεσα στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια και τον Ιταλό ομόλογό του, Λουίτζι Ντι Μάιο. 

(Photo: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Η συμφωνία με την Ιταλία για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών ανάμεσα στις δύο χώρες, είναι η πρώτη συμφωνία που υπογράφει η Ελλάδα για ΑΟΖ, ενώ όπως τόνισε στις δηλώσεις του ο Νίκος Δένδιας, έχει συναφθεί στη βάση της UNCLOS (οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών βάσει διμερών συμφωνιών).

Όπως τόνισε, επίσης, ο Έλληνας Υπουργός η συμφωνία αυτή «επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες καθώς και τη μέση γραμμή της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας Ελλάδας - Ιταλίας», ενώ παράλληλα «κατοχυρώνει τα συμφέροντα των Ελλήνων αλιέων».

 

 

«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ συμπλήρωσε πως «πρόκειται για μια σημαντική εξέλιξη καθώς η προηγούμενη χρονολογείται το 1977 επί Κωνσταντίνου Καραμανλή» και πάλι με την Ιταλία. 

Ο Νίκος Δένδιας δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην Τουρκία λέγοντας πως «η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών επιτυγχάνεται σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο με έγκυρες συμφωνίες, όχι με ανυπόστατες συμφωνίες, όπως η συμφωνία Τουρκίας - Σαράτζ και βέβαια όχι με μονομερείς καταθέσεις συντεταγμένων».

(Photo: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Συμπλήρωσε, δε, πως «στις προκλήσεις η Ελλάδα απαντά μεθοδικά», αλλά και πως «το διεθνές δίκαιο προσδιορίζει τις κόκκινες γραμμές και αυτές θα γίνουν σεβαστές».

Αναφορικά με τη Λιβύη ο Νίκος Δένδιας δήλωσε πως «υπογραμμίσαμε την ανάγκη εύρεσης πολιτικής λύσης μέσω του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της διαδικασίας του Βερολίνου».

Ο Ιταλός Υπουργός Εξωτερικών με την σειρά του ανέφερε, σχετικά με την ΑΟΖ, πως «χαίρομαι γιατί σήμερα υπογράψαμε για τη χάραξη των θαλασσίων ζωνών και φροντίζουμε τα συμφέροντα των αλιέων μας πάντα τηρώντας και σεβόμενοι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που μοιραστήκαμε αυτή την ιστορική στιγμή για την Ελλάδα και την Ιταλία έπειτα από πολλά χρόνια και είμαι σίγουρος ότι αυτό θα ενισχύσει την ιστορική φιλία μας».

(Photo: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Να σημειωθεί πως η συμφωνία αυτή επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, καθώς και τη μέση γραμμή της συμφωνίας του 1977 για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας ως οριογραμμή της ΑΟΖ Ελλάδας- Ιταλίας.

Με τη σημερινή Συμφωνία, η μέση αυτή γραμμή θα ισχύει και για τα υπερκείμενα της υφαλοκρηπίδας ύδατα.

Παράλληλα, σήμερα υπογράφηκε επίσης η Κοινή Δήλωση Ελλάδας-Ιταλίας για τους Πόρους της Μεσογείου.

(Photo: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)

Με τα δυο κράτη να εκφράζουν την προσήλωσή τους στην ισόρροπη και βιώσιμη διαχείριση των πόρων αυτών και συμφωνούν να διεξαγάγουν διαβουλεύσεις για την εκτίμηση τυχόν επιπτώσεων διαφόρων παραγόντων στις υφιστάμενες πρακτικές των αλιέων των δύο κρατών. 

Τέλος, υπογράφηκε Κοινή Γνωστοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία τα δύο κράτη ζητούν την μελλοντική τροποποίηση του κανονισμού περί κοινής αλιευτικής πολιτικής ώστε, όταν η Ελλάδα αποφασίσει να επεκτείνει την αιγιαλίτιδα ζώνη της έως τα 12 ν.μ., να διατηρηθεί η υπάρχουσα αλιευτική δραστηριότητα των Ιταλών αλιέων στην περιοχή μεταξύ 6-12 ν.μ., η οποία σήμερα αποτελεί διεθνή ύδατα.

 

 

Με tweet του μετά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Νίκος Δένδιας την χαρακτήρισε μία "ιστορική στιγμή".

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ