Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!Εσείς το ξέρατε; Tα φιστίκια Αιγίνης εκτός από την ακαταμάχητη γεύση ενισχύουν την Υγεία των ματιών μας!

Δείτε που αλλού βοηθούν...

Τα τελευταία χρόνια, τα φιστίκια Αιγίνης έχουν γίνει πολύ δημοφιλή, όχι μόνο για τη γεύση τους, αλλά και διότι έχουν πολλές ευεργετικές ιδιότητες.

Πράγματι, τα φιστίκια Αιγίνης είναι ένα εξαιρετικό σνακ για κάποιον που θέλει να συνδυάσει υγεία και απώλεια βάρους. Το μεγαλύτερο μέρος του λίπους του συγκεκριμένου φιστικιού (σχεδόν το 90%) είναι υγιές ακόρεστο λίπος, με πολλές και θετικές ιδιότητες για τον οργανισμό μας – τα υγιή λίπη και τα θρεπτικά συστατικά του φιστικιού αποδεδειγμένα μειώνουν την LDL (κακή) χοληστερόλη, ενισχύουν την υγεία των ματιών και όχι μόνο! 

Το φιστίκι Αιγίνης θεωρείται η πλέον πλήρης πηγή πρωτεΐνης για άτομα άνω των 5 ετών.

Προκειμένου μια πρωτεΐνη να θεωρηθεί “πλήρης”, θα πρέπει να περιέχει σημαντικά επίπεδα και των εννέα βασικών αμινοξέων (γνωστών και ως πρωτεϊνικών δομικών στοιχείων – τα οποία δεν παράγει ο οργανισμός μας).

Σύμφωνα με ειδικούς ερευνητές τα φιστίκια Αιγίνης περιέχουν σημαντικά επίπεδα και των εννέα βασικών αμινοξέων – και μάλιστα ανταγωνίζονται τροφές, όπως κινόα, τόφου, σπόροι κάνναβης και ρεβίθια, ως μία από τις  πηγές φυτικών πρωτεϊνών.

Τι είναι τα φιστίκια Αιγίνης;

Είναι ένας ξηρός καρπός με σκληρό περίβλημα και νόστιμο καρπό – το φυτό καλλιεργείται στη Μέση Ανατολή χιλιάδες χρόνια. Ανήκει στην οικογένεια Pistacia vera, το οποίο προέρχεται από τη δυτική Ασία και τη Μικρά Ασία, καλλιεργείται σε πολλές ζεστές και ξηρές περιοχές όπως το Λίβανο, η Παλαιστίνη, η Συρία, το Ιράν, το Ιράκ. Στις αρχές του 20ου αιώνα ήρθε στην Αίγινα από τη Συρία.

Πράγματι το έδαφος της Αίγινας απογειώνει τη γεύση και το άρωμα αυτού του καρπού με αποτέλεσμα από το 1996 το φιστίκι Αιγίνης να είναι ΠΟΠ (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης).

Θρεπτικά στοιχεία.

Το φιστίκι Αιγίνης είναι πλούσιο σε όλα τα είδη θρεπτικών ουσιών, όπως η βιταμίνη Β6, η θειαμίνη, το κάλιο, ο χαλκός, το μαγνήσιο και ο σίδηρος – και όχι μόνο. Τα φιστίκια περιέχουν επίσης υγιή μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λίπη.

Μια χούφτα φιστίκια Αιγίνης περιέχει τα εξής: 

 • 159 θερμίδες
 • 7,7 γραμμάρια υδατάνθρακες
 • 5.7 γραμμάρια πρωτεΐνης
 • 12,9 γραμμάρια λίπους
 • 3 γραμμάρια ίνας
 • 0,5 χιλιοστογραμμάρια βιταμίνης Β6 (25% Σ.Η.Π.)
 • 0,3 χιλιοστογραμμάρια θειαμίνης (20% Σ.Η.Π.)
 • χαλκός 0,4 χιλιοστογράμμων (20% Σ.Η.Π.)
 • 291 χιλιοστόγραμμα καλίου (8,3% Σ.Η.Π.)
 • 34 χιλιοστογραμμάρια μαγνησίου (8,5 % Σ.Η.Π.)
 • 1,1 χιλιοστόγραμμα σιδήρου (6,1 % Σ.Η.Π.)
 • 0,6 χιλιοστόγραμμα ψευδαργύρου (4 % Σ.Η.Π.)
 • Φυλάτη 14 μικρογραμμαρίων (3,5 % Σ.Η.Π.)
 • 30 mg ασβέστιο (3% Σ.Η.Π.)
 • 146 διεθνείς μονάδες βιταμίνη Α (2,9% Σ.Η.Π.)
 • 1,6 χιλιοστόγραμμα βιταμίνης C (2,7% Σ.Η.Π.)
 • 0,8 χιλιοστογραμμάρια βιταμίνης Ε (2,7% Σ.Η.Π.)
 • 0,4 χιλιοστογραμμάρια νιασίνη (2% Σ.Η.Π.)

Φιστίκια Αιγίνης: Οφέλη για την Υγεία

Advertisement

Πλούσια πηγή της ευεργετικής βιταμίνης Β6, τα φιστίκια αυξάνουν την ενέργειά μας και βελτιώνουν τον μεταβολισμό αλλά και την υγεία του δέρματος και των ματιών. Σύμφωνα με επιστημονικά τεκμήρια, τα φιστίκια έχουν ευεργετική επίδραση όσον αφορά τις εξής καταστάσεις:

 1. Χοληστερόλη και καρδιακή υγεία

Σύμφωνα με μελέτες το φιστίκι βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης. Στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής, η προσθήκη μιας χούφτας φιστικιών ημερησίως (10% της συνολικής ενέργειας) μειώνει την LDL και τον κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρών καρδιακών προβλημάτων όπως η στεφανιαία νόσος. Τα φιστίκια είναι επίσης πλούσια σε αντιοξειδωτικά, σημαντικά για την καρδιακή υγεία.

 1. Έλεγχος βάρους

Το φιστίκι ως σνακ βοηθά στην απώλεια βάρους, καθώς τα υγιή λίπη, οι ίνες και οι πρωτεΐνες του φιστικιού μας κάνουν να μη πεινάμε ανάμεσα στα γεύματα, δημιουργώντας κορεσμό.

Σύμφωνα με κλινικές μελέτες τα φιστίκια ως σνακ μειώνουν τη συνολική χοληστερόλη και αυξάνουν την καλή χοληστερόλη. 

 1. Υγεία των ματιών

Τα φιστίκια είναι ο μοναδικός ξηρός καρπός που περιέχει σημαντική ποσότητα καροτενοειδών, γνωστών ως λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Τα διατροφικά καροτενοειδή πιστεύεται ότι ενισχύουν την υγεία μας, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών, ιδιαίτερα ορισμένων καρκίνων και οφθαλμικών παθήσεων.

Η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη είναι τα μόνα καροτενοειδή που βρίσκονται στον αμφιβληστροειδή και στον φακό του ματιού. Τα αποτελέσματα των επιδημιολογικών μελετών υποδηλώνουν ότι δίαιτες πλούσιες σε λουτεΐνη και ζεαξανθίνη μπορεί να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της εξέλιξης της εκφύλισης της ωχράς κηλίδας και του καταρράκτη. 

Σεξουαλική δυσλειτουργία

Σύμφωνα με μελέτες, τα φιστίκια Αιγίνης επιδρούν θετικά στην ανδρική λίμπιντο και σεξουαλική δυσλειτουργία. Ενδεχομένως αυτό να οφείλεται   στην ύπαρξη του αμινοξέος «αργινίνη», η οποία φαίνεται ότι διευκολύνει και ενισχύει τη ροή του αίματος, χαλαρώνοντας τα αιμοφόρα αγγεία.

 1. Διαβήτης

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2015 παρόλο που η δίαιτα με φιστίκια δεν φαίνεται να επηρεάζει τον έλεγχο της γλυκόζης, είχε θετική επίδραση στη συνολική χοληστερόλη, στις αναλογίες χοληστερόλης και στα τριγλυκερίδια. Ο διαβήτης οδηγεί σε αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικών. Η τακτική κατανάλωση φιστικιών Αιγίνης ως μέρος μιας υγιούς διατροφής βοηθά στην αποτροπή σοβαρών καρδιακών προβλημάτων. (7)

Δεδομένα που μας ενδιαφέρουν…

 • Το φιστίκι είναι συγγενής του κάσιους, του μάνγκο, του δηλητηριώδους κισσού, της δηλητηριώδους δρυός, του πιπεριού και του σουμακ.
 • Τα φιστίκια μεγαλώνουν καλύτερα σε εύκρατες περιοχές με μακρά, ζεστά, ξηρά καλοκαίρια και ήπιους χειμώνες.
 • Μια φιστικιά χρειάζεται περίπου 10 έως 12 χρόνια για να δώσει την πρώτη σοδειά.
 • Υπάρχουν κόκκινα φιστίκια; Όχι φυσικά! Το κόκκινο χρώμα χρησιμεύει για να καλύψει τις ατέλειες του κελύφους και να τα κάνει πιο ελκυστικά. Ευτυχώς σήμερα, η τεχνική αυτή είναι σπάνια.
 • Τα φιστίκια που δεν ανοίγουν δεν είναι ώριμα, σε αντίθεση με τα ανοιχτά που είναι έτοιμα για κατανάλωση.
 • Τα φιστίκια έχουν τη δική τους παγκόσμια ημέρα! Η 26η Φεβρουαρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Φιστικιού.

Χρήσεις!

Τα φιστίκια Αιγίνης διατίθενται όλο το χρόνο. Τα φιστίκια υψηλής ποιότητας αναγνωρίζονται από το κιτρινοπράσινο – μοβ χρώμα των καρπών – μπορείτε να προμηθευτείτε φιστίκια με το κέλυφος, επειδή θα παραμείνουν πιο φρέσκα. Τα φιστίκια σε κέλυφος παραμένουν φρέσκα για ένα χρόνο από την ημερομηνία παραγωγής τους, αλλά τρώγονται καλύτερα μέσα σε τέσσερις μήνες για να μη χάσουν τη γεύση τους.

Εάν τα φιστίκια δεν αποθηκεύονται σωστά, απορροφούν την υγρασία από τον αέρα και μαλακώνουν. Για να τα διατηρήσετε, αποθηκεύστε σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο.

Τα φιστίκια καταναλώνονται μονά τους ή σε διάφορες συνταγές, όπως σε  σαλάτες, γλυκά, κ.α. – αναζητήστε συνταγές στο διαδίκτυο.

Κίνδυνοι και παρενέργειες

Εάν υποφέρετε από αλλεργία στην καρυδιά, αποφύγετε τα φιστίκια. Εάν παρατηρήσετε συμπτώματα αλλεργίας σε ξηρούς καρπούς, διακόψτε την κατανάλωση και αναζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια.

Τα φιστίκια φυσικά έχουν πολύ χαμηλά επίπεδα νατρίου, αλλά τα ψημένα και αλατισμένα φιστίκια περιέχουν σημαντική ποσότητα νατρίου, η οποία μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση –οπότε προσέξτε!

Μπορεί η κατανάλωση σε μικρές ποσότητες ως μέρος μιας συνολικής υγιεινής διατροφής να βοηθήσει με στον έλεγχο του βάρους –ωστόσο έχουν αρκετές θερμίδες και θα σας προσθέσουν βάρος εάν δεν προσέξετε. Επίσης θα πρέπει να προσέχετε τις εντερικές διαταραχές, διότι η φρουκτάνη του φιστικιού ενοχλεί το πεπτικό σύστημα και προκαλεί φούσκωμα, διάρροια, δυσκοιλιότητα, μετεωρισμό και κοιλιακό άλγος.

Ανακεφαλαιώνοντας…

 • Φροντίστε να αγοράζετε φιστίκια σε κέλυφος για να διατηρούνται φρέσκα.
 • Τα φιστίκια Αιγίνης προσφέρουν υψηλά επίπεδα βιταμινών, ανόργανων συστατικών και αντιοξειδωτικών.
 • Το φιστίκι Αιγίνης θεωρείται η πλέον πλήρης πηγή πρωτεΐνης για άτομα άνω των 5 ετών.
 • Τα φιστίκια είναι ιδιαίτερα πλούσια σε βιταμίνη Β6, θειαμίνη και χαλκό.
 • Συνιστούν από μόνα τους ένα υγιεινό και νόστιμο σνακ, αλλά μπορούν επίσης να προστεθούν σε πολλές υγιεινές συνταγές αναφέρει το naturalsoul.
 • Τα φιστίκια βοηθούν στη ρύθμιση της χοληστερόλης, της υγείας των ματιών και της σεξουαλικής λειτουργίας.
 • Τα φιστίκια συνιστούν υγιές σνακ για άτομα με διαβήτη.
 • Περιέχουν πρωτεΐνες, υγιή λίπη και φυτικές ίνες – σε κάθε περίπτωση το φιστίκι Αιγίνης είναι ένα υγιεινό σνακ για κάθε ηλικία!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ