Ο Τόνι Μπλερ σε Έλληνα δημοσιογράφο: Είχαμε πολύ καλή σχέση με τον Κώστα Σημίτη - Τα γλυπτά του Παρθενώνα γράφουν "Μην αγγίζετε"

«Η σχέση της Βρετανίας και της Ελλάδας είναι πολύ ισχυρή...» τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο πρώην πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τόνι Μπλερ, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα "Καθημερινή" και τον δημοσιογράφο Παύλο Παπαδόπουλο. 

Αναφερόμενος στη διάρκεια της πρωθυπουργίας του και το γεγονός πως, όπως είχε ακουστεί τότε, είχε φτάσει κοντά σε συμφωνία με τον τότε Ελληνα πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, ο ίδιος είπε πως κάτι τέτοιο δεν ίσχυε.

«Το θέμα των Γλυπτών είναι ένα από αυτά τα δύσκολα ζητήματα που ας ελπίσουμε ότι θα επιλύσουμε κάποτε. Είχαμε μια πολύ καλή σχέση με τον Κώστα Σημίτη και τον εκτιμούσα πάρα πολύ. Πάντα τα πήγαινα καλά με τους Ελληνες πρωθυπουργούς. Αλλά τα Γλυπτά του Παρθενώνα βρίσκονταν πάντα μέσα σε ένα κουτί με την ένδειξη "μην αγγίζετε", τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της δικής μου εποχής» παραδέχτηκε ο Μπλερ. 

Ο Βρετανός πολιτικός μίλησε και για τις στενές σχέσεις Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας, αλλά και για την οικογένειά του.

«Η σχέση της Βρετανίας και της Ελλάδας είναι πολύ ισχυρή. Δεν βασίζεται μόνο στον μεγάλο αριθμό Βρετανών που πηγαίνουν στην Ελλάδα για διακοπές. Βασίζεται και στον πολιτισμό. Υπάρχει, επίσης, ένας σημαντικός αριθμός Ελλήνων που ζουν στο Ηνωμένο Βασίλειο» τόνισε.

Ο ίδιος, μάλιστα, αποκάλυψε πως τα εγγόνια του μιλούν ελληνικά, καθώς η νύφη του είναι Ελληνοκύπρια.

«Πριν από λίγο, στο τραπέζι για το πρωινό, συμμετείχα σε μια συζήτηση στα ελληνικά. Οχι ότι κατάλαβα τίποτα, αλλά συμμετείχα. Τα δύο μικρά εγγόνια μου μιλούν ελληνικά και αγγλικά. Ισχυροί δεσμοί ενώνουν τις χώρες μας, δεσμοί όχι μόνο συμφερόντων, αλλά και αξιών...» είπε χαρακτηριστικά. 

Σχετικά, δε, με την διάσταση και τον διχασμό της Δύσης, ο Τόνι Μπλερ ανέφερε «Αυτό ήταν το μεγάλο ερώτημα στον κόσμο πριν από τον κορωνοϊό, αλλά νομίζω ότι όλα τα ζητήματα που υπήρχαν πριν από την πανδημία θα επανέλθουν μετά, πιο έντονα και πιο πιεστικά. Κατ’ αρχάς, για εμένα η ενότητα και η συμφιλίωση πρέπει να γίνονται στην πολιτική προκειμένου να επιτυγχάνουμε την αλλαγή και όχι για να τη σταματούμε ή για να αρκούμαστε στον χαμηλότερο κοινό παρονομαστή αλλαγής...».

«Το ερώτημα είναι αν ο λαϊκισμός, τόσο της Αριστεράς όσο και της Δεξιάς, που έχει παραμορφώσει τη δυτική πολιτική τα τελευταία χρόνια μπορεί τώρα να αντικατασταθεί από μια πολιτική που να βασίζεται στην αποτελεσματική διακυβέρνηση. Η συνοχή σε μια κοινωνία πρέπει να υπάρχει όχι μόνο γιατί έχουμε κοινές προκλήσεις αλλά και γιατί πρέπει να τις αντιμετωπίσουμε με τρόπο που να είναι δίκαιος για όλους. Οι πολίτες πρέπει να αισθάνονται συμμέτοχοι στον αγώνα για το μέλλον. Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση...» τόνισε, ενώ συμπλήρωσε πως «είμαι αιωνίως αισιόδοξος, αλλά η αισιοδοξία μου έχει πληγεί τα τελευταία χρόνια. Ωστόσο, ελπίζω ότι μπορούμε να επιτύχουμε αυτή τη μεταβολή, την οποία άλλωστε χρειαζόμαστε απεγνωσμένα...».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ