Καθηγητής Χ. Γώγος: Τα 2+1 σενάρια για τον κορωνοϊό - Το καλό, το κακό & το άσχημο

Ποια είναι τα τρία σενάρια για την εξέλιξη του κορωνοϊού; 

Ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος αναφέρθηκε, σε σημερινή του συνέντευξη στην εκπομπή "Σήμερα" του ΣΚΑΪ, στα τρία σενάρια σχετικά με την εξέλιξη του κορωνοϊού.

Ποια είναι τα τρία αυτά σενάρια;

Όπως τόνισε ο κ. Γώγος, τα ενδεχόμενα είναι τα εξής:

Τα δύο σενάρια είναι αρκετά αισιόδοξα, ενώ το τρίτο είναι το λεγόμενο "κακό σενάριο".

Η μία πιθανότητα είναι η συνέχιση της παρουσίας του ιού με μικρά κύματα τα οποία θα έιναι λίγο μεγαλύτερα τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και μετά θα πέσουν πάλι, με την παρουσία του ιού να κρατά από 24 έως 48 μήνες συνολικά και στην συνέχεια να γίνεται ένας απλός ιός του αναπνευστικού.

Μία ακόμη πιθανότητα είναι τα κρούσματα να μειωθούν και ο ιός να αρχίσει να σβήνει σιγά σιγά μέσω των μέτρων.

Τέλος, το κακό σενάριο είναι να υπάρξει ένα δεύτερο κύμα, ίδιας κλίμακας ή και μεγαλύτερης ακόμη, το οποίο όμως θα βρει την παγκόσμια κοινωνία καλύτερα προετοιμασμένη.

Όσον αφορά, δε, την αύξηση των κρουσμάτων στις γειτονικές χώρες, ο καθηγητής επεσήμανε πως «πρέπει να μας ανησυχεί η εν γένει δραστηριότητα παγκοσμίως. Στην Ευρωπαϊκή ήπειρο εκεί που ξεκίνησε έχουμε σαφώς μια γενικότερη μείωση κρουσμάτων. Στις ΗΠΑ παραμένει η κατάσταση. Αλλά έχουμε όλη την Λατινική Αμερική που αρχίζει και φουντώνει στην Τουρκία μπήκαν σε καραντίνα 15 πόλεις. Στην Αίγυπτο αρχίζουν και εμφανίζονται εστίες καινούργιες. Στην Ινδία. Επομένως, είναι μια νόσος που υπάρχει». 

Επίσης, ο κ. Γώγος τόνισε πως το καλύτερο μέτρο προστασίας αυτή τη στιγμή είναι η φυσική αποστασιοποίηση. 

«Απ’ όλα τα μέτρα η αποστασιοποίηση είναι το πιο σημαντικό με μεγάλη επίδραση στην μετάδοση της νόσου ειδικά πάνω από 1,5 – 2 μέτρα. Επομένως αυτό πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει ακόμα και όταν έρθουν οι τουρίστες» επεσήμανε. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για να έχετε στο μενού σας ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσμο.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ