Μαύρο Κύμινο: Τα 9 οφέλη που προσφέρει ένα κουταλάκι την ημέρα!

Eσείς ξέρατε για το μαύρο κύμινο; 

Πολλοί γιατροί, ιδιαίτερα όσοι έχουν ειδικότητα νευροπαθητικού, αλλά και εκείνοι της εναλλακτικής ιατρικής, συνδυάζουν τη συμβατική με τη φυσική θεραπευτική αγωγή για να βοηθήσουν όσο καλύτερα μπορούν τους ασθενείς τους. Μια από τις πιο δημοφιλείς θεραπείες είναι το έλαιο μαύρου κύμινου, γνωστό ως μαύρο σησαμέλαιο και ρωμαϊκό έλαιο κορίανδρου.

Σύμφωνα με τα εκατοντάδες επιστημονικά άρθρα σχετικά με τα οφέλη του μαύρου κύμινου, ελάχιστες καταστάσεις υγείας είναι εκείνες που δεν καλύπτει η λήψη του ελαίου από μαύρο κύμινο – και μάλιστα χωρίς καμία παρενέργεια.

Το έλαιο προέρχεται από το φυτό nigella Sativa, εγγενές στην Ασία. Το φυτό έχει μικρούς, μαύρους σπόρους σε σχήμα μισοφέγγαρου και ανήκει στην οικογένεια της νεραγκούλας. Η χρήση του, σύμφωνα με γραπτά τεκμήρια, χρονολογείται από την εποχή της Αιγύπτου των φαραώ, ενώ η Κλεοπάτρα όφειλε στο έλαιο αυτό την όμορφη επιδερμίδα της και τα πλούσια λαμπερά μαλλιά της.

Πράγματι, το έλαιο αυτό συνόδεψε τον Τουταγχαμών στην τελευταία του κατοικία, περίπου 3.300 χρόνια πριν. Ο Ιπποκράτης, λέγεται, ότι το χρησιμοποιούσε για την αντιμετώπιση πεπτικών προβλημάτων.

Το μαύρο κύμινο χαρίζει πολλά οφέλη λόγω των ιδιοτήτων του, οι οποίες είναι οι εξής:

  • Αντιβακτηριακές
  • Αναλγητικές
  • Αντιμυκητιακές
  • Αντιφλεγμονώδεις
  • Αντιοξειδωτικές
  • Αντιιικές
  • Αντι-υπερτασικές
  • Ρυθμίζει την υπέρταση
  • Ενεργοποιεί την ινσουλίνη

Οι δραστικές ενώσεις του περιλαμβάνουν κρυσταλλική νιγελόνη και θυμοκινόνη – θεωρείται υπεύθυνη κυρίως για τις ισχυρές φαρμακευτικές ιδιότητες του ελαίου αυτού, μαζί με μυριστικό οξύ, παλμιτικό οξύ, στεατικό οξύ, παλμιτελαϊκό οξύ, ελαϊκό οξύ, λινολεϊκό οξύ, αραχιδονικό οξύ, πρωτεΐνες και βιταμίνες Β1 , Β2, Β3, ασβέστιο, φολικό, σίδηρο, χαλκό, ψευδάργυρο και φώσφορο.

Πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι το έλαιο του μαύρου κύμινου είναι πανάκεια, καθώς μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία κάθε νόσου, από αλλεργίες έως υπέρταση, ενώ το GreenMedInfo δημοσίευσε το 2015 ένα άρθρο με τίτλο «Η θεραπεία για τα πάντα, πλην του θανάτου». Ας δούμε πιο διεξοδικά τι μπορεί να κάνει ένα κ.γ. έλαιο μαύρου κύμινου και ίσως από αύριο εντάξουμε αυτό το θαυματουργό συστατικό στην καθημερινή μας διατροφή!

Πρόληψη του καρκίνου

Υπάρχουν πολλές επιστημονικές μελέτες που συνδέουν το έλαιο μαύρου κύμινου με την αντιμετώπιση ποικιλίας διαφορετικών καρκίνων, όπως καρκίνου του παχέος εντέρου, καρκίνου του πνεύμονα, εγκεφάλου κ.α.

Σύμφωνα με μελέτη του 2012 από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Σιγκαπούρης, που διερεύνησε τις αντικαρκινικές επιδράσεις της θυμοκινόνης σε πειραματόζωα για καρκίνο του παχέος εντέρου, του προστάτη, του παγκρέατος και του πνεύμονα, «ο συνδυασμός θυμοκινόνης και συμβατικών χημειοθεραπευτικών φαρμάκων θα μπορούσε να παράγει ένα ισχυρότερο θεραπευτικό αποτέλεσμα καθώς και να μειώσει την τοξικότητα του τελευταίου».

Ορισμένοι εμπειρογνώμονες συνιστούν επίσης τη χρήση μαύρου ελαίου για φυσική προστασία από τους κινδύνους της ακτινοβολίας που χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με συμβατικές θεραπείες.

Διαβήτης τύπου 1 και 2

Σύμφωνα με ένα άρθρο στο περιοδικό Journal of Endocrinology and Metabolism, το έλαιο από μαύρο κύμινο «προκαλεί σταδιακή, μερική αναγέννηση παγκρεατικών βήτα-κυττάρων, αυξάνει τις μειωμένες συγκεντρώσεις ινσουλίνης στον ορό και μειώνει την αυξημένη γλυκόζη στον ορό.

«Σύμφωνα με έρευνες σε ποντίκια το έλαιο αυτό μπορεί να αποτρέψει την ανάπτυξη του διαβήτη τύπου 1 και να αυξήσει την ευαισθησία στην ινσουλίνη των ηπατικών κυττάρων, γεγονός που βοηθά στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2».

Βελτίωση της πέψης

Όπως αναφέρθηκε, ο ίδιος ο Ιπποκράτης λέγεται ότι χρησιμοποίησε μαύρο κύμινο για να βελτιώσει τις πεπτικές παθήσεις. Το έλαιο θεωρείται ότι βοηθά την πέψη και γενικότερα το πεπτικό σύστημα. Εάν υποφέρετε από σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS), το έλαιο μαύρου κύμινου μπορεί να είναι πολύ ευεργετικό – ενώ ανακουφίζει και από άλλες πεπτικές διαταραχές.

Απώλεια βάρους

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιούνιο του 2013 στο περιοδικό Journal of Diabetes and Metabolic Disorders, το έλαιο, ως εξαιρετικός αντιφλεγμονώδης παράγοντας, μπορεί να μειώσει την όρεξη, να βελτιώσει τα επίπεδα γλυκόζης και την απορρόφηση γλυκόζης, γεγονός που οδηγεί σε αντιμετώπιση της παχυσαρκίας.

Πιο δυνατά μαλλιά – πιο πολλά μαλλιά

Η Κλεοπάτρα χρησιμοποίησε το μαύρο κύμινο για τα υπέροχα λαμπερά μαλλιά της. Το έλαιο αυτό όχι μόνο ενισχύει την τρίχα αλλά βοηθά στην ανάπτυξη των μαλλιών και την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης. Πιθανόν αυτές οι ιδιότητες βασίζονται στις αντιμικροβιακές ενώσεις και τα ισχυρά αντιοξειδωτικά που είναι γνωστό ότι ενισχύουν τους θύλακες των τριχών. Επειδή είναι αντιφλεγμονώδες, καταπραΰνει διαταραχές του τριχωτού της κεφαλής, ενώ καταπολεμά μολυσματικές και ιογενείς λοιμώξεις και ψείρες.

Αν υποφέρετε από τριχόπτωση ή φαλάκρα, μπορείτε να εφαρμόσετε απ΄ευθείας έλαιο και να αφήσετε για 30 λεπτά και στη συνέχεια να ξεπλύνετε. Μια άλλη επιλογή είναι να συνδυάσετε με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο 1: 1 και στη συνέχεια να κάνετε μασάζ στην πληγείσα περιοχή.

Πιο όμορφη επιδερμίδα.

Η Κλεοπάτρα ήταν επίσης γνωστή για την αλαβάστρινη επιδερμίδα της – και το μαύρο κύμινο μπορεί να ήταν το μυστικό της! Είναι γνωστό ότι το έλαιο αυτό παρεμποδίζει την παραγωγή μελανίνης, επουλώνει ουλές και σημάδια και αποτρέπει τη δημιουργία τους. Παράλληλα είναι εξίσου αποτελεσματικό με το γαλάκτωμα δέρματος, ανακουφίζει από εκζέματα και καταπολεμά φλεγμονές.

Καταπολεμά επικίνδυνες μολύνσεις, όπως ο ιός MRSA

Το έλαιο μαύρου κύμινου μπορεί να καταπολεμήσει πολλά διαφορετικά στελέχη βακτηριδίων, όπως σαλμονέλα, E. coli, listeria, staph και MRSA, όλα τα είδη βακτηρίων που είναι γνωστό ότι προκαλούν επικίνδυνες λοιμώξεις. Το MRSA, ειδικότερα, είναι ένα στέλεχος βακτηρίων που είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί με τη συμβατική ιατρική και πράγματι ταλαιπωρεί νοσοκομεία και νοσηλευτήρια σε όλο τον κόσμο, επειδή αυτού του τύπου οι συνήθεις λοιμώξεις καθίστανται ανθεκτικές στα γενικά αντιβιοτικά λόγω υπερβολικής χρήσης.

Ευτυχώς, αυτό το φυσικό έλαιο έχει τη δυνατότητα να το καταπολεμήσει – και η αποτελεσματικότητά του έχει αποδειχθεί σε επιστημονικές μελέτες. Μπορούμε να προσθέσουμε σταγόνες ελαίου σε κάποιο ρόφημα, ενώ για δερματικές λοιμώξεις, μπορούμε να εφαρμόσουμε απ΄ευθείας στο δέρμα.

Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος

Καθώς το έλαιο μαύρου κύμινου περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά, βιταμίνες Β και οξέα, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι ιδιαίτερα ευεργετικό για όσους πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα, επειδή σε αντίθεση με τα δημοφιλή βότανα Εχινάκεια και καρπό Σαμπούκου, ενεργεί διαφορετικά με την εξισορρόπηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυξάνει την ανοσολογική λειτουργία χωρίς να ενθαρρύνει ανοσοποιητική αντίδραση κατά του υγιούς ιστού στο σώμα.

Αλλεργία και ανακούφιση από το άσθμα

Σύμφωνα με ορισμένες μελέτες το έλαιο από μαύρο κύμινο ανακουφίζει από τα συμπτώματα του άσθματος και, ανάλογα με την αιτία, μερικές φορές είναι ακόμη πιο αποτελεσματικό από τις συμβατικές θεραπείες – επίσης ανακουφίζει από συμπτώματα αλλεργίας, όπως π.χ. αλλεργικής ρινίτιδας που συνοδεύεται από φαγούρα, φτάρνισμα, συμφόρηση και κακή ποιότητα ύπνου αναφέρει το naturalsoul.

Μπορείτε να αναζητήσετε το έλαιο μαύρου κύμινου σε φαρμακεία και καταστήματα υγιεινής διατροφής, ή στο διαδίκτυο. Η φύση μας παρέχει τις προϋποθέσεις και τα μέσα για να χαιρόμαστε και να απολαμβάνουμε μια ζωή γεμάτη υγεία, ας την ακούσουμε!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ