Τα βασιλικά ανάκτορα του Τατοΐου μετατρέπεται σε θερινό σινεμά – Η ιστορική προβολή ταινίας του 1930

Η ιστορική ταινία...

Σε θερινό σινεμά θα μετατραπούν στις 12 Σεπτεμβρίου τα βασιλικά ανάκτορα του Τατοΐου, για την προβολή της ταινίας οι “Οι Απάχηδες των Αθηνών”.

 

Η ταινία που θα προβληθεί στο Τατόι για δεκαετίες θεωρούνταν χαμένη. Κόπια της βρέθηκε πριν από τέσσερα χρόνια στην Γαλλία, ενώ με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου πραγματοποιήθηκε η αποκατάσταση της εικόνας, για λογαριασμό της Ταινιοθήκης της Ελλάδος.

 

 

Η αποκατάσταση έγινε σε συνεργασία με την Σελίν Ρουιβό της Γαλλικής Ταινιοθήκης, στο εργαστήριο L’ Immagine Ritrovata στην Μπολόνια και την ανασύσταση της μουσικής που συνόδευε την ταινία ανέλαβε το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής.

 

Η ιστορική αυτή ταινία, πολύτιμο ντοκουμέντο για την Αθήνα της εποχής του ‘30, «ζωντανεύει» και πάλι υπό την αιγίδα του Κώστα Γαβρά, μέσα από τη συνέργεια της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, της Γαλλικής Ταινιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

 

Στο κινηματογραφικό αριστούργημα του Δημήτρη Γαζιάδη, σε μουσική του Νίκου Χατζηαποστόλου, πρωταγωνιστούν θρυλικές μορφές της ελληνικής οπερέτας, όπως ο Πέτρος Κυριακός, η Μαίρη Σαγιάνου, ο Πέτρος Επιτροπάκης, ο Γιάννης Πρινέας. Στην ταινία καταγράφονται έξοχα ορισμένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα της Αθήνας και των περιχώρων, ενώ ταυτόχρονα παρουσιάζεται η καθημερινότητα του 1930 στην Πλάκα, στου Ψυρρή, στην Αγορά, στο Θησείο, στο Γκάζι, στα Χαυτεία, στην Πλατεία Συντάγματος, στην Ομόνοια, στην οδό Σταδίου, στην Πανεπιστημίου, αλλά και στα Ανάκτορα του Τατοΐου.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

 

H πρώτη παγκόσμια προβολή της ταινίας έλαβε χώρα στις 15 Φεβρουαρίου 2020 στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ενώ ήδη έχουν προγραμματιστεί δυο ακόμα. Η πρώτη σε ένα από τα τοπία των γυρισμάτων της ταινίας, το πρώην βασιλικό κτήμα Τατοΐου και η δεύτερη στο προαύλιο του Αρχαιολογικού Μουσείου, με τη συνοδεία της ορχήστρας της ΕΛΣ. Διευθύνει ο Στάθης Σούλης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ