Ξεκλειδώνουμε τον καλό μας εαυτό μέσα από την αποτυχία - Xρειάζεται αντοχή και υπομονή κάθε ”στραβοπάτημά” μας

Τι είναι η αποτυχία; 

Ο ανήφορος που έχουμε να ανέβουμε στη ζωή, είναι κοπιαστικός και, για να βγει προς όφελός μας, χρειάζεται την αντοχή και την υπομονή μας απέναντι σε ”στραβοπατήματά” μας.

Δυστυχώς, η κουλτούρα με την οποία μεγαλώνουμε έχει στιγματίσει την αποτυχία και δεν την θεωρεί παιδαγωγική διαδικασία για τον δρόμο προς την επιτυχία. Εμείς, όμως, μπορούμε όμως να κάνουμε τις αποτυχίες να γεννήσουν την επιτυχία.

1. Γεμίζουμε με υγιές πείσμα.
Η αντίδραση των δυνατών ανθρώπων σε καταστάσεις διαχείρισης ήττας ή αποτυχίας, είναι πολύ εποικοδομητική. Σε αντίθεση με αρκετούς ανθρώπους που τα παρατάνε επειδή θεωρούν πως όλα τελείωσαν, οι άνθρωποι που έχουν ισχυρό ψυχικό κόσμο δεν το βάζουν κάτω. Η αποτυχία γι’ αυτούς έχει την εξής ερμηνεία: Πληγώνεται ο εγωισμός τους.

Η προσπάθεια ανασυγκρότησης είναι ταχύτατη και ξανά, με επιμονή, μεθοδικότητα και θέληση που λυγίζει σίδερα, οι άνθρωποι που λίγο πριν απέτυχαν, είναι ξανά στις επάλξεις. Το μήνυμα που μπορούμε να πάρουμε από την αντίδραση τέτοιων ανθρώπων είναι πως αποτυχία, είναι να τα παρατάμε και να μην συνεχίσουμε τον αγώνα. Είναι δίδαγμα ζωής το να μην αφήνουμε τίποτε στην τύχη του.

2. Σημειώσεις και περίσκεψη πάνω σε λάθη.
Για να ξεκλειδώσουμε τον καλό μας εαυτό εκμεταλλευόμενοι μια αποτυχία, μπορούμε να εξετάσουμε αρκετά πράγματα. Η αφοπλιστική ειλικρίνεια με τον εαυτό μας, είναι η βασική προϋπόθεση. Μια αποτυχία δεν ήρθε στην τύχη. Ακόμη και όταν τυχαία και απρόβλεπτα εμπόδια μάς χάλασαν το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, η αντίδρασή μας σε αυτά, σημαίνει πως δεν ήταν αποτελεσματική και αποδοτική. Ξανά:

Τι κάνουν οι άνθρωποι που θεωρούν την αποτυχία ως μια καλή ευκαιρία βελτίωσης; Αναλύουν όλη την πορεία που έκαναν μέχρι να αποτύχουν. Όσο επώδυνη και αν είναι μια ανάμνηση κόπων και θυσιών που τελικά, δεν τελεσφόρησαν δεν παύει να είναι χρυσάφι διδακτικό. Είναι πολύ καλή ιδέα λοιπόν, να κυκλώνουμε και να υπογραμμίζουμε τα λάθος βήματα που κάναμε και με σκέψη καθαρή, να δούμε τί θα αλλάξουμε από εδώ και πέρα. Το μάθημα είναι εκπληκτικό! Ξέρουμε ήδη τρόπους που ΔΕΝ είναι αποτελεσματικοί και μας είναι πιο εύκολο να βρούμε αποδοτικούς τρόπους αναφέρει το tsemperlidou.

3. Αλλαγή νοοτροπίας.
Είναι ίσως η μεγαλύτερη προσφορά της αποτυχίας σε μας. Όσο παράδοξο και αν ακούγεται, η αποτυχία μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα πράγματα από μια επιτυχία. Η επιτυχία (ειδικά αν υπακούει στο νόμο ”η τύχη του πρωτάρη”) μπορεί να μάς βλάψει πολύ. Να μάς κάνει να εφησυχάσουμε και να μάς κάνει να πιστέψουμε πως είμαστε ”τέλειοι”. Η αποτυχία μπορεί να παίξει το ρόλο καλής φίλης και να μάς δείξει διακριτικά, τις ατέλειές μας. Η νοοτροπία μας και η στάση που έχουμε απέναντι στη ζωή, επηρεάζουν τα πάντα αναφορικά με τη δράση μας, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο.

Ίσως η αποτυχία που βιώσαμε, μας αποκάλυψε ότι είμαστε αρκετά απόλυτοι και μονοδιάστατοι. Ίσως διδαχθήκαμε ότι κάναμε υπομονή για πράγματα που δεν άξιζαν, ενώ δείξαμε ανυπομονησία και βιασύνη σε πράγματα που χρειάζονται υπομονή και ψυχραιμία. Μέσα από τις αποτυχίες, έχουμε τη χρυσή ευκαιρία να εξελίξουμε τον εαυτό μας και να τού χαρίσουμε την βελτίωση. Τίποτε καλό δε θα μπορούσε να γίνει στην ανθρωπότητα αν δεν υπήρχε έναυσμα για αλλαγή οπτικής πάνω στα όσα ζούμε!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ