Νίκη Κεραμέως: Πως θα επαναλειτουργήσουν Δημοτικά, Νηπιαγωγεία & βρεφονηπιακοί σταθμοί από 1η Ιουνίου - Όλες οι λεπτομέρειες (βίντεο)

Οι ανακοινώσεις της Υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως...

Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο η Υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, από την 1η Ιουνίου πρόκειται να επαναλειτουργήσουν τα Δημοτικά, τα Νηπιαγωγεία, οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, καθώς και τα σχολεία Ειδικής Αγωγής όλων των βαθμίδων.

Η απόφαση αυτή, όπως τόνισε η κ. Κεραμέως, βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό στην ομόφωνη εισήγηση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας.

«Η μακρόχρονη απουσία από το σχολείο εμποδίζει τη μαθησιακή τους πορεία, την πνευματική, κοινωνική, ψυχική τους εξέλιξη. Οι μαθητές πρωτοβάθμιας βρίσκονται ήδη σχεδόν τρεις μήνες εκτός σχολείου, και θα βρίσκονταν συνολικά έξι μήνες αν τα σχολεία δεν άνοιγαν τώρα. Δεν μπορεί να υπάρχει κανονικότητα χωρίς ανοιχτά σχολεία» ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως τα παιδιά είναι πιο ασφαλή στα σχολεία, όπου τηρούνται κανόνες, παρά έξω σε πλατείες και γειτονιές.

Στη συνέχεια, η Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε αναλυτικά στον τρόπο επαναλειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών δομών.

Ανακοίνωσε πως, όσον αφορά τα Δημοτικά σχολεία, η λειτουργία τους θα παραταθεί μέχρι τις 26 Ιουνίου.

Τα τμήματα σε δημοτικά και νηπιαγωγεία θα λειτουργούν με έως 15 μαθητές τη φορά και με 1,5 μέτρο απόσταση στα θρανία, τα οποία θα έχουν τον ίδιο προσανατολισμό.

Αν οι μαθητές υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα διαιρείται σε 2 υποτμήματα, και θα λειτουργούν εκ περιτροπής - Δευτέρα-Τετάρτη- Παρασκευή το ένα, Τρίτη-Πέμπτη το άλλο - και την επόμενη εβδομάδα το αντίθετο.

Αν οι μαθητές δεν υπερβαίνουν τους 15, τότε το τμήμα θα λειτουργεί καθημερινά.

Επίσης, στις αίθουσες θα υπάρχουν αντισηπτικά, προβλέπεται καθαρισμός δύο φορές την ημέρα, και κατά τη διάρκεια λειτουργίας του σχολείου και μετά το πέρας αυτού.

Προβλέπονται διαλείμματα σε διαφορετικές ώρες για τη μείωση του συγχρωτισμού, και προβλέπεται απαγόρευση λειτουργίας των κυλικείων.

Ακόμη, προβλέπεται φυσικός αερισμός των αιθουσών, η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική για εκπαιδευτικούς και μαθητές (και στο σχολείο και στα σχολικά λεωφορεία), ειδικές οδηγίες ΕΟΔΥ θα αποσταλούν τις επόμενες ημέρες σε όλες τις δομές πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, και σημαντικό μέρος της πρώτης ημέρας θα αφιερωθεί στην επεξήγηση των οδηγιών αυτών.

Για την ώρα, τα ολοήμερα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν.

Όσον αφορά τα σχολεία ειδικής αγωγής, αυτά θα επαναλειτουργήσουν από την 1η Ιουνίου μέχρι τις 12 Ιουνίου για την δευτεροβάθμια και μέχρι την 26η Ιουνίου για τα πρωτοβάθμια.

Παράλληλα, σήμερα συνεδριάζει η αρμόδια υποεπιτροπή των λοιμωξιολόγων για να δώσει ειδικές οδηγίες για την επαναλειτουργία των εκπαιδευτικών μονάδων ειδικής αγωγής, ενώ θεωρείται δεδομένο πως θα υπάρχουν αυστηρά μέτρα προστασίας, όπως τόνισε η κ. Κεραμέως. 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ