Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μάς προτείνει την πιο υπέροχη & γρήγορη πίτσα μαργαρίτα - Η σπιτική συνταγή & τα μυστικά (βίντεο)

Από τις πιο αγαπημένες πίτσες, η μαργαρίτα είναι μια επιλογή για το πάρτι μικρών και μεγάλων...

Τι θα λέγατε να φτιάξετε σπιτική πίτσα μαργαρίτα, ζυμώνοντας μόλις πέντε λεπτά; 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Pizza ⁉️πάμε παρέα σε 5’ ζυμώνεις την πιο ωραία ζύμη για πίτσα Απόψε το μενού έχει πίτσα Μαργαρίτα Μπες στο story και δες το video και την συνταγή. Σε λίγο θα τρώμε παρέα την πιο ωραία πίτσα Θα το ευχαριστηθείτε και το ζύμωμα αλλά και την φανταστική συνταγή Ποιός ψήνεται ⁉️?? #pizza #pizzatime #homemade #doityourself #amazing #recipe #argirogr #argirobarbarigou

A post shared by Argiro Barbarigou (@argirobarbarigou) on

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μάς δίνει την συνταγή της!

Υλικά Συνταγής

1/2 δόση ζύμη για πίτσα

6 ντομάτες ξεφλουδισμένες χωρίς σπόρους

3 κ.σ. ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1½ φλ. τριμμένη μοτσαρέλα

1/2 φλ. φύλλα πλατύφυλλου βασιλικού ψιλοκομμένα

1 κ.γλ. αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 φλ. παρμεζάνα τριμμένη

1 κ.σ. καλαμποκάλευρο για το ταψί

Ευχαριστούμε την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Για την πίτσα μαργαρίτα, κόβουμε πρώτα τις αποφλοιωμένες ντομάτες σε κυβάκια και τις αφήνουμε λίγο σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίσουν. Τις βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, το ελαιόλαδο, το μισό βασιλικό και το σκόρδο. Ανακατεύουμε πολύ καλά και το αφήνουμε στην άκρη. Ανοίγουμε το φύλλο της ζύμης σε αλευρωμένη επιφάνεια με 35 εκ. διάμετρο.

Πασπαλίζουμε τη λαμαρίνα με το καλαμποκάλευρο. Στρώνουμε μέσα το φύλλο. Απλώνουμε το μείγμα ντομάτας με κουτάλι. Πασπαλίζουμε με τη μοτσαρέλα. Σε προθερμασμένο φούρνο στους 230°C στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, τοποθετούμε την πίτσα και ψήνουμε για 15΄-20΄, μέχρι να ροδίσει καλά. Μόλις τη βγάλουμε από το φούρνο, πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα και τον υπόλοιπο βασιλικό.

Για να φτιάξετε την τέλεια πίτσα μαργαρίτα, φτιάξτε τη δική σας χειροποίητη ζύμη, ακολουθώντας τη συνταγή παρακάτω

Υλικά Συνταγής

500 γραμ. περίπου αλεύρι δυνατό (αλεύρι σταρένιο για ψωμί ή 00)

320 ml χλιαρό νερό

1 κύβο νωπή μαγιά 25 γρ. ή 1 φακελλάκι ξερή μαγιά

1 πρέζα ζάχαρη

1 κ.σ. ελαιόλαδο

1½ κ.γλ. αλάτι

λίγο καλαμποκάλευρο για το άνοιγμα της ζύμης

Εκτέλεση

Για να φτιάξουμε τη ζύμη, βάζουμε σε ένα μπολ το δυνατό αλεύρι για πίτσα και το αλάτι και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι. Κάνουμε λακούβα στο κέντρο.

Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο από το νερό και ρίχνουμε τη ζάχαρη. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για 10 λεπτά να ενεργοποιηθεί. Όταν αφρίσει η επιφάνεια είναι έτοιμη.

Ρίχνουμε την ενεργοποιημένη μαγιά στο αλεύρι. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο στο νερό, και όλο μαζί το ρίχνουμε στο αλεύρι. Με ένα κουτάλι ανακατεύουμε κυκλικά, από το κέντρο προς τα έξω. Όταν γίνει μάζα η ζύμη (θα είναι αραιή), αδειάζουμε όλα τα υλικά στον πάγκο, καθώς και όσο αλεύρι έχει μείνει στον πάτο του μπολ.

Με αλευρωμένα χέρια αρχίζουμε και ζυμώνουμε με δυνατές κινήσεις. Κάνουμε τραβήγματα στη ζύμη, ανοίγοντάς τη και ξαναμαζεύοντάς τη.

Η ζύμη για πίτσα πρέπει να είναι απαλή, ελαστική και εύπλαστη.

Λαδώνουμε ή αλευρώνουμε ελαφρά ένα βαθύ μπολ και βάζουμε μέσα τη ζύμη. Σκεπάζουμε με νωπή πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε να διπλασιαστεί σε όγκο για περίπου 2 ώρες σε θερμοκρασία δωματίου ή 1 ώρα σε ζεστό σημείο.

Αφού ανέβει η ζύμη, τη χωρίζουμε σε 4 κομμάτια. Φτιάχνουμε 4 πίτσες με διάμετρο 25 εκ. περίπου η καθε μία. Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης είτε με τις άκρες των δαχτύλων, πιέζοντας με κυκλικές κινήσεις σε αλευρωμένη επιφάνεια, είτε με πλάστη αν θέλουμε να γίνει πιο λεπτή και πιο τραγανή. Φροντίζουμε περιμετρικά να δημιουργηθεί αυλάκι.

Πασπαλίζοντας το ταψάκι με λίγο καλαμποκάλευρο πετυχαίνουμε πιο τραγανή κρούστα στο κάτω μέρος της πίτσας.

Η ζύμη για πίτσα, διατηρείται στο ψυγείο για τρεις μέρες καλυμμένη με μεμβράνη και δύο μήνες στην κατάψυξη.

Αν έχετε φούρνο με αντιστάσεις, προθερμαίνετε στους 220-230 βαθμούς C. Ακουμπήστε κάτω κάτω στο φούρνο σας αναποδογυρισμένο ταψί. Ανοίξτε τη ζύμη πίτσας πάνω στο ξύλο ή στον πάγκο που έχετε πασπαλίσει το καλαμποκάλευρο. Απλώστε σάλτσα ντομάτας και τα υλικά που θέλετε, τραβήξτε τη και ακουμπήστε τη στο καυτό ταψί. Ψήστε για περίπου 8-10 λεπτά.

Για να δώσετε στη ζύμη της πίτσας αρώματα, μπορείτε να βάλετε αποξηραμένη ρίγανη ή βασιλικό ή θυμάρι που ταιριάζουν πολύ.

Τα μυστικά για την τέλεια σπιτική πίτσα

Το ψυγείο βοηθάει να ωριμάσει η ζύμη για πίτσα;

Αυτό, είναι πολύ σημαντικό! Ζυμώστε τη ζύμη σύμφωνα με τις οδηγίες της συνταγής και αφήστε την στο ψυγείο σας καλά σκεπασμένη, να μείνει 1 -2 νύχτες. Μετά ακολουθήστε κανονικά τη διαδικασία φουσκώματος της ζύμης.

Θα δείτε τεράστια διαφορά στην ζύμη και απίστευτη γεύση στην σπιτική σας πίτσα.

Πόσες μέρες μπορεί να συντηρηθεί η πίτσα στο ψυγείο;

Η ζύμη για πίτσα, μπορεί να παραμείνει στο ψυγείο αμέσως μόλις ζυμωθεί, για 3 ημέρες. Στην κατάψυξη μπορεί να παραμείνει για αρκετούς μήνες.

Ποιο αλεύρι είναι ιδανικό για ιταλική πίτσα;

Γιατί η τέλεια pizza θέλει πολύ καλό αλεύρι. Δυνατό, πλούσιο σε πρωτεΐνες, ιδανικά θέλει αλεύρι σκληρό τύπου 00 (μηδέν-μηδέν). Αν δυσκολευτείτε να το βρείτε, χρησιμοποιήστε αλεύρι δυνατό ή για όλες τις χρήσεις.

Πόσο βοηθάει το καλό ζύμωμα;

Ζυμώστε δυνατά τη ζύμη στον πάγκο με τα χέρια. Πρώτον θα το χαρείτε πολύ και δεύτερον βοηθάτε να αναπτυχθεί το πλέγμα της γλουτένης για να γίνει η ζύμη για πίτσα ελαστική κι αφράτη. Έτσι θα έχετε μια υπέροχη ζύμη για πίτσα.

Ποσό χοντρή ή λεπτή, πρέπει να είναι η ζύμη για πίτσα;

Αυτό είναι καθαρά υποκειμενικό. Εγώ αγαπώ την ζύμη μου λεπτή και τραγανή, άλλοι, την θέλουν πιο χοντρή και ψωμένια.

Ποια είναι η ιδανική σάλτσα για πίτσα;

Η καλύτερη σπιτική σάλτσα για πίτσα είναι φτιαγμένη με ώριμες αποφλειωμένες ντομάτες, αγνό παρθένο ελαιόλαδο και βότανα. Η δε σύστασή της, πρέπει να είναι αρκετά πυκνή. Δηλαδή να έχει βράσει τόσο, ώστε να σας θυμίζει την σύσταση της κέτσαπ, να είναι δεμένη χωρίς να τρέχει υγρασία και να μαλακώνει η τραγανή ζύμη. Εναλλακτικά (εάν είστε εκτός εποχής ), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ολόκληρα αποφλοιωμένα ντοματάκια εμπορίου. Δίνουν επίσης πολύ καλό αποτέλεσμα.

Έξυπνη λύση για γρήγορη πίτσα

Σας προτείνω να ακολουθήσετε όλα τα στάδια της συνταγής: ζύμωμα, ξεκούραση, πλάσιμο.

Να ετοιμάσετε τη ζύμη για πίτσα (χωρίς υλικά επάνω), να την ψήσετε για 3-5′ σε δυνατό φούρνο και να την αφήσετε στην άκρη να κρυώσει καλά.

Αφού κρυώσουν καλά (θα σας έλεγα να ετοιμάσετε παραπάνω από μία), τις τυλίγετε μία μία, πολύ καλά σε σακούλα τροφίμων και τις βάζετε στη σειρά στην κατάψυξη.

Έτσι, κάθε φορά που χρειάζεστε πίτσα, βγάζετε την προψημένη χειροποίητη βάση πίτσας, αφήνετε 5-10′ στον πάγκο μέχρι να συγκεντρώσετε τα υλικά της γέμισης, γεμίζετε με τα υλικά που θέλετε και την ψήετε.

Μύθοι και αλήθειες για το ψήσιμο της πίτσας στον οικιακό φούρνο

Να θυμάστε ότι η πολύ δυνατή θερμοκρασία και η πλάκα ψησίματος είναι αυτά που κάνουν τη διαφορά στην τέλεια σπιτική ζύμη για πίτσα.

Αν δεν έχετε πλάκα ψησίματος, βάλτε το φούρνο σας στην πιο δυνατή θερμοκρασία που έχει, πάντα στις αντιστάσεις πάνω-κάτω. Τοποθετήστε ταψί αναποδογυρισμένο στην κάτω κάτω σχάρα του φούρνου κι αφήστε το να πυρώσει καλά και να δημιουργήσει ατμόσφαιρα φούρνου πίτσας.

Θυμηθείτε τι βλέπετε όταν πηγαίνετε σε μια αυθεντική ιταλική πιτσαρία! Βλέπετε πάντα τον Pizzaiolo να ακουμπάει την πίτσα στην πυρωμένη πλάκα του φούρνου.

Αυτές ακριβώς τις συνθήκες ψησίματος θέλουμε να δημιουργήσουμε. Η πίτσα θέλει πολύ καλό ψήσιμο κυρίως από κάτω και λιγότερο από πάνω. Όπως ακριβώς και οι παραδοσιακές μας πίτες.

Ψήσε την πίτσα σου σαν επαγγελματίας

Ποτέ μην ψήνετε την πίτσα σας στον αέρα. Γιατί; Γιατί απλά την καταστρέφετε. Ο αέρας ψήνει γρήγορα κι επιθετικά εξωτερικά την πίτσα, δίνοντας της γρήγορα χρώμα, ενώ μέσα δεν προλαβαίνει να ψηθεί σωστά.

Αν ο φούρνος σας ψήνει μόνο στον αέρα, πυρώστε μεγάλο τηγάνι με χοντρή βάση σε δυνατή θερμοκρασία και ακουμπήστε μέσα την πίτσα σας. Ψήστε μερικά λεπτά να πάρει γρήγορα θερμοκρασία από κάτω και τελειώστε το ψήσιμο στο φούρνο σας, στον αέρα αφού δεν σας δίνει την επιλογή ψησίματος με αντιστάσεις.

Πώς θα παραμένει τραγανή η ζύμη για πίτσα;

Όταν βγάζετε την καυτή ροδοψημένη πίτσα από τον φούρνο, μεταφέρετέ την σε ξύλινη επιφάνεια, ώστε να τραβήξει καλά όλη την υγρασία του φούρνου και να μην μαλακώσει η καλοψημένη ροδοκόκκινη βάση της.

Μια καλοψημένη pizza, είναι σκέτη απόλαυση την ώρα που βγαίνει από τον φούρνο!

Τέλος, περί ορέξεως…

Η πίτσα, τρώγεται σκέτη όπως η pizza Bianca ή μπορείτε να βάλετε επάνω, τα υλικά που επιθυμείτε, πριν μπει στο φούρνο, αλλά και μετά το ψήσιμο. Στην Ιταλία, συνηθίζεται να προσθέτουν εκλεκτά υλικά ωμά, πάνω σε μια φρεσκοψημένη ζύμη.

Η πίτσα Bianca λόγου χάρη, τρώγεται σκέτη και αχνιστή, περιχύμένη με καλό ελαιόλαδο, λίγο ανθό αλατιού, δεντρολίβανο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

Εμένα προσωπικά, μου αρέσει μόλις βγει αχνιστή από το φούρνο, να βάζω επάνω φρέσκια μπουρατα (φρέσκο τυρί με βουτυράτη γεύση) ή φρέσκια μοτσαρέλα σε κομμάτια, λίγο προσούτο και φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα.

Απολαύστε τη μαγεία της πίτσας με τα υλικά που εσείς αγαπάτε!

Who is Who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Αθήνα. Bραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα.» Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου «Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι. Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας. Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ