Προσοχή αυτό είναι το πρωτόκολλο μετακινήσεων από εδώ και πέρα σε πλοία & αεροπλάνα

Ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε αναλυτικά στα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύουν στις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές μεταφορές.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, αναφέρθηκε στους κανόνες που θα διέπουν από εδώ και πέρα τις μετακινήσεις με πλοία και αεροπλάνα.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε αναλυτικά στα υγειονομικά πρωτόκολλα που θα ισχύουν στις αεροπορικές και ακτοπλοϊκές μεταφορές.

Όπως ανακοίνωσε ο Υφυπουργός, επεκτείνεται μέχρι τις 31 Μαΐου, η αναστολή όλων των πτήσεων μεταφοράς επιβατών από και προς την Ελλάδα με την Ιταλία, την Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ολλανδία.

Επίσης, παρατείνεται έως τις 14 Ιουνίου, η προσωρινή απαγόρευση πτήσεων από και προς της Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία.

Η απαγόρευση όλων των πτήσεων προς την Ελληνική Επικράτεια όσον αφορά την Τουρκία επεκτείνεται έως τις 14 Ιουνίου, ενώ επιτρέπονται μόνο στο αεροδρόμιο της Αθήνας «Ελευθέριος Βενιζέλος», οι αφίξεις και αναχωρήσεις των διεθνών πτήσεων- αεροπορική οδηγία που ισχύει έως τις 31 Μαΐου.

(Photo: Anugrah Lohiya/ Pexels)

Ακόμη, παραμένει σε ισχύ, έως τις 31 Μαΐου, η προσωρινή απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε πως αναμένεται η σταδιακή επαναφορά των αεροπορικών συνδέσεων, ανά την Ελλάδα, από την Δευτέρα 18 Μαΐου λόγω της άρσης απαγόρευσης μετακινήσεων στην επικράτεια.

Όσον αφορά τους κανόνες που θα ισχύουν πλέον για τους ταξιδιώτες, αυτοί είναι οι εξής:

- Θα γίνεται θερμομέτρηση και συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου κατάστασης υγείας πριν την επιβίβαση στο πλοίο και τη διατήρησή του με μέριμνα της ακτοπλοϊκής εταιρείας. Το ερωτηματολόγιο θα είναι διαθέσιμο και σε ειδική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.

- Απαιτείται η διατήρηση απόστασης 1,5 μέτρου κατά την επιβίβαση, αποβίβαση και σε όλους τους χώρους του πλοίου.

- Σε κάθε καμπίνα θα βρίσκεται πλέον μόνο ένα άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένεια, οπότε μπορούν να είναι έως 4 άτομα, ή ΑΜεΑ με τον συνοδό τους.

- Θα πρέπει να γίνεται χρήση μάσκας (συνίσταται η υφασμάτινη) από επιβάτες και μέλη του πληρώματος.

- Στα αεροπορικά καθίσματα η διάταξη θα είναι η εξής: ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω.

- Επίσης, θα πρέπει να γίνεται θερμομέτρηση και υποβολή ειδικής δήλωσης υγείας, πριν την αναχώρηση, για τους επιβάτες πλοίων διεθνών πλόων στις γραμμές Ελλάδος-Ιταλίας.

- Θα γίνεται ενημέρωση των επιβατών για τα μέτρα με έντυπο φυλλάδιο του ΕΟΔΥ, καθώς και ενημερωτικά spot και ηχητικά μηνύματα.

- Θα πρέπει να υπάρξει ειδική εκπαίδευση των πληρωμάτων.

- Η τήρηση κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας και την ύπαρξη σταθμών αντισηπτικών σε διάφορα σημεία του πλοίου είναι απαραίτητα. Όπως επίσης και η καθαριότητα και απολύμανση των πλοίων, καθώς και ο αερισμός και κλιματισμός τους.

- Θα υπάρξουν, επίσης, ειδικά πρωτόκολλα για την διαχείριση ύποπτου περιστατικού, που αφορά την απομόνωση σε ειδικό χώρο, αποβίβαση στο επόμενο λιμάνι το οποίο διαθέτει το απαραίτητο δυναμικό για τη διαχείριση του, ιχνηλάτηση επαφών κλπ.

Τέλος, ο μέγιστος αριθμός μετακινούμενων επιβατών θα ανέρχεται πλέον στο 50% του συνολικού αριθμού επιβατών που ορίζεται στο πιστοποιητικό ασφαλείας του πλοίου, ή στο 55% αν διατίθενται καμπίνες.
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ