Vintage story: Αυτός ήταν ο πρώτος γάμος ομοφυλόφιλων - Οι Ισπανίδες Marcela & Elisa παντρεύτηκαν το 1901

Στην ιστορία της Marcela Gracia Ibeas και της Elisa Sánchez Loriga βασίστηκε η ταινία του 2019 "Elisa & Marcela".

Όσο δύσκολο κι αν είναι να το πιστέψει κανείς ο πρώτος γάμος ομοφυλοφίλων δεν έγινε πρόσφατα, αλλά είχε πραγματοποιηθεί ήδη από τις αρχές του 20ου αιώνα στην Ισπανία.

Αν και στη χώρα ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου νομιμοποιήθηκε το 2005, δύο γυναίκες, η Marcela Gracia Ibeas και η Elisa Sánchez Loriga είχαν ενωθεί με τα ιερά δεσμά του γάμου το 1901!

Η Marcela και η Elisa γνωρίστηκαν κατά τη διάρκεια των σπουδών τους στην πόλη Λα Κορούνια και ονειρεύονταν και οι δύο να γίνουν δασκάλες.

Η φιλία τους έγινε γρήγορα πολύ στενή, με τους γονείς της Marcela να καταλαβαίνουν πως η σχέση των δύο γυναικών έχει γίνει πιο στενή από όσο επέτρεπε η κοινωνία της εποχής και φοβούμενοι το σκάνδαλο, έστειλαν την κόρη τους στη Μαδρίτη.

Όμως, οι δύο κοπέλες συναντήθηκαν και πάλι, λίγα χρόνια μετά το τέλος των σπουδών τους.

Ήταν το 1901, όταν η Elisa αποφάσισε να αλλάξει την εμφάνισή της, υιοθετώντας ανδρική εικόνα και "κλέβοντας" την ταυτότητα του εξαδέλφου της, Mario, ο οποίος είχε χάσει τη ζωή του σε ναυάγιο.

Επινόησε μία ιστορία για το παρελθόν της, λέγοντας πως πέρασε την παιδική της ηλικία στο Λονδίνο και πως ο πατέρας της ήταν άθεος και έτσι κατάφερε να βαπτιστεί ως Μάριο, όπως αναφέρει το vintage-everyday.com.

Λίγες μέρες μετά την βάπτιση της Elisa - Mario και συγκεκριμένα στις 8 Ιουνίου του 1901 το ζευγάρι ενώθηκε με τα ιερά δεσμά του γάμου.

Ωστόσο, η αλήθεια αποκαλύφθηκε γρήγορα από τους γείτονες, με αποτέλεσμα οι δυο τους να χάσουν τις δουλειές τους και να συλληφθούν.

Οι δύο γυναίκες κατέφυγαν στην πόλη Πόρτο της Πορτογαλίας, όπου φυλακίστηκαν, ενώ στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθερες.

Elisa και Marcela έφυγαν για την Αργεντινή, αφού πρώτη η Marcela γέννησε ένα κοριτσάκι.

Η Elisa παντρεύτηκε στο Μπουένος Άιρες έναν άνδρα 24 χρόνια μεγαλύτερό της, τον Christian Jensen, δύο χρόνια μετά τον γάμο της με την Marcela - ωστόσο αρνήθηκε να ολοκληρώσει τις σχέσεις της μαζί του.

Θα πρέπει, δε, να σημειωθεί πως σύμφωνα με τα αρχεία, ο γάμος των δύο γυναικών εξακολουθεί να ισχύει, καθώς ούτε η Εκκλησία, ούτε το μητρώο ακύρωσαν ποτέ τα πιστοποιητικά γάμου, οπότε αυτός είναι ο πρώτος καταγεγραμμένος γάμος ομοφυλοφίλων στην Ισπανία.

Στην ιστορία της Marcela Gracia Ibeas και της Elisa Sánchez Loriga βασίστηκε η ταινία του 2019 "Elisa & Marcela", σε σκηνοθεσία της Isabel Coixet.

Μάλιστα, χάρη στην ταινία αυτή μια γυναίκα από την Αργεντινή, Norma Graciela Moure, ανακάλυψε πρόσφατα ότι είναι η εγγονή της Marcela!

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ