Η γνώμη σας, είναι πολύτιμη! Μοιραστείτε την μαζί μας!

Το σχέδιο της Κομισιόν για τον τουρισμό: Σταδιακό άνοιγμα συνόρων στην ΕΕ, κλειστά ως 15 Ιουνίου εκτός Σένγκεν - Τι θα γίνει με πτήσεις & ξενοδοχεία

Οι ανακοινώσεις της Κομισιόν για τον τουρισμό.

Την επανέναρξη της τουριστικής δραστηριότητας μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ζήτησε σήμερα η Κομισιόν.

Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες παρουσιάστηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τον τουρισμό.

Η εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, τόνισε πως «Αυτό δεν θα είναι ένα φυσιολογικό καλοκαίρι... Όμως, αν κάνουμε όλοι προσπάθειες, δεν θα χρειαστεί να περάσουμε το καλοκαίρι αποκλεισμένοι στο σπίτι και το καλοκαίρι δεν θα χαθεί εντελώς για την τουριστική βιομηχανία».

 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Journy (@gojourny) on

 

Το σχέδιο της Κομισιόν καλύπτει τα πάντα, από την κατάργηση των εσωτερικών περιορισμών στα σύνορα της ΕΕ έως τη χρήση εφαρμογών ιχνηλάτησης επαφών στα κινητά τηλέφωνα.

Σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στη σημερινή συνέντευξη τύπου, η Κομισιόν συνιστά το σταδιακό άνοιγμα των εσωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης μεταξύ χωρών που βρίσκονται σε παρόμοια επιδημιολογική κατάσταση και έχουν υιοθετήσει αντίστοιχα προληπτικά μέτρα με τρόπο συντονισμένο και χωρίς διακρίσεις.

Ακόμη, κάλεσε τα κράτη - μέλη να παρατείνουν την προσωρινή απαγόρευση των μη αναγκαίων ταξιδιών μέχρι τις 15 Ιουνίου, για τις χώρες εκτός Σένγκεν.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στην δημοσιότητα σειρά μέτρων που θα διασφαλίσουν ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να ταξιδέψουν με ασφάλεια στην Ευρώπη, καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις λαμβάνουν μέτρα για το άνοιγμα του τουριστικού τομέα.

 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by TIKHONENKOVA EKATERINA🔜 (@tikhonenkovaekaterina) on

 

Πώς θα ταξιδεύουμε στην Ευρώπη την εποχή του κορωνοϊού; - Γενικές οδηγίες

*Οι ταξιδιώτες ενθαρρύνονται να αγοράζουν εισιτήρια, να κάνουν κρατήσεις και check in online.

* Οι επιβάτες θα πρέπει να φορούν προστατευτικές μάσκες, ειδικά όταν δεν θα μπορούν να εφαρμόζονται πλήρως και πάντοτε τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

*Οι φυσικές αποστάσεις πρέπει να διασφαλίζονται κατά τους ελέγχους ασφαλείας και την παράδοση και παραλαβή αποσκευών.

*Διάδρομοι θα πρέπει να προβλεφθούν για να διαχωρίζουν την ροή των επιβατών στα λιμάνια, τα αεροδρόμια, τους σιδηροδρομικούς σταθμούς, τους σταθμούς λεωφορείων, τις αποβάθρες πλοίων και τους σταθμούς δημοσίων αστικών μέσων μεταφοράς.

*Από τους επιβατικούς σταθμούς θα πρέπει να απομακρυνθούν οι πάγκοι, τα τραπέζια και κάθε είδους εξοπλισμός που ευνοεί τον συνωστισμό ή να αναδιαταχθούν κατά τρόπο που θα εξασφαλίζει την αποστασιοποίηση.

*Θα πρέπει να επιτρέπεται η επιβίβαση μικρότερου αριθμού επιβατών σε λεωφορεία, τρένα και φέρι μπόουτ και επιβάτες που δεν ανήκουν στην ίδια οικογένεια θα πρέπει να κάθονται χωριστά.

ο προσωπικό των μέσων μεταφοράς θα πρέπει να φορά προστατευτικό εξοπλισμό.

*Αντισηπτικά διαλύματα πρέπει να είναι διαθέσιμα και τα μέσα μεταφοράς πρέπει να απολυμαίνονται συστηματικά.

*Τρόφιμα, ποτά και άλλα προϊόντα δεν πρέπει να είναι διαθέσιμα προς πώλησιν επί των μέσων μεταφοράς.

*Τα καταστήματα duty-free και άλλα ταξιδιωτικά καταστήματα θα πρέπει να ελέγχουν τις κινήσεις των επιβατών με τον ορισμό σημείων στάσης επί του δαπέδου και να περιορίζουν τον αριθμό των πελατών, να ενισχύσουν τα μέτρα καθαριότητας και να εγκαταστήσουν φραγμούς για την τήρηση αποστάσεων στα ταμεία, μεταξύ άλλων μέτρων.

*Υπηρεσίες ιχνηλάτησης και προειδοποιητικά μηνύματα μπορούν να χρησιμοποιούνται μέσω εφαρμογών κινητών τηλεφώνων σε εθελοντική βάση. Αυτές οι εφαρμογές θα λειτουργούν διασυνοριακά.

 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by B R I T T ♚ (@britt_monten) on

 

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ

Οι ρυθμιστικές αρχές θα εκδώσουν εντός των προσεχών εβδομάδων πρωτόκολλα τα οποία θα προβλέπουν:

*Ο εξαερισμός πρέπει να ενισχυθεί, με νοσοκομειακού τύπου φίλτρα και κάθετη ροή αέρα.

*Η κίνηση των επιβατών εντός της καμπίνας πρέπει να περιορισθεί, με την μείωση των χειραποσκευών και των επαφών με το πλήρωμα.

*Η ροή των επιβατών πρέπει να παραμένει ελεγχόμενη μέσω της έγκαιρης προσέλευσης στο αεροδρόμιο. Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στο on line check-in, στον περιορισμό των επαφών κατά την παράδοση των αποσκευών, τους ελέγχους ασφαλείας και τους συνοριακούς ελέγχους, στην επιβίβαση και κατά την παραλαβή των αποσκευών, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

*Η προπαραγγελία υπηρεσιών στο εσωτερικό του αεροσκάφους θα πρέπει να γίνεται, όπου είναι δυνατόν, την ώρα της κράτησης.

ΟΔΙΚΑ ΤΑΞΙΔΙΑ

* Τερματικοί σταθμοί, χώροι ανάπαυσης κατά μήκος των αυτοκινητοδρόμων, χώροι στάθμευσης και σταθμοί ανεφοδιασμού και φόρτισης θα πρέπει να διατηρούν υψηλά επίπεδα υγιεινής

* Στους σταθμούς θα πρέπει να γίνεται η κατάλληλη ρύθμιση της ροής των επιβατών

* Όπου δεν μπορεί να εξασφαλιστούν επαρκή επίπεδα σε ό,τι αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας, θα πρέπει να εξετάζεται το κλείσιμο στάσεων ή σταθμών.

ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ

* Η επιβίβαση θα πρέπει να γίνεται από την πίσω πόρτα και να χρησιμοποιούνται τα παράθυρα αντί του κλιματισμού για τον αερισμό των οχημάτων.

* Ο καθορισμός των θέσεων θα πρέπει, όπου είναι δυνατόν, να οργανωθεί ούτως ώστε τα μέλη μιας οικογένειες να μπορούν να καθίσουν μαζί, ενώ θα πρέπει να διαχωρίζονται οι μεμονωμένοι επιβάτες.

* Στα μικρά λεωφορεία (mini-bus), δεν θα πρέπει να επιτρέπεται στους επιβάτες να κάθονται δίπλα στον οδηγό εκτός κι να είναι δυνατός ο φυσικός διαχωρισμός τους απ' αυτόν.

* Εάν είναι δυνατόν, οι επιβάτες θα πρέπει να διαχειρίζονται μόνοι τους τις αποσκευές τους.

ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ

* Η συχνότητα των δρομολογίων των τρένων και η χωρητικότητα των συρμών θα πρέπει να αυξηθούν, εάν κριθεί απαραίτητο να περιοριστεί η πυκνότητα του επιβατικού κοινού.

* Οι εταιρίες διαχείρισης σιδηροδρόμων θα πρέπει να εφαρμόσουν υποχρεωτικές κρατήσεις θέσεων σε διαδρομές μεγάλων αποστάσεων και σε περιφερειακά τρένα.

* Για διαδρομές μικρών αποστάσεων, οι επιβάτες θα πρέπει να αφήνουν κενά καθίσματα μεταξύ τους, εκτός και αν είναι μέλη της ίδιας οικογένειας

* Οι εταιρίες διαχείρισης σιδηροδρόμων θα πρέπει να χρησιμοποιούν συστήματα καταμέτρησης επιβατών, κυρίως σε τρένα που εξυπηρετούν εργαζομένους που μετακινούνται από και προς τη δουλειά τους καθώς και στον προαστιακό σιδηρόδρομο, προκειμένου να υπάρχει διαχείρισης της χωρητικότητας.

* Θα πρέπει να υπάρχει διαχείριση της ροής επιβατών στις στάσεις και θα πρέπει να κλείνουν οι σταθμοί εάν δεν μπορούν να διασφαλιστούν επαρκή επίπεδα σε ό,τι αφορά την προστασία της δημόσιας υγείας.

* Θα πρέπει να παρέχονται κίνητρα προκειμένου να ενθαρρύνεται η μετακίνηση εκτός των ωρών αιχμής, όπως προσαρμοσμένη τιμολόγηση ή ευέλικτο ωράριο εργασίας στην περίπτωση τρένων που εξυπηρετούν εργαζομένους, προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

* Οι πόρτες θα πρέπει να ανοίγουν σε κάθε στάση είτε αυτόματα είτε από απόσταση από τον οδηγό.

 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by inturotel hotels & resort (@inturotel) on

 

Η διαμονή σε ξενοδοχεία και λοιπά καταλύματα

Όσον αφορά, δε, την λειτουργία των ξενοδοχείων, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καθόρισε ένα κοινό πλαίσιο, το οποίο παρέχει κριτήρια για την ασφαλή και σταδιακή αποκατάσταση των τουριστικών δραστηριοτήτων και την ανάπτυξη πρωτοκόλλων υγείας για ξενοδοχεία και άλλες μορφές καταλυμάτων.

Τα εν λόγω κριτήρια αφορούν επιδημιολογικά στοιχεία, την επαρκή ικανότητα του συστήματος υγείας για την εξυπηρέτηση ντόπιων και τουριστών, καθώς και την ισχυρή επιτήρηση, παρακολούθηση και ανίχνευση επαφών.

Με βάση τις οδηγίες αυτές, οι πολίτες θα μπορούν να κάνουν με ασφάλεια τις διακοπές τους, διαμένοντας σε ξενοδοχεία, κάμπινγκ ή άλλα καταλύματα διακοπών, αλλά και να πηγαίνουν σε εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες, παραλίες και άλλους υπαίθριους χώρους αναψυχής.

 

 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Travel 🐾 | Nature 🍃 (@discoverdeworld) on

 

Παράλληλα, η Κομισιόν τόνισε πως σκοπεύει να υποστηρίξει τον κλάδο του ευρωπαϊκού τουρισμού διασφαλίζοντας ρευστότητα για τις τουριστικές επιχειρήσεις, μέσω της ευελιξίας στους κανόνες κρατικής βοήθειας, αλλά και της κοινοτικής χρηματοδότησης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ