Good news: Αυτές οι γκαλερί ανοίγουν μετά το lockdown

Δείτε τις εκθέσεις που ανοίγουν…

Όλο το διάστημα της κοινωνικής απομόνωσης, ο κλάδος των εικαστικών δοκιμάστηκε σκληρά, χρησιμοποίησε την ευρηματικότητα και τις δυνατότητες των διαδικτυακών μέσων για να μείνει παρών και σ’ ένα μεγάλο ποσοστό επαναδιαπραγματεύθηκε την ταυτότητά του. Πώς διαμορφώνεται το τοπίο την επόμενη μέρα; Ενώ το ερώτημα παραμένει, οι γκαλερί της Αθήνας βάζουν και πάλι μπροστά, ανοίγοντας τις τελευταίες τους εκθέσεις ξανά στο κοινό, με τα ενδεδειγμένα μέτρα προστασίας.

 

Αστικός Μυστικός Κήπος – Μια ανάγνωση

Ένα φωτογραφικό περίπατο στους δρόμους της Θεσσαλονίκης με ιδιοσυγκρασιακό, αρκετά εσωτερικό χαρακτήρα κάνει η Λία Ναλμπαντίδου στην έκθεση με την οποία επιστρέφει το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα. Λήψεις που τράβηξε περιδιαβαίνοντας κυρίως νυχτερινές ώρες την πόλη όπου γεννήθηκε, από το ιστορικό κέντρο και την Άνω Πόλη μέχρι το παραλιακό μέτωπο αλλά και ανατολικά προς το στρατόπεδο Κόδρα και το Καραμπουρνάκι, παρατίθενται μαζί με παλιότερες φωτογραφίες του οικογενειακού της αρχείου. Παράλληλα, η Λία Ναλμπαντίδου έχει δουλέψει ένα photobook στο οποίο ευρηματικά εμπλέκει τον αναγνώστη στο σκάλισμα της μνήμης που επιχειρεί. Η έκθεση ανοίγει ξανά από τις 12 Μαΐου.

*Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα | Από 12/5 | Τρ.-Παρ.: 1-6 μ.μ., Σάβ.: 12 μ.-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

 

Works on Paper

Η ιστορική Bernier / Eliades στο Θησείο, από τη δεκαετία του ’70 μετρά βαριές συνεργασίες και εκθεσιακά σόου που έφερναν την επιτομή της σύγχρονης τέχνης στην Αθήνα. Αλέξης Ακριθάκης, Νίκος Ναυρίδης, Γιάννης Κουνέλλης αλλά και Ουίλιαμ Κέντριτζ, Μαρίσα Μερτς και Τόνι Ούρσλερ είναι μερικά από τα ονόματα που έχουν παρουσιάσει έργα τους κατά καιρούς και με την τωρινή έκθεση επανέρχονται στο Θησείο. Επιλέγοντας αποκλειστικά έργα σε χαρτί, όπως μαρτυρά ο τίτλος, το «Works on Paper» που επανέρχεται από τις 12 Μαΐου είναι συν τους άλλοις μια ευκαιρία να δούμε πώς διαφορετικοί εικαστικοί κόσμοι εκφράζονται στο ίδιο μέσο.

*Bernier / Eliades | Από 12/5 | Τρ.-Παρ.: 12 μ.-6 μ.μ., Σάβ.: 12 μ.-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

 

Hypnagogia

«Στα λεπτά όρια μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, επιστρέφουμε πάλι», ανακοίνωσε στα διαδικτυακά της κανάλια η Nitra Gallery, παραπέμποντας στη θεματική της έκθεσης που παρουσιαζόταν πριν το lockdown και επανέρχεται από 12 Μαΐου. Το σημείο μετάβασης μεταξύ ύπνου και ξύπνιου, εκείνη η γκρίζα ζώνη που το συνειδητό δίνει βήμα στο ασυνείδητο και ιστορικά έχει απασχολήσει την τέχνη σε μεγάλο βαθμό, αποδίδεται μέσα από διαφορετικές τεχνικές και μέσα από έξι Έλληνες εικαστικούς: τον Βαγγέλη Γκόκα, την Αικατερίνη Γεγησιάν, την Ράνια Εμμανουηλίδου, την Μαρία Οικονομοπούλου, τον Αναστάση Στρατάκη και την Μανταλίνα Ψωμά.

*Nitra Gallery | Από 12/5 | Τρ.-Παρ.: 11 π.μ.-5.30 μ.μ., Σάβ.: 11 π.μ.-3 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

 

Ο κόκκινος τρελός του Ονειροδρόμιου και άλλα έργα της περιόδου 1968-1975

Στο μανιφέστο της φουτουριστικής ζωγραφικής ο Κωστής (Τριανταφύλλου) έγραφε: «Είναι τιμή μας να μας θεωρούν τρελούς». Η έκθεση με έργα του σημαντικού Έλληνα δημιουργού από την περίοδο 1968-1975 που ήταν προγραμματισμένη στη γκαλερί Roma για τις 5 Μαρτίου αλλά κόπηκε λόγω της πανδημίας επανέρχεται αυτή την εβδομάδα, από τη Δευτέρα 11 Μαΐου. Πρόκειται για μια σειρά που έχει παρουσιαστεί σε πολυάριθμες άλλες εγχώριες και διεθνείς εκθέσεις, έχει συμπεριληφθεί σε καλλιτεχνικές εκδόσεις και κομμάτια της έχουν γίνει εξώφυλλα. Συνδετικός κρίκος είναι η περσόνα του τρελού που αποτυπώνεται, του οραματιστή-επαναστάτη που τολμά να περπατήσει το χάος, θα λέγαμε.

Roma Gallery | Από 11/5 | Δευτ., Τετ., Σάβ.: 10 π.μ.-4 μ.μ., Τρ., Πέμ.-Παρ.: 10 π.μ.-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

 

Tar Pits

 

«Στη σημερινή συγκυρία ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια συνεχή κρίση ταυτότητας τους καλλιτέχνη, δεν γνωρίζουμε ποια είναι η θέση του την δεδομένη στιγμή, κάτι που οφείλεται στην κοινωνία γιατί δεν έχει αποσαφηνίσει ποια θα ήθελε να είναι η θέση της τέχνης για αυτήν», παρατήρησε πολύ εύστοχα η Μαριλία Κολυμπίρη στο διαδικτυακό gallery walk που οργάνωσε ο Δήμος Αθηναίων με σαράντα χώρους τέχνης. Από τις 12 Μαΐου μπορούμε να δούμε ξανά από κοντά τα έργα της νεαρής καλλιτέχνιδας στη γκαλερί Alibi: πολύχρωμοι, φορτωμένοι με σχέδια και γραμμές, πίνακες μεγάλων διαστάσεων που μιλούν για τη σύγχρονη ζωή στις μητροπόλεις και το παράλογο που αυτές γεννούν.

Alibi Gallery | Από 12/5 | Δευτ.-Κυρ.: 12 π.μ.-5 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

 

Neo-Mythical

 

Με το πολυαναφορικό, μίνιμαλ μυθικό αφήγημα του Ιάσονα Βενετσανόπουλου ανοίγει ξανά τις πόρτες της η Αίθουσα Τέχνης Αθηνών από την Τρίτη 12 Μαΐου. Χρησιμοποιώντας έξι μόνο χρώματα και μαύρο φόντο ο εικαστικός κατασκευάζει έναν νέο τόπο που γεφυρώνει χρόνους και αποστάσεις. Από τα περιγράμματα σχηματίζονται μορφές, άλλοτε περισσότερο ανθρώπινες κι άλλοτε περισσότερο ζωόμορφες, οι οποίες σχεδιαστικά γεμίζονται από μοτίβα ή μονοχρωμίες. Παρατηρώντας, εντοπίζεις αιγυπτιακά εικονογράμματα, κυκλαδικά ειδώλια ή αναφορές στο λεξιλόγιο του Keith Haring.

*Αίθουσα Τέχνης Αθηνών | από 12/5 | Τρ.-Παρ.: 11 π.μ.-2.30 μ.μ. & 6-9 μ.μ., Σάβ.: 11 π.μ.-2.30 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

 

Άντρες και Μηχανές

Η Σίλεια Δασκοπούλου είχε χαρακτηριστεί ως «η γυναίκα που ζωγραφίζει γυναίκες, καθαρά, επίκαιρα και μοναχικά». Μέχρι το τέλος της ζωής της το 2006, η καλλιτέχνις παρήγαγε σχεδόν αποκλειστικά πορτρέτα γυναικών τα οποία αντανακλούσαν είτε τους συμβατικούς κοινωνικούς τους ρόλους, είτε την ψυχολογική τους κατάσταση. Ωστόσο, υπάρχουν κι οι εξαιρέσεις. Η γκαλερί Can συγκέντρωσε σπάνια έργα με άντρες πρωταγωνιστές, τα οποία κατά τη διάρκεια της καραντίνας είχε ανεβάσει διαδικτυακά ενώ τώρα μπορούμε να τα περιεργαστούμε και πάλι από κοντά. Έναρξη επαναλειτουργίας την Τρίτη 12 Μαΐου.

*Γκαλερί Can | Από 12/5 | Τρ.-Παρ.: 12 μ.-3 μ.μ. & 5-8 μ.μ., Σάβ.: 12 μ.-4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

 

Δημήτρης Γέρος

 

Σαν το μικρό ανθρωπάκι που εμφανίζεται να τρέχει βιαστικά στους πίνακές του, έτσι κι ο Δημήτρης Γέρος παραμένει αέναα δραστήριος για πάνω από εξήντα χρόνια. Μια ματιά στο ζωγραφικό του κόσμο ρίχνει η έκθεση-αφιέρωμα στην κεντρική αίθουσα του Εικαστικού Κύκλου ΔΛ στο Κολωνάκι: τριάντα ακουαρέλες σε χαρτί των τελευταίων είκοσι επτά χρόνων, άλλες μικρές κι άλλες μεγάλες, παρουσιάζονται ξανά από 12 Μαΐου διαμορφώνοντας μια ενιαία, αινιγματική αφήγηση με τον πρωταγωνιστή του Γέρου.
 

*Εικαστικός Κύκλος ΔΛ (Ακαδημίας 6, 2103646818) | 6/3-11/4 | Τετ., Σάβ.: 11 π.μ.-4.00 μ.μ., Τρ., Πέμ.-Παρ.: 11 π.μ.-8 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ