Μία φανταστική, μαμαδίστικη συνταγή από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου - Σουτζουκάκια με κόκκινη σάλτσα & ρύζι (βίντεο)

Αφράτα σουτζουκάκια με κόκκινη σάλτσα και ρύζι. Μια φανταστική συνταγή, εύκολη, με όλα τα μυστικά της. Φτιάξτε τα οπωσδήποτε να αναστενάξει το σύμπαν!

Υλικά Συνταγής

500 γραμ. κιμά μοσχαρίσιο

2-3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες

2 κ.σ. ελαιόλαδο

1 κ.γλ. κύμινο ή και λίγο επιπλέον

2 χοντρές φέτες ψωμί μπαγιάτικο

1 φλ. κρασί μαυροδάφνη

αλάτι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για τη σάλτσα

1 κιλό φρέσκιες ντομάτες τριμμένες

2 κ.σ. ελαιόλαδο ή βούτυρο

1 σκ. σκόρδο

1/2 κ.σ. πελτές

1 πρέζα ζάχαρη

2-3 κόκκους μπαχάρι

αλάτι

πιπέρι

Ευχαριστούμε θερμά την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Για να δώσουμε έξτρα νοστιμιά στα αφράτα σουτζουκάκια με κόκκινη σάλτσα, μουλιάζουμε το ψωμί στο κρασί και όχι σε νερό.

Αφού μουλιάσει καλά, το στύβουμε και το ψιχουλιάζουμε. Κρατάμε το κρασί στην άκρη. Σε ένα μπολ βάζουμε τον κιμά, το ψωμί και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τα σουτζουκάκια και τα ζυμώνουμε όλα μαζί μέχρι να αφρατέψει ο κιμάς. Βάζουμε το μείγμα του κιμά για λίγο στο ψυγείο.

Ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Τα πλάθουμε μικρά μικρά, βουτώντας ενδιάμεσα τα χέρια μας στο κρασί. Τα τηγανίζουμε χωρίς να τα αλευρώσουμε για 2-3 λεπτά.

Αφού τα τηγανίσουμε όλα, τα αφήνουμε στην άκρη.

Για τη σάλτσα ντομάτας

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μία κατσαρόλα, ρίχνουμε το σκόρδο και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε τις ντομάτες και όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη σάλτσα. Αν αντί για φρέσκες ντομάτες χρησιμοποιήσετε κονσέρβα, προσθέστε λίγο νερό στην κατσαρόλα.

Βράζουμε τη σάλτσα για 10-15 λεπτά μέχρι να δέσει καλά.

Ρίχνουμε τα σουτζουκάκια στη σάλτσα ντομάτας να βράσουν για 10 λεπτά περίπου. Μην ξεχνάτε ότι είναι πολύ μικρά και δεν θέλουν πολύ ώρα βράσιμο και μαγείρεμα.

Αν τα έχετε πλάσει μεγάλα, τότε θέλουν παραπάνω ώρα τηγάνισμα και παραπάνω ώρα βράσιμο στη σάλτσα.

Σερβίρουμε σε μια μεγάλη ωραία πιατέλα το ρύζι, με τα σουτζουκάκια και τη σάλτσα από πάνω.

Μυστικά για αφράτα σουτζουκάκια με κιμά, σάλτσα ντομάτα και ρύζι

•Κύμινο σκόρδο και κρασί, μυστικά επιτυχίας για τα σουτζουκάκια.

Τα σουτζουκάκια με κιμά και ρύζι, γίνονται μοναδικά χάρη στο σκόρδο, το κύμινο και το κρασί μέσα στο μείγμα του κιμά. Το κρασί τα κάνει αφράτα και πεντανόστιμα. Αν δεν τα έχετε φτιάξει ποτέ με κρασί, δοκιμάστε το, κάνει την διαφορά. Δεν προσθέτουμε αυγά και φρυγανιά στον κιμά, ούτε μαϊντανό.

Επίσης να θυμάστε ότι είναι σημαντικό, να αφήσουμε τον κιμά να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν αρχίσουμε το ζύμωμα.

•Αφράτα σουτζουκάκια 

Ποτέ δεν αλευρώνετε τα σουτζουκάκια. Το θεωρώ περιττό γιατί βαραίνει το φαγητό.

Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να βουτάτε τα χέρια στο κρασί και να πλάθετε πολύ μικρά, με μακρόστενο σχήμα σουτζουκάκια. Με τον τρόπο αυτό γίνονται πάρα πολύ αφράτα και νόστιμα.

•Σουτζουκάκια ελαφριά 

Δεν τηγανίζω ποτέ τα σουτζουκάκια σε βαθύ τηγάνισμα, με πολύ λάδι, γιατί γίνονται βαριά. Σε λίγο ελαιόλαδο τα ροδίζω ελαφρά, μόνο για να κάνουν κρούστα και τελειώνω το μαγείρεμά τους μέσα στην σάλτσα ντομάτας. Έτσι γίνονται μοναδικά πεντανόστιμα και πολύ ελαφριά.

Τα πλάθουμε σε μικρό σχήμα και τα ρίχνουμε αφού τα ροδίσουμε στο τηγάνι, όλα μαζί στην έτοιμη σάλτσα, ώστε όλα να βράσουν στον ίδιο χρόνο.

•Σουτζουκάκια – τηγάνισμα ή ψήσιμο;

Ένα μυστικό μου για ελαφριά και αφράτα σουτζουκάκια, είναι ότι ποτέ δεν τα αλευρώνω. Απλά με τα χέρια βουτηγμένα στο κρασί, τα πλάθω σε μικρό σχήμα και τα ροδίζω σε λίγο λάδι στο τηγάνι, μόνο για να κάνουν κρούστα. Έτσι γίνονται πιο ελαφριά χωρίς βαθύ τηγάνισμα. Το μαγείρεμα τελειώνει μέσα στην πλούσια σάλτσα.

Όμως, εκτός από τηγανητά, μπορείτε να τα ψήσετε πρώτα στον φούρνο στους 200 βαθμούς C για 10′ και μετά να τα προσθέσετε στη σάλτσα ώστε να μαγειρευτούν όλα μαζί ομοιόμορφα.

•Σουτζουκάκια στην κατάψυξη και τι να προσέξω

Σε αυτό το στάδιο που τα έχετε ροδίσει στο τηγάνι ή στον φούρνο, αφού κρυώσουν καλά, μπορούν να φυλαχτούν στην κατάψυξη σε σακούλες τροφίμων και έτσι μετά θα χρειάζεται να φτιάξετε μόνο τη σάλτσα ντομάτα και να τα ρίξετε μέσα να μαγειρευτούν όλα μαζί για λίγο.

Το μόνο που θα πρέπει να θυμάστε είναι ότι τα σουτζουκάκια αν πρόκειται να μπουν στην κατάψυξη απαγορεύεται να τα φτιάξε με κιμά που έχετε ξεπαγώσει. Μόνο με φρέσκο κιμά μπορείτε να τα καταψύξετε.

Αν ακολουθήσετε πιστά τα μυστικά που σας γράφω, τότε θα φτιάξετε τα πιο νόστιμα σουτζουκάκια που έχετε δοκιμάσει. Καλή επιτυχία κι εγώ είμαι πάντα εδώ για να σας λύσω απορίες.

WHO IS WHO

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην ΑθήναBραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι τηςκαι, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι. Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας. Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ