«Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός»: Η έκθεση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης υποψήφια για το Διεθνές Βραβείο Global Fine Art Awards

Οι νικητές θα ανακοινωθούν διαδικτυακά στις 11 Μαϊου, ενώ έχουμε περιθώριο μέχρι τις 7 του μήνα να ψηφίσουμε υπέρ του ελληνικού μουσείου, καθώς τo κοινό ψηφίζει την αγαπημενη του έκθεση online. 

Η έκθεση «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός» που πραγματοποίησε το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης το 2019, είναι φέτος υποψήφια για Διεθνές βραβείο Global Fine Art Awards (GFAA).

Την εν λόγω έκθεση επισκέφθηκαν 60.000 άτομα μέσα σε πέντε μήνες και είναι η μοναδική ελληνική υποψηφιότητα μεταξύ 99, από 27 χώρες.

Οι νικητές θα ανακοινωθούν διαδικτυακά στις 11 Μαϊου, ενώ έχουμε περιθώριο μέχρι τις 7 του μήνα να ψηφίσουμε υπέρ του ελληνικού μουσείου, καθώς τo κοινό ψηφίζει την αγαπημενη του έκθεση online. 

To πρόγραμμα GFAA Global Fine Art Awards (GFAA) πραγματοποιείται φέτος για 6η χρονιά και αναζητά τις καλύτερα επιμελημένες εκθέσεις σε όλο τον κόσμο.

Η επιτροπή επισκέπτεται και εξετάζει περισσότερες από 2.000 εκθέσεις ετησίως, οι οποίες εξετάζονται περαιτέρω από την επιτροπή υποψηφιοτήτων. 

Η έκθεση «Πικάσο και Αρχαιότητα. Γραμμή και πηλός» διαγωνίζεται στην κατηγορία «Εναλλακτικές Εκθέσεις» με συνυποψήφιες 6 εκθέσεις-κολοσσούς: ‘’Hockney–Van Gogh: The Joy of Nature” στο Μουσείο Van Gogh Αmsterdam, “Artistic License: Six Takes on the Guggenheim Collection” στο Solomon R. Guggenheim Museum, “Οceania” στο Royal Academy of Arts / Musée du quai Branly - Jacques Chirac κ.ά.

Ένας Μινώταυρος από την αρχαία εποχή «ανοίγει» την έκθεση. Για πρώτη φορά 68 σπάνια κεραμικά και σχέδια του Πικάσο με πτηνά,τετράποδα και θαλάσσια όντα, ανθρώπινες μορφές, μυθολογικά ή μειξογενή όντα (Κένταυρος-Μινώταυρος) και άλλα έργα εμπνευσμένα από αρχαίες τραγωδίες και κωμωδίες, «συνομίλησαν» θεματικά με 67 αρχαιότητες, δημιουργώντας έναν ακόμη  «Θεϊκό Διάλογο» μεταξύ της αρχαίας ελληνικής και της μοντέρνας τέχνης.  

Μεταξύ των «ζευγών» της έκθεσης, ξεχώρισαν: ο Κένταυρος από λευκό πηλό, διαμορφωμένος στο χέρι, εγχάρακτη και γραπτή με επίχρισμα διακόσμηση, που δημιούργησε ο Πικάσο στην Vallauris στις 3 Ιανουαρίου 1953, σε διάλογο με τον Κένταυρο της Κυπρο-Αρχαϊκής περιόδου του 6ου αιώνα π.Χ.  και το μοναδικό Ειδώλιο Κενταύρου της Πρωτογεωμετρικής Περιόδου στο Λευκαντί της Εύβοιας που χρονολογείται στα τέλη 10ου αι. π.Χ.

Επίσης ο διάλογος ανάμεσα στο έργο Τυφλός Μινώταυρος οδηγούμενος από μικρό κορίτσι μπροστά στη θάλασσα που δημούργησε ο Πικάσο στην Boisgeloup στις 22 Σεπτεμβρίου του 1934 και  στον φόνο του Μινώταυρου από τον Θησέα πάνω στον ερυθρόμορφο καλυκωτό κρατήρα της Ύστερης Κλασικής περιόδου (340 – 330 π.Χ. ) από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο όπως και ο Κορμός αγάλματος Μινώταυρου, ρωμαϊκό αντίγραφο έργου της πρώιμης κλασικής περιόδου.

 

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ