O Στέλιος Πέτσας ανακοίνωσε τα αναλυτικά μέτρα για τους ανθρώπους του πολιτισμού: Ποιοι δικαιούνται 800 ευρώ

Ποιοι θα λάβουν το βοήθημα ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ.

Κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, αναφέρθηκε στα μέτρα που πρόκειται να λάβει η Κυβέρνηση για τους ανθρώπους του πολιτισμού.

Ο κ. Πέτσας ανάφερε πως οι καλλιτεχνες και οι άνθρωποι του πολιτισμού που έχουν ενεργές συμβάσεις εντάσσονται στο βοήθημα των 800 ευρώ, ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι από τον χώρο του πολιτισμού εντάσσονται σε αντίστοιχα προγράμματα που αφορούν ανέργους.

Παράλληλα, τόνισε πως είναι ήδη διαθέσιμα για το Υπουργείο Πολιτισμού 15 εκατομμύρια ευρώ για δράσεις ενίσχυσης πολιτιστικών προγραμμάτων, ενώ αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ δικαιούνται και οι ωρομίσθιοι ηθοποιοί, οι ταξιθέτες κ.ά.

Όπως ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής την περασμένη Πέμπτη, πρόκειται να αναλάβει ο ίδιος πρωτοβουλία προκειμένου το Υπουργείο Πολιτισμού, οι συναρμόδιοι φορείς και όλοι οι εμπλεκόμενοι να διαμορφώσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο στήριξης για τον Πολιτισμό και τον καλλιτεχνικό κόσμο.

Όσοι από τους καλλιτέχνες είχαν ενεργές συμβάσεις πριν τη λήψη των περιοριστικών μέτρων καλύπτονται από τα μέτρα ενίσχυσης, τα οποία έχουν ληφθεί, όπως είναι το βοήθημα των 800 ευρώ, τα μέτρα αναστολής ασφαλιστικών και φορολογικών τους υποχρεώσεων, καθώς και τις διευκολύνσεις στις τραπεζικές τους υποχρεώσεις.

Επίσης, όσοι ήταν άνεργοι ή μακροχρόνια άνεργοι και προέρχονται από τον καλλιτεχνικό χώρο, έχουν και αυτοί τη δυνατότητα να ενταχθούν σε όλα τα προγράμματα του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Για παράδειγμα, το πρόγραμμα 8.500 θέσεων, γι’ αυτούς που είναι από την ηλικία των 55 έως τα 67, το πρόγραμμα για 36.500 ανέργους σε Δήμους και σε ΝΠΔΔ με υψηλή μοριοδότηση για μακροχρόνια ανέργους, καθώς και τα προγράμματα που ακολουθούν για περίπου 100.000 ανέργους.

Όσον αφορά τους ανθρώπους που υπολόγιζαν να βρουν εργασία τους επόμενους μήνες, ο Προϋπολογισμός του Υπουργείου Πολιτισμού έχει 15 εκατομμύρια ευρώ διαθέσιμα προκειμένου να ετοιμάσει συγκεκριμένες δράσεις ενίσχυσης των διαφόρων κλάδων του καλλιτεχνικού προσωπικού, όπως οπτικοακουστικό υλικό, animation, χορός και θέατρο.

Σε όλες αυτές τις δράσεις, θα μπορούν να βρουν απασχόληση οι άνθρωποι του καλλιτεχνικού κόσμου που πλήττονται.

Τέλος, για τους ωρομισθίους, όπως είναι, για παράδειγμα, οι μουσικοί των Ωδείων, ηθοποιοί, ταξιθέτριες, διερμηνείς ή άλλοι πάροχοι πολιτιστικού περιεχομένου, μετά από συνεννόηση του Υπουργείου Πολιτισμού με το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εργασίας εκδόθηκε σχετική ΚΥΑ ώστε να λάβουν και αυτοί την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ.
 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ