Ανώγεια: Σασμός όταν έπεσε νεκρός ο 23χρονος Μανώλης Στρατάκης – Οι οικογένειες υπέγραψαν συμβόλαιο ειρήνης αντί βεντέτας

Πριν 3 χρόνια άλλο ένα φονικό συγκλόνιζε  την Κρήτη.... 

Η κοινωνία των Ανωγείων δοκιμάζεται ξανά, μετά το διπλό φονικό του περασμένου Σαββάτου, με θύματα τον Γιώργο Ξυλούρη και τον Λευτέρη Καλομοίρη. Τρία χρόνια μετά την δολοφονία του 23χρονου Μανώλη Στρατάκη το κλίμα είναι ηλεκτρισμένο και το σκηνικό επαναλαμβάνεται: αστυνομία παντού, και συζητήσεις των μεγαλύτερων και ψυχραιμοτέρων, ώστε να μην κυριαρχήσουν τα αντίποινα.

Ήταν Κυριακή των Βαΐων, 9 Απριλίου του 2017 όταν ο Μανώλης Στρατάκης έπεφτε νεκρός από το όπλο 21χρονου συγγενή και συγχωριανού του για τα βοσκοτόπια. Και σε εκείνη την περίπτωση, τα σπίτια των "πρωταγωνιστών", δίπλα δίπλα.

Το δικαστήριο και η ποινή

Αναγνωρίζοντας το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας το δικαστήριο Χανίων καταδίκασε σε κάθειρξη 37 ετών κατά συγχώνευση τον 22χρονο που σκότωσε τον Μανόλη Στρατάκη στα Ανώγεια. Ο νεαρός ξάδελφος του θύματος κρίθηκε ένοχος για ανθρωποκτονία από πρόθεση σε ήρεμη ψυχική κατάσταση και για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή. Ωστόσο, μετά την αναγνώριση του ελαφρυντικού ο νεαρός κτηνοτρόφος θα εκτίσει τελικά 25 χρόνια.

Τον 55χρονο πατέρα του δράστη και θείο του θύματος, το Δικαστήριο έκρινε ένοχο για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία και για απόπειρα ανθρωποκτονίας, με την ποινή του να διαμορφώνεται επίσης στα 25 χρόνια. Έτσι, πατέρας και γιος οδηγήθηκαν εκ νέου στη φυλακή. Κάθειρξη 13 ετών επιβλήθηκε και στον αδελφό του άτυχου Μανώλη για απόπειρα ανθρωποκτονίας με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη. Υπενθυμίζεται ότι το δικαστήριο έκρινε ένοχο και τον πατέρα του θύματος για παράνομη οπλοφορία.

Ανώγεια

Έναν χρόνο μετά, το 2018, οι δύο οικογένειες υπέγραψαν "συμβόλαιο ειρηνικής συνύπαρξης". Το ζητούμενο τώρα, είναι κάτι παρόμοιο. Να μην εκτροχιαστεί η κατάσταση, να μην μιλήσουν πάλι τα όπλα, να μην υπάρξει αντεκδίκηση , όπως γράφει το ekriti.gr.

Τη δύσκολη "αποστολή" έχει αναλάβει ο Δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης, η εκκλησία αλλά και παλαιοί κάτοικοι του χωριού, που γνωρίζουν καλά τις ευαίσθητες ισορροπίες. Το ζητούμενο είναι και οι δύο οικογένειες να μείνουν στο χωριό σε κλίμα ειρήνης.

Το θέμα της οπλοκατοχής και οπλοχρησίας, έρχεται για ακόμη μία φορά στην επιφάνεια, στιγματίζοντας την Κρήτη. Οι τεράστιες καμπάνιες που έχουν γίνει κατά το παρελθόν, δεν φαίνονται να απέδωσαν, καθώς συχνά πυκνά ανακύπτουν στο αστυνομικό δελτίο ειδήσεις συλλήψεων με όπλα, ενώ οι δολοφονίες, όπως η προχθεσινή, φέρνουν ξανά στο προσκήνιο την "¨πληγή", που δεν λέει να κλείσει...

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ