Ξεχάστε ΑΜΚΑ & ΑΦΜ - Έρχεται ο νέος Προσωπικός Αριθμός για όλους

Ο νέος κώδικας ψηφιακής διακυβέρνησης αναμένεται να ψηφιστεί τους επόμενους μήνες.

Έρχεται το τέλος του ΑΜΦ φυσικού προσώπου και του ΑΜΚΑ στα επόμενα δύο χρόνια.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την θέση τους θα πάρει ο νέος Προσωπικός Αριθμός ή ΠΑ.

Ο νέος κώδικας ψηφιακής διακυβέρνησης αναμένεται να ψηφιστεί τους επόμενους μήνες.

Ο Προσωπικός Αριθμός, σύμφωνα με τον σχεδιασμό, αποδίδεται μία φορά στο φυσικό πρόσωπο και πλέον δεν μεταβάλλεται.

Σε όσα φυσικά πρόσωπα έχει αποδοθεί ΑΦΜ, αυτός θα αποτελεί τον ΠΑ, ενώ σε όσα φυσικά πρόσωπα έχει αποδοθεί μόνο ΑΜΚΑ, θα τους αποδίδεται ο ΠΑ σύμφωνα με διαδικασία που αναμένεται να οριστεί.

Οι όροι και οι προϋποθέσεις για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις του κατόχου του ΠΑ θα ρυθμίζονται από την κείμενη φορολογική, εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία, ενώ δεν θα συνεπάγεται αυτοδικαίως τη χορήγηση δικαιωμάτων ή την επιβολή υποχρεώσεων στον κάτοχό του.

(Photo: EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Χθες παρουσιάστηκε από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, στο υπουργικό συμβούλιο, ο νέος κώδικας ψηφιακής διακυβέρνησης της χώρας.

Ο νέος νόμος θα αντικαταστήσει τον 4070/2012 περί ηλεκτρονικών επικοινωνιών και θα κωδικοποιήσει πάνω από 125 διατάξεις που περιλαμβάνονται σε δεκάδες νόμους της προηγούμενης δεκαπενταετίας για την πληροφορική (π.χ. Διαύγεια, Προσβασιμότητα, Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση κ.ά.).

Επίσης, με τον νέο νόμο θα υιοθετηθούν από το εθνικό δίκαιο οι οδηγίες (ΕΕ) 2018/1972 για τη θέσπιση του Ευρωπαϊκού Κώδικα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών με προθεσμία ενσωμάτωσης την 21η Δεκεμβρίου 2020 και (ΕΕ) 2019/1024 για τα Ανοικτά Δεδομένα.

Εκτός από τον Προσωπικό Αριθμό, με τον νέο κώδικα ψηφιακής διακυβέρνησης εισάγονται και άλλες νέες διατάξεις που, σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, συγκροτούν την απαραίτητη θεσμική και νομοθετική βάση για την εξέλιξη του ψηφιακού κράτους την επόμενη δεκαετία.

Μεταξύ των νέων ρυθμίσεων που εισάγονται είναι η χρήση της ψηφιακής σφραγίδας, η εξ αποστάσεως ταυτοποίηση ατόμου κ.ά.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr και του madeingreece.news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ