Από 4 Μαΐου βγαίνουμε έξω & όλα αρχίζουν να κανονικοποιούνται - Τι σημαίνει αυτό step by step;

Οι ημερομηνίες μέχρι και τον Ιούνιο...

Η άρση των μέτρων σχεδιάζεται να γίνει σταδιακά, σε τέσσερις φάσεις, τους επόμενους δύο μήνες. Η αρχή θα γίνει στις 4 Μαΐου και ανά δεκαπενθήμερο θα γίνεται αξιολόγηση της κατάστασης, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας και θα περνάμε στο δεύτερο στάδιο απελευθέρωσης. Σε περίπτωση που υπάρχουν αρνητικές εξελίξεις θα επανέρχονται τα μέτρα.

 

Οι σημαντικές συνεδριάσεις ξεκίνησαν από το πρωί του Σαββάτου καθώς ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, τον Σωτήρη Τσιόδρα, τον Νίκο Χαρδαλιά και τον Βασίλη Κοντοζαμάνη, οι οποίοι του παρέδωσαν τις προτάσεις τους για την άρση των μέτρων.

 

Στο πρώτο κύμα άρσης των περιορισμών, ανοίγουν τα εμπορικά καταστήματα και το λιανεμπόριο μαζί με κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής. Η επαναλειτουργία των πολυκαταστημάτων μετατίθεται για το τέλος του μήνα. Παράλληλα αναμένεται να απελευθερωθούν οι μετακινήσεις των πολιτών σε όλη την επικράτεια, με εξαίρεση την μετάβαση στα νησιά. Αυτό συνεπάγεται και την κατάργηση της υποχρέωσης αποστολής sms.

 

Στα μέσα Μαΐου αναμένεται να επανέλθουν σε πλήρη λειτουργία τα Μέσα Μαζικής Μεταφορά τα οποία την περίοδο της καραντίνας λειτουργούσαν με το 60% του προσωπικού. Ωστόσο τα μέτρα υγειονομικής προστασίας θα είναι ιδιαιτέρως αυστηρά. Κανείς δεν θα μπαίνει από την μπροστινή πόρτα του λεωφορείου ή του τρόλεϊ, θα υπάρχει απόσταση ασφαλείας του οδηγού με τους επιβάτες, όλοι θα πρέπει να φορούν μάσκες, ενώ ο αριθμός των επιβατών θα είναι σαφώς μικρότερος για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

 

Για τα σχολεία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει κλειδώσει το άνοιγμα της Γ’ Λυκείου στις 11 Μαΐου, ενώ υπάρχουν δύο σενάρια για τις υπόλοιπες βαθμίδες. Το πρώτο αφορά επανέναρξη μαθημάτων στις 25 Μαΐου για τις υπόλοιπες τάξεις του Λυκείου και το Γυμνάσιο και μια εβδομάδα μετά για τα δημοτικά, ενώ το δεύτερο και επικρατέστερο, προβλέπει άνοιγμα όλων των σχολείων την 1η Ιουνίου και παράταση του σχολικού κατά τρεις εβδομάδες.

Φωτογραφίες: Eurokinissi

 

Μέσα στον Ιούνιο, πιθανότατα στην τρίτη φάση απελευθέρωσης θα ανοίξουν για τους πιστούς και οι χώροι λατρείας για την τέλεση των μυστηρίων. Σε κάθε περίπτωση και σύμφωνα με τις συστάσεις των επιστημόνων η άρση των περιορισμών θα συνοδεύεται από συγκεκριμένα μέτρα προφύλαξης.

Έως τις 15 Ιουνίου θα ανοίξουν εστιατόρια και καφέ, ενώ μετά από ένα δεκαπενθήμερο θα ακολουθήσουν τα νυχτερινά κέντρα. Βασικός κανόνας θα είναι να λειτουργούν, σε πρώτο στάδιο, μόνο με τραπέζια εκτός καταστήματος, με αποστάσεις μεταξύ τους και συγκεκριμένο αριθμό πελατών.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ