Ο Άκης Πετρετζίκης μας ετοιμάζει υπέροχη πίτα με αρνί - Τα leftovers του Πάσχα

Θα γλείφετε τα δάχτυλα σας…

Συστατικά

  • 1 σέλερι
  • 2 πράσα
  • 1 κρεμμύδι
  • 80 γρ. ελαιόλαδο, + έξτρα για τα φύλλα
  • 1 κ.σ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2-3 κλ. δεντρολίβανο, + έξτρα για το σερβίρισμα
  • 2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1/2 κ.γ. κανέλα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 500 γρ. αρνί, ψητό, που μας έχει περισσέψει
  • 30 γρ. σταφίδες
  • 1/4 ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
  • 150 γρ. γραβιέρα, κομμένη σε μικρούς κύβους
  • 450 γρ. φύλλο κρούστας για πίτες
  • 1 κ.σ. σουσάμι, για το πασπάλισμα

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Κόβουμε σε λεπτές φέτες το σέλερι, τα πράσα και το κρεμμύδι.
  • Σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τα ψιλοκομμένα λαχανικά και σοτάρουμε για περίπου 5 λεπτά.
  • Προσθέτουμε στο τηγάνι τη ζάχαρη, το δεντρολίβανο, το σκόρδο, την κανέλα, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
  • Ψιλοκόβουμε το ψητό αρνί που μας έχει περισσέψει και αν έχει κόκαλα τα αφαιρούμε.
  • Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο αρνί στο τηγάνι με τα λαχανικά και σοτάρουμε για 3-4 λεπτά.
  • Ρίχνουμε στο τηγάνι τις σταφίδες και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
  • Αφαιρούμε το τηγάνι από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Λαδώνουμε τον πάτο ενος ταψιού 36x28 εκ. και στρώνουμε 3 φύλλα κρούστας, πασπαλίζοντάς τα με λίγο ελαιόλαδο.
  • Ρίχνουμε το 1/3 από τη γέμιση, λίγη γραβιέρα και σκεπάζουμε με το επόμενο φύλλο. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσει η γέμιση.
  • Τελειώνουμε την πίτα σκεπάζοντας πάλι με 3 φύλλα κρούστας.
  • Τυλίγουμε τις γωνίες προς τα μέσα, λαδώνουμε το τελευταίο πάνω-πάνω φύλλο, χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια και πασπαλίζουμε με σουσάμι.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 40-45 λεπτά.
  • Αφαιρούμε την πίτα από τον φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει για περίπου 20 λεπτά.
  • Σερβίρουμε με έξτρα δεντρολίβανο.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώραεστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ