50% έκπτωση φόρου σε 1 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων - Το υποχρεωτικό "κούρεμα" των ενοικίων

Η έκπτωση του φόρου θα μπορεί να "εξαργυρωθεί" είτε από τον φετινό φόρο εισοδήματος, είτε από τον ΕΝΦΙΑ.

Τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες ακινήτων που έχασαν εισοδήματα εξαιτίας του υποχρεωτικού κουρέματος των ενοικίων, θα επωφεληθούν από έκπτωση φόρου που θα φτάσει μέχρι και το 50%.

Η κλίμακα με τους μειωτικούς συντελεστές, που θα φτάνουν μέχρι το 50%, αναμένεται να οριστεί, με νομοθετική ρύθμιση, περίπου στα τέλη Μαΐου, ώστε να έχει γίνει πρώτα η η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων από το σύνολο των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων που δικαιούνται το "κούρεμα" των ενοικίων.

Η έκπτωση του φόρου θα μπορεί να "εξαργυρωθεί" είτε από τον φετινό φόρο εισοδήματος, είτε από τον ΕΝΦΙΑ.

Το υποχρεωτικό "κούρεμα" ενοικίων, ξεκίνησε στα τέλη Μαρτίου, ως ένα μέτρο ελάφρυνσης, που αρχικά αφορούσε τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με διαταγή των αρμόδιων αρχών, καθώς και τους εργαζόμενους που η σύμβασή εργασίας τους ανεστάλη υποχρεωτικά.

Στη συνέχεια, διευρύνθηκε και προστέθηκαν σε αυτό και οι πληττόμενες επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι σε αυτές, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, αλλά και οι φοιτητές που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους και άρα ενοικιάζουν σπίτι σε διαφορετικό μέρος.

Μέχρι τώρα, οι ιδιοκτήτες είχαν μόνο το δικαίωμα της μη καταβολής των φορολογικών τους υποχρεώσεων για τέσσερις μήνες - ή την έκπτωση κατά 25% αν πλήρωναν εμπρόθεσμα.

Η λύση του "κουρέματος" φόρων με προοδευτικούς συντελεστές που θα σχετίζονται με το ύψος της απώλειας του εισοδήματος των ιδιοκτητών επελέγη τελικά για την ανακούφιση των ιδιοκτητών ακινήτων.

Θα υπολογιστεί, δε, με βάση και τις αιτήσεις που κάνουν αυτή την περίοδο επιχειρήσεις, εργαζόμενοι και επαγγελματίες μέσα από τις σχετικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ